Μελέτη διαπίστωσε πως αν χρησιμοποιείς την τεχνητή νοημοσύνη, χάνεις την κριτική σου σκέψη

Τι έδειξε η έρευνα.

Article featured image
Article featured image

H τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Και από εκεί που υπήρχε ανησυχία πως θα «εξαφανίσει» θέσεις εργασίας, πλέον όλο και περισσότεροι την χρησιμοποιούν ως εργαλείο στη δουλειά τους. Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι απλά. Προφανώς και η υπερβολική χρήση της, “γεννά” προβλήματα στους ίδιους.

Όπως γράφεται στο Futurism, μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon σε συνεργασία με την Microsoft (ναι, η εταιρεία που έχει επενδύσει σχεδόν 14 δισεκατομμύρια δολάρια στην τεχνητή νοημοσύνη και ουσιαστικά χρηματοδοτεί τον δημιουργό της), κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσο οι άνθρωποι βασίζονται σε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, τόσο λιγότερη κριτική σκέψη έχουν.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 319 εργαζόμενους στον τομέα της γνώσης, -δηλαδή όσους η δουλειά τους περιλαμβάνει τη διαχείριση δεδομένων- να αναφέρουν παραδείγματα που χρησιμοποιήσαν την τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία τους. Στη συνέχεια τους ρώτησαν πόσο σίγουροι ήταν για το αποτέλεσμα που τους δόθηκε και το κατά πόσο θα μπορούσαν να το είχαν κάνει μόνο τους, χωρίς τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.


Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: συνολικά όσοι εργαζόμενοι εμπιστεύονταν απόλυτα την τεχνητή νοημοσύνη, διαπιστώθηκε πως είχαν λιγότερη κριτική σκέψη, σε αντίθεση με εκείνους που επεξεργάζονταν τα αποτελέσματα της ΑΙ. Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης φάνηκε επίσης να εμποδίζει τη δημιουργικότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές, με τους εργαζόμενους που χρησιμοποιούσαν εργαλεία AI να παράγουν «λιγότερο ποικίλα αποτελέσματα για την ίδια εργασία» σε σύγκριση με εκείνους που βασίζονταν στις δικές τους γνωστικές ικανότητες.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές της μελέτης, «από τις αριθμομηχανές μέχρι τους χάρτες GPS, πολλές νέες τεχνολογίες έχουν διευκολύνει τις καθημερινές εργασίες αφαιρώντας την κριτική σκέψη -αλλά αυτή τη φορά, ίσως καταλήξουμε να αντικαταστήσουμε εντελώς τους εαυτούς μας. Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει την απόδοση, μπορεί επίσης να μειώσει τη κριτική σκέψη, ιδιαίτερα σε καθήκοντα με μικρότερο ρίσκο, στα οποία οι χρήστες απλώς βασίζονται στην AI, δημιουργώντας έτσι ανησυχίες για μακροπρόθεσμη εξάρτηση και μειωμένη ανεξάρτητη επίλυση προβλημάτων».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ