Γιατί οι selfies θα πρέπει να προστεθούν στη λίστα με τις πιο επικίνδυνες δραστηριότητες;

Οι νεκροί από selfies έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και τα περιστατικά συμβαίνουν σε γραφικά σημεία σε όλο τον κόσμο.

Article featured image
Article featured image

Στη λίστα με τις πιο επικίνδυνες δραστηριότητες στον κόσμο, φαίνεται ότι πρέπει να προσθέσουμε και μια πολύ χαρακτηριστική δραστηριότητα του 21ου αιώνα: τη λήψη φωτογραφιών selfie.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να τραβήξουν την τέλεια selfie έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Για ένα διάστημα η Wikipedia μετρούσε τα θύματα, υπολογίζοντας ότι 379 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ατυχήματα που σχετίζονταν με selfie μεταξύ 2008 και 2021, ενώ εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι ο απολογισμός είχε αυξηθεί σε 480 νεκρούς μέχρι το τέλος του 2024. Συγκριτικά, πολύ περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από τη λήψη selfies παρά από επιθέσεις καρχαριών, οι οποίες κατά μέσο όρο ευθύνονται για 5-6 θανάτους το χρόνο, παγκοσμίως.



Σύμφωνα με την Telegraph, πολλά από αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν, όπως είναι φυσικό, στα πιο γραφικά σημεία του κόσμου ή σε αυτά που έγιναν διάσημα από δημοφιλείς ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές. Αλλά οι αρχές σε αυτά τα μέρη αρχίζουν να λαμβάνουν μέτρα. Η μικρή ιαπωνική πόλη Οτάρου, στην οποία συρρέουν τουρίστες που την ανακάλυψαν στην ταινία «Cities in Love», ανακοίνωσε ότι προσλαμβάνει φρουρούς ασφαλείας για να διαχειριστούν τα σμήνη των τουριστών που βγάζουν selfie, και είναι τόσο αποφασισμένοι να πετύχουν την καλύτερη λήψη, που δεν υπολογίζουν τους κινδύνους. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα μια Κινέζα έχασε τη ζωή της όταν τη χτύπησε τρένο – στεκόταν στις σιδηροδρομικές γραμμές προσπαθώντας να τραβήξει την τέλεια selfie και δεν αντιλήφθηκε το τρένο που ερχόταν.

Το πρόβλημα, βέβαια, δεν περιορίζεται στην Ιαπωνία. Η σελίδα της Wikipedia που απαριθμεί τους θανάτους και τραυματισμούς που σχετίζονται με selfies σε όλο τον κόσμο, περιλαμβάνει από πυροβολισμούς κατά λάθος και πνιγμούς μέχρι θάνατο από χειροβομβίδα.

Πτώσεις και πνιγμοί οι πιο συνηθισμένες αιτίες θανάτου

Ο Steve Cole, διευθυντής πολιτικής της Βασιλικής Εταιρείας για την Πρόληψη των Ατυχημάτων (RoSPA), αναφέρει ότι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι πτώσεις από ύψη είναι ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός ή θάνατος από λήψη selfie, ακολουθούμενος από τον πνιγμό.

«Αυτή η τάση λήψης selfies σε επικίνδυνες τοποθεσίες, όπως στην άκρη γκρεμών ή κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών συνθηκών, είναι μια ανησυχητική συμπεριφορά».

Ο ίδιος προσθέτει: «Η γοητεία της δημοφιλίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδηγεί συχνά τα άτομα να παίρνουν περιττά ρίσκα, υποτιμώντας τους πιθανούς κινδύνους». Η βρετανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος συμβουλεύει το κοινό να μην βγάζει τις λεγόμενες «selfies καταιγίδας» κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών φαινομένων. Παρόμοια έκκληση έχει κάνει και η ακτοφυλακή, για τις βραχώδεις ακτές.

«Οι άνθρωποι παίρνουν μεγάλο ρίσκο για να βγάλουν μια δραματική selfie σε μια επικίνδυνη άκρη ενός γκρεμού. Καμία selfie δεν αξίζει να ρισκάρεις τη ζωή σου», δήλωσε ο διοικητής της, Μαρκ Ρόντγουεϊ.

Ωστόσο, οι άνθρωποι δεν σταματούν να ρισκάρουν. Το 2015 η ρωσική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ξεκινήσει την καμπάνια «Ασφαλής Selfie» μετά από μια σειρά περιστατικών, όπως ο αυτοπυροβολισμός στο κεφάλι μιας 21χρονης που έβγαζε selfie με πιστόλι, ή ο θάνατος δύο στρατιωτών στα Ουράλια που τράβηξαν την περόνη από μια χειροβομβίδα. Οι δύο στρατιώτες πέθαναν, αλλά η selfie επέζησε μέσα στο κινητό τους.

Μπίζνες για τους infuencers

Για πολλούς influencers στα social media, η λήψη εντυπωσιακών selfies σημαίνει μπίζνες, καθώς είναι ένας σίγουρος τρόπος για να ξεχωρίσουν σε μια πολυπληθή αγορά – εξάλλου, όλοι πλέον τραβούν φωτογραφίες με τα smartphones τους.

«Ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγαλύτερος τώρα σε σχέση με 10 χρόνια πριν. Οι άνθρωποι κάνουν κλικ στις εικόνες γρήγορα, οπότε έχετε μόνο δύο δευτερόλεπτα για να τραβήξετε τα βλέμματα», είπε στην Telegraph η ταξιδιωτική infuencer Σιάν Άννα Λιούις.

Αυτό ακριβώς έκανε ο παράτολμος Ρώσος έφηβος Αλεξάντερ Ρέμνιεφ, του οποίου οι ανατριχιαστικές selfies από την κορυφή των πανύψηλων ουρανοξυστών του Ντουμπάι προκάλεσαν αίσθηση πίσω στο 2014.

Selfies και αυτοεκτίμηση

Μελέτη του Πανεπιστημίου Nottingham Trent το 2018 για τη «σελφίτιδα» (selfitis, ο εθισμός στις selfies), διαπίστωσε ότι η ψυχολογία όσων ρισκάρουν για τις selfies είναι στην πραγματικότητα παρόμοια με εκείνη των κυνηγών θησαυρών ή ακραίων καιρικών φαινομένων σε περασμένους αιώνες. Η μόνη διαφορά είναι ότι πλέον μπορεί να καταγραφεί οπτικά.



Σημείωσε επίσης ότι η λήψη και το μοίρασμα selfies συνδέεται με την αυτοεκτίμηση, ιδίως στους εφήβους και τους νέους. Μια selfie που παίρνει εκατοντάδες likes δημιουργεί ένα αίσθημα επικύρωσης, κάτι που κάνει τους ανθρώπους να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον για να τραβήξουν την προσοχή και τους ωθεί σε όλο και μεγαλύτερα ρίσκα – «η ανάληψη ρίσκου συχνά μεταφράζεται σε υψηλότερο αριθμό likes, ειδικά αν κάνεις κάτι ακραίο που δεν έχει κάνει κανείς άλλος», ανέφερε.

Θάνατοι με κάθε τρόπο

Τέτοιοι ανταγωνισμοί όμως, έχουν θανατηφόρες συνέπειες. Το 2015 ένας Άγγλος πεζοπόρος στο Brecon Beacons χτυπήθηκε από κεραυνό όταν το μεταλλικό selfie stick του λειτούργησε ως αλεξικέραυνο. Την ίδια χρονιά, ένας Ισπανός τραυματίστηκε θανάσιμα από ταύρο στην προσπάθειά του να τραβήξει selfie εν μέσω των παραδοσιακών ταυροδρομιών της Παμπλόνα – έκτοτε απαγορεύτηκε η λήψη selfies κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων εκδηλώσεων.



Την επόμενη χρονιά, ένας θαλάσσιος ίππος βάρους 1,5 τόνου άρπαξε Κινέζο επιχειρηματία που προσπαθούσε να βγάλει selfie μαζί του και τον έσυρε παιχνιδιάρικα στο νερό, πνίγοντας τόσο τον ίδιο όσο και τον φύλακα του ζωολογικού κήπου που προσπάθησε να τον σώσει. Πέρυσι, λιοντάρι σε ζωολογικό κήπο κατασπάραξε έναν Ινδό που παραβίασε φράχτη 12 μέτρων για να βγάλει selfie μαζί του.



Το 2015, νεαρή Ρουμάνα ανέβηκε στην οροφή κινούμενου τρένου και σήκωσε ψηλά το ένα πόδι της προσπαθώντας να βγάλει «την απόλυτη selfie». Το πόδι της άγγιξε ένα ηλεκτροφόρο καλώδιο τη χτύπησε ρεύμα 27.000 βολτ, σκοτώνοντάς την ακαριαία. Το 2017 ένας Κινέζος «rooftopper» (όρος που περιγράφει εκείνους που φωτογραφίζονται και βιντεοσκοπούνται σε πανύψηλα κτίρια χωρίς εξοπλισμό ασφαλείας) έπεσε από κτίριο 62 ορόφων. Πέρυσι βρήκε τραγικό θάνατο Ινδή ταξιδιωτική infuencer που γλίστρησε ενώ φωτογραφιζόταν στην κορυφή καταρράκτη ύψους 90 μέτρων.

Πλέον πολλά σχόλια ακολούθων ασκούν κριτική στη λήψη επικίνδυνων selfie, αλλά αυτό δεν φαίνεται να αποθαρρύνει τους influencers που προτιμούν να ρισκάρουν τη ζωή τους για την τέλεια selfie παρά να αγνοηθούν στο διαδίκτυο.


Με πληροφορίες από CNN

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ