Οι Κύπριοι νέοι ανησυχούν για το κόστος ζωής και τις θέσεις εργασίας

Έρευνα του ευρωβαρόμετρου δείχνει τις προτεραιότητες που έχουν οι νέοι σε κάθε χώρα μέλος της ΕΕ. Τα στοιχεία δείχνουν πως τους νέους της Κύπρου απασχολούν κοινωνικά ζητήματα.

Article featured image
Article featured image

Την κοινωνική προστασία, το κόστος ζωής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας υπογραμμίζουν ως προτεραιότητες τους οι νέοι 16 έως 30 ετών από την Κύπρο που συμμετείχαν σε πρόσφατο ειδικό ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ στον μέσο όρο της ΕΕ οι κύριες προτεραιότητες ήταν το κόστος ζωής, η κλιματική αλλαγή, και οι θέσεις εργασίας.

Μεταξύ άλλων ευρημάτων ξεχωρίζει και ότι για το 44% των Κύπριων νέων τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν την κύρια πηγή ειδήσεων για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα (42% στην ΕΕ). Επίσης, το 83% στην Κύπρο πιστεύει ότι έχει εκτεθεί σε παραπληροφόρηση τις τελευταίες επτά ημέρες (76% στην ΕΕ) και το 85% πιστεύει ότι μπορεί να την αναγνωρίσει (70% στην ΕΕ).

Η έρευνα του Ευρωβαρομέτρου για τη νεολαία πραγματοποιήθηκε από την Ipsos μεταξύ 25 Σεπτεμβρίου και 3 Οκτωβρίου 2024 και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, με συνεντεύξεις μέσω διαδικτύου. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 25.863 συνεντεύξεις με νέους ηλικίας 16 - 30 ετών, 514 εκ των οποίων στην Κύπρο. Τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν ανάλογα με το ποσοστό αυτής της ηλικιακής ομάδας σε κάθε χώρα της ΕΕ.

Σε επίπεδο ΕΕ, το 40% των ερωτηθέντων απάντησε πως ανησυχεί για τις αυξανόμενες τιμές και το κόστος, το 33% δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να εστιάσει στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή κατά την επόμενη πενταετία, ενώ 31% πιστεύει ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η οικονομική κατάσταση και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Όσον αφορά άλλες προτεραιότητες, το 29% ζητά όπως η ΕΕ δώσει προτεραιότητα στην κοινωνική προστασία, την πρόνοια και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, το 27% ανέδειξαν την εκπαίδευση και την κατάρτιση (27%), το 23% τη στέγαση (23%) και το 21% την άμυνα και την ασφάλεια.

Η ευρωπαϊκή άμυνα προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τους νέους στην Τσεχία (36%), την Πολωνία (33%) και την Εσθονία (32%), ενώ μεταξύ των Κύπριων βρισκόταν στο 16%.

Στην Κύπρο πρώτη πολιτική προτεραιότητα αναδείχθηκε η κοινωνική προστασία, η πρόνοια και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη (37%). Ακολουθούν η άνοδος των τιμών και το κόστος διαβίωσης (35%), η οικονομική κατάσταση και η δημιουργία θέσεων εργασίας (31%) και το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή (24%).

Όσον αφορά το από πού ενημερώνονται οι νέοι 16 - 30 ετών, το ευρωβαρόμετρο διαπιστώνει πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεπερνούν την τηλεόραση ως κύρια πηγή ενημέρωσης σε όλη την ΕΕ. Ειδικότερα, τα ΜΚΔ αποτελούν πρώτη πηγή ενημέρωσης για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα για το 42% των ερωτηθέντων ηλικίας 16-30 ετών στην ΕΕ, με την τηλεόραση να έρχεται δεύτερη (39%).

Μεταξύ των ερωτηθέντων ηλικίας 25-30 ετών είναι ιδιαίτερα αισθητή μια προτίμηση για την τηλεόραση, ενώ αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι επίσης πιο πιθανό να χρησιμοποιήσει διαδικτυακές πλατφόρμες ειδήσεων και ραδιόφωνο από ότι τα άτομα ηλικίας 16-18 ετών.

Ενημέρωση και παραπληροφόρηση

Οι νεότεροι συμμετέχοντες (16-18) για την ενημέρωσή τους βασίζονται περισσότερο στα ΜΚΔ (45%) από τα άτομα ηλικίας 25-30 ετών (39%) και εμπιστεύονται περισσότερο τους φίλους, την οικογένεια ή τους συναδέλφους τους (29% έναντι 23%).

Η τηλεόραση παραμένει επίσης βασική πηγή πληροφόρησης για τους νέους στην Πορτογαλία (53%), την Ιταλία (52%), τη Σλοβενία (45%) και τη Γαλλία (43%). Οι ενημερωτικές διαδικτυακές πλατφόρμες και το ραδιόφωνο αποτελούν πηγές πληροφόρησης για το 26% και το 16% των συμμετεχόντων στην έρευνα αντίστοιχα. Στην έρευνα του 2021, κύριες πηγές ειδήσεων αναδείχθηκαν τα ΜΚΔ και οι ειδησεογραφικοί ιστότοποι, με 41% έκαστη.
Στην Κύπρο, οι πλατφόρμες ΜΚΔ αποτελούν επίσης κορυφαία πηγή ενημέρωσης με ακόμη πιο υψηλά ποσοστά (44%). Ως δεύτερη πηγή ενημέρωσης στην Κύπρο αναφέρονται οι πλατφόρμες βίντεο (π.χ. YouTube) με 31%, ενώ ακολουθεί η τηλεόραση με 27%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ραδιόφωνο αποτελεί πηγή πληροφόρησης για μόλις 8% στην Κύπρο.

Το Instagram και το TikTok είναι τα ΜΚΔ που χρησιμοποιούνται περισσότερο από τους νέους για πρόσβαση σε ειδήσεις στην ΕΕ, το πρώτο με 47% και το δεύτερο με 39%. Το X (πρώην Twitter) χρησιμοποιείται μόνο από το 21% των νέων, σύμφωνα με την έρευνα.

Στην Κύπρο, η έρευνα για τους νέους έδειξε ότι το Facebook είναι η κορυφαία πλατφόρμα ενημέρωσης (52%), με το YouTube να βρίσκεται στη δεύτερη θέση (43%) και το Instagram στην τρίτη (31%). Το X χρησιμοποιείται μόνο από το 20% των νέων στην Κύπρο.

Μεγάλη πλειοψηφία (76%) των νέων στην ΕΕ πιστεύει ότι έχει εκτεθεί στο παρελθόν σε παραπληροφόρηση και ψευδείς ειδήσεις. Στην Κύπρο αυτό το ποσοστό είναι αισθητά υψηλότερο (83%).

Σε εννέα χώρες της ΕΕ, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες αναφέρουν ότι έχουν εκτεθεί σε παραπληροφόρηση «συχνά» ή «πολύ συχνά», με τα υψηλότερα ποσοστά να σημειώνονται στη Μάλτα (59%), την Ουγγαρία (58%), την Ελλάδα (57%), το Λουξεμβούργο (55%) και την Κύπρο (53%).

Αντίθετα, το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι δεν έχουν ποτέ εκτεθεί σε παραπληροφόρηση και ψευδείς ειδήσεις είναι το υψηλότερο στη Ρουμανία (19%) και ακολουθεί η Βουλγαρία (11%). Μόνο 1% των Κύπριων ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει εκτεθεί ποτέ σε παραπληροφόρηση και ψευδείς ειδήσεις.

Το 70% των συμμετεχόντων στην έρευνα αισθάνονται ότι μπορούσαν να αναγνωρίσουν την παραπληροφόρηση. Οι ερωτηθέντες από τη Μάλτα και την Ιρλανδία ήταν οι πλέον σίγουροι για την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν την παραπληροφόρηση (88% και 87% αντίστοιχα), με τους Κύπριους ερωτηθέντες αρκετά κοντά στην τέταρτη θέση με 85%


Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Κεντρική φωτογραφία από Unsplash

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ