Ερευνητές από το ETH Zurich (Ελβετικό Ομοσπονδιακό Τεχνολογικό Ινστιτούτο Ζυρίχης) ανέπτυξαν έναν «γενετικό διακόπτη» για στοχευμένη κυτταρική θεραπεία, με τη δυνατότητα πιο ακριβούς και εξατομικευμένης θεραπείας για τον διαβήτη.
Το ανθρώπινο σώμα έχει έναν φυσικό μηχανισμό που ρυθμίζει αποτελεσματικά το σάκχαρο στο αίμα. Ωστόσο, ο διαβήτης καθιστά αυτόν τον μηχανισμό δυσλειτουργικό, με αποτέλεσμα τα επίπεδα σακχάρου να γίνονται υπερβολικά υψηλά.
Επειδή αυτή η φυσική ρύθμιση αποτυγχάνει στους διαβητικούς, οι ερευνητές προσπαθούν να δημιουργήσουν κυτταρικές θεραπείες που θα μιμούνται τον φυσικό τρόπο με τον οποίο το σώμα ρυθμίζει το σάκχαρο. Αντί να χορηγείται δηλαδή, ινσουλίνη εξωτερικά (με ενέσεις), οι επιστήμονες προσπαθούν να αναπτύξουν εμφυτεύσιμα κύτταρα που θα λειτουργούν όπως τα φυσικά κύτταρα του παγκρέατος και θα παράγουν ινσουλίνη με τον ίδιο δυναμικό και προσαρμοστικό τρόπο.
Αυτό επιχειρούν να κάνουν οι επιστήμονες του ETH Zurich με τον «γονιδιακό διακόπτη», τον οποίο και ανέπτυξαν για να φτάσουν όσο πλησιέστερα μπορούν στο επιδιωκόμενο, τη στοχευμένη κυτταρική θεραπεία, με δυνατότητα παροχής πιο ακριβούς και εξατομικευμένης θεραπείας για τον διαβήτη.