Μέχρι και 300 αρχαιότερο απ' ό,τι πιστεύαμε μπορεί να είναι ορισμένα από τα παλαιότερα τμήματα του Σινικού Τείχους, όπως αποκαλύπτουν νέες αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην επαρχία Σανντόνγκ.
Οι πρόσφατες ανασκαφές στην περιοχή Τσανγκκίνγκ δείχνουν ότι το θαύμα αυτό της μηχανικής δεν ήταν ένα ενιαίο κατασκευαστικό έργο, αλλά μια σειρά από οχυρώσεις που οικοδομήθηκαν κατά τη διάρκεια πολλών δυναστειών, σύμφωνα με τον Independent.
Το Σινικό Τείχος χτίστηκε για να ασφαλίσει τα βόρεια σύνορα της αρχαίας Κίνας από νομαδικές ομάδες από την ευρασιατική στέπα. Σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία που υπάρχουν, η κατασκευή του διήρκεσε αιώνες. Ωστόσο, η σωζόμενη τεκμηρίωση του τείχους στερείται περισσότερων λεπτομερειών, που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν την πραγματική προέλευσή του.
Εκτιμάται ότι τα μεγαλύτερα τμήματα των πρώτων τειχών κατασκευάστηκαν γύρω στον 7ο αιώνα π.Χ. και ενώθηκαν μεταξύ τους υπό τη δυναστεία των Τσιν κατά τον τρίτο αιώνα π.Χ.
Ωστόσο, νέες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν το 2024 σε πάνω από 1.000 τετραγωνικά μέτρα εντόπισαν τμήματα του τείχους που χρονολογούνται από την ύστερη Δυτική Δυναστεία των Τζόου, η οποία κυβέρνησε από το 1046 π.Χ. έως το 771 π.Χ.
Ορισμένα αρχαία κείμενα δείχνουν ότι τμήματα του τείχους πέρασαν από πολλές φάσεις ανάπτυξης, χρήσης, μερικές φορές κατάρρευσης και εγκατάλειψης και εν συνεχεία απόπειρες αποκατάστασης.