Ένα σπάνιο ζώο έκανε την εμφάνισή του μετά από 110 χρόνια

Είχαν περάσει χρόνια από την τελευταία καταγραφή σε περιοχή της Βραζιλίας.

Article featured image
Article featured image

Οι επιστήμονες είναι γεμάτοι ενθουσιασμό μετά την εμφάνιση ενός εξαιρετικά σπάνιου ζώου σε Κρατικό Πάρκο της Βραζιλίας, έπειτα από 110 χρόνια από την τελευταία καταγραφή του στην περιοχή.

Ο Βραζιλιάνικος Τάπιρος, το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό της Νότιας Αμερικής, εντοπίστηκε μέσω κρυφών καμερών στο Κρατικό Πάρκο Cunhambebe της Βραζιλίας. Το Κρατικό Ινστιτούτο Περιβάλλοντος του Ρίο ντε Τζανέιρο συγκέντρωσε συνολικά 108 βίντεο και φωτογραφίες από το τεράστιο πάρκο, αποκαλύπτοντας ότι στην περιοχή ζουν όχι μόνο ένας, αλλά τρεις τάπιροι. Η ανακάλυψη αυτή ενθουσίασε τους επιστήμονες, καθώς ήταν εντελώς απροσδόκητη, ειδικά δεδομένων των μεγάλων προσπαθειών για την επιβίωση της περιοχής και των ειδών. Η τελευταία εμφάνιση αυτής της σπάνιας φυτοφάγας οικογένειας χρονολογείται στο 1914 στο Εθνικό Πάρκο Serra dos Órgãos, περίπου 140 χιλιόμετρα μακριά από το Cunhambebe.



Ο Βραζιλιάνικος Τάπιρος θεωρείται σύμβολο της βιοποικιλότητας της Βραζιλίας. Μαζί με άλλα τρία είδη, ο Τάπιρος του Μπερντ, ο Ινδικός Τάπιρος (ή Τάπιρος της Μαλαισίας) και ο Τάπιρος Πιντσάκε, αποτελούν μια αρχαία οικογένεια που ζει στον πλανήτη εδώ και 35 εκατομμύρια χρόνια, αλλά απειλούνται με εξαφάνιση λόγω αποδάσωσης, λαθροθηρίας και αστικοποίησης.

Οι Τάπιροι της Βραζιλίας, που είναι συγγενείς των ρινόκερων, ζουν 25 με 30 χρόνια και ζυγίζουν από 150 έως 250 κιλά ως ενήλικες. Ζουν κοντά στο νερό και είναι εξαιρετικοί κολυμβητές.

Το Κρατικό Πάρκο Cunhambebe βρίσκεται στο Ατλαντικό Δάσος, το πλουσιότερο οικοσύστημα στον κόσμο, το οποίο καλύπτει τη βραζιλιάνικη παράκτια περιοχή και αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους λόγω των συνεχιζόμενων καταστροφών του. Η επανεμφάνιση του τάπιρου προσφέρει μια ελπίδα για την προστασία του οικοσυστήματος της Νότιας Αμερικής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ