Ένα πολύπλοκο πρόβλημα που πήρε στους μικροβιολόγους μια δεκαετία για να το λύσουν, επιλύθηκε μέσα σε μόλις δύο ημέρες από ένα νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (AI).
Ο καθηγητής Χοσέ Ρ. Πενάντες και η ομάδα του στο Imperial College London πέρασαν χρόνια προσπαθώντας να κατανοήσουν και να αποδείξουν γιατί ορισμένα υπερβακτήρια είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Έδωσε στο «co-scientist» – ένα εργαλείο που δημιούργησε η Google – μια σύντομη οδηγία σχετικά με το βασικό πρόβλημα που ερευνούσε, και το εργαλείο έφτασε στο ίδιο συμπέρασμα μέσα σε 48 ώρες.
Μιλώντας στο BBC, εξέφρασε το σοκ του όταν διαπίστωσε το αποτέλεσμα, δεδομένου ότι η έρευνά του δεν είχε δημοσιευθεί και επομένως δεν μπορούσε να έχει βρεθεί από το σύστημα AI στον δημόσιο τομέα.
«Ψώνιζα με κάποιον και του είπα: ‘σε παρακαλώ, άσε με μόνο μου για μία ώρα, πρέπει να το επεξεργαστώ’», είπε στην εκπομπή Today του BBC Radio Four.
«Έγραψα ένα email στη Google λέγοντας: ‘έχετε πρόσβαση στον υπολογιστή μου, σωστά;’», πρόσθεσε.
Ο τεχνολογικός κολοσσός επιβεβαίωσε πως δεν είχε τέτοια πρόσβαση.
Η δεκαετία που πέρασαν οι επιστήμονες περιλαμβάνει επίσης τον χρόνο που χρειάστηκε για να αποδείξουν την έρευνά τους, κάτι που από μόνο του πήρε αρκετά χρόνια.
Ωστόσο, λένε πως αν είχαν τη σωστή υπόθεση εξαρχής, θα είχαν εξοικονομήσει χρόνια δουλειάς.
Ο καθηγητής Πενάντες είπε ότι το εργαλείο δεν περιορίστηκε μόνο στην επιτυχή αναπαραγωγή της έρευνάς του.
«Δεν είναι μόνο ότι η κύρια υπόθεση που πρότεινε ήταν η σωστή», είπε.
«Είναι ότι πρότεινε άλλες τέσσερις, και όλες είχαν λογική. Και μία από αυτές δεν την είχαμε σκεφτεί ποτέ, και τώρα δουλεύουμε πάνω σε αυτήν».