Η τεχνητή νοημοσύνη έλυσε μέσα σε δύο μέρες ένα πρόβλημα που απασχολούσε τους επιστήμονες για 10 χρόνια

«Έγραψα ένα email στη Google λέγοντας: ‘έχετε πρόσβαση στον υπολογιστή μου, σωστά;’».

Article featured image
Article featured image

Ένα πολύπλοκο πρόβλημα που πήρε στους μικροβιολόγους μια δεκαετία για να το λύσουν, επιλύθηκε μέσα σε μόλις δύο ημέρες από ένα νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Ο καθηγητής Χοσέ Ρ. Πενάντες και η ομάδα του στο Imperial College London πέρασαν χρόνια προσπαθώντας να κατανοήσουν και να αποδείξουν γιατί ορισμένα υπερβακτήρια είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Έδωσε στο «co-scientist» – ένα εργαλείο που δημιούργησε η Google – μια σύντομη οδηγία σχετικά με το βασικό πρόβλημα που ερευνούσε, και το εργαλείο έφτασε στο ίδιο συμπέρασμα μέσα σε 48 ώρες.

Μιλώντας στο BBC, εξέφρασε το σοκ του όταν διαπίστωσε το αποτέλεσμα, δεδομένου ότι η έρευνά του δεν είχε δημοσιευθεί και επομένως δεν μπορούσε να έχει βρεθεί από το σύστημα AI στον δημόσιο τομέα.

«Ψώνιζα με κάποιον και του είπα: ‘σε παρακαλώ, άσε με μόνο μου για μία ώρα, πρέπει να το επεξεργαστώ’», είπε στην εκπομπή Today του BBC Radio Four.

«Έγραψα ένα email στη Google λέγοντας: ‘έχετε πρόσβαση στον υπολογιστή μου, σωστά;’», πρόσθεσε.

Ο τεχνολογικός κολοσσός επιβεβαίωσε πως δεν είχε τέτοια πρόσβαση.

Η δεκαετία που πέρασαν οι επιστήμονες περιλαμβάνει επίσης τον χρόνο που χρειάστηκε για να αποδείξουν την έρευνά τους, κάτι που από μόνο του πήρε αρκετά χρόνια.

Ωστόσο, λένε πως αν είχαν τη σωστή υπόθεση εξαρχής, θα είχαν εξοικονομήσει χρόνια δουλειάς.

Ο καθηγητής Πενάντες είπε ότι το εργαλείο δεν περιορίστηκε μόνο στην επιτυχή αναπαραγωγή της έρευνάς του.

«Δεν είναι μόνο ότι η κύρια υπόθεση που πρότεινε ήταν η σωστή», είπε.

«Είναι ότι πρότεινε άλλες τέσσερις, και όλες είχαν λογική. Και μία από αυτές δεν την είχαμε σκεφτεί ποτέ, και τώρα δουλεύουμε πάνω σε αυτήν».


Το πρόβλημα των υπερβακτηρίων


Οι ερευνητές προσπαθούσαν να ανακαλύψουν πώς δημιουργούνται κάποια υπερβακτήρια – επικίνδυνοι μικροοργανισμοί ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά.

Η υπόθεσή τους ήταν ότι τα υπερβακτήρια μπορούν να σχηματίσουν μια «ουρά» από διαφορετικούς ιούς, η οποία τους επιτρέπει να εξαπλώνονται μεταξύ διαφορετικών ειδών.

Ο καθηγητής Πενάντες το παρομοίασε με τα υπερβακτήρια να έχουν «κλειδιά» που τους επιτρέπουν να μετακινούνται από «σπίτι σε σπίτι», δηλαδή από έναν ξενιστή σε έναν άλλο.

Αυτή η υπόθεση ήταν μοναδική στην ερευνητική ομάδα και δεν είχε δημοσιευθεί πουθενά αλλού. Κανένα μέλος της ομάδας δεν είχε μοιραστεί τα ευρήματα.

Έτσι, ο κ. Πενάντες ήταν χαρούμενος να χρησιμοποιήσει αυτό το στοιχείο για να δοκιμάσει το νέο εργαλείο AI της Google.

Μόλις δύο ημέρες αργότερα, η AI επέστρεψε με μερικές υποθέσεις – και η πρώτη, η κορυφαία απάντηση που πρότεινε, περιέγραφε ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο η έρευνά του υποστήριζε ότι τα υπερβακτήρια αποκτούν ουρές.


«Αυτό θα αλλάξει την επιστήμη»


Ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί αντικείμενο έντονης συζήτησης.

Οι υποστηρικτές της λένε ότι θα επιτρέψει επιστημονικές προόδους – ενώ άλλοι ανησυχούν ότι θα εξαφανίσει θέσεις εργασίας.

Ο καθηγητής Πενάντες είπε ότι κατανοεί γιατί η πρώτη αντίδραση των ανθρώπων είναι να φοβούνται για τις δουλειές τους, αλλά πρόσθεσε: «όταν το σκεφτείς καλύτερα, είναι περισσότερο ότι έχεις ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο».

Τόνισε ότι οι ερευνητές της ομάδας του είναι πεπεισμένοι ότι αυτό το εργαλείο θα είναι πολύ χρήσιμο στο μέλλον.

«Νιώθω ότι αυτό θα αλλάξει την επιστήμη, σίγουρα», είπε ο κ. Πενάντες.

«Βρίσκομαι μπροστά σε κάτι θεαματικό και είμαι πολύ χαρούμενος που αποτελώ μέρος αυτού. Είναι σαν να έχεις την ευκαιρία να παίξεις σε έναν σπουδαίο αγώνα – νιώθω ότι επιτέλους παίζω σε έναν αγώνα Champions League με αυτό το πράγμα».


Με πληροφορίες από BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ