Στις 13 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση «δέχθηκε επί της αρχής την πρόταση της Ocean Infinity» να συνεχίσει τις έρευνες «σε μια νέα ζώνη εκτιμώμενου μεγέθους 15.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο νότιο τμήμα του Ινδικού ωκεανού», σημείωσε ο Λόκε.
Η κυβέρνηση της Μαλαισίας δεν θα καταβάλει χρήματα στην εταιρεία, αν αυτή δεν εντοπίσει το αεροσκάφος, με βάση τους όρους της συμφωνίας που έχει διάρκεια 18 μήνες, πρόσθεσε.
Παρά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μετά την αεροπορική τραγωδία, το αεροσκάφος δεν εντοπίστηκε.
Οι έρευνες υπό την Αυστραλία κάλυψαν μια περιοχή 120.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον Ινδικό Ωκεανό, όμως δεν βρέθηκε κανένα ίχνος του Boeing, εκτός από μερικά συντρίμμια που ξεβράστηκαν κατά μήκος των ακτών της Αφρικής και σε νησιά του Ινδικού Ωκεανού.
Η Ocean Infinity «μας έπεισε ότι είναι έτοιμη», δήλωσε ο Λόκε. «Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση της Μαλαισίας προχώρησε σε αυτόν τον δρόμο».
Η Κουάλα Λουμπούρ είχε ζητήσει το 2018 – όταν ανεστάλησαν οι έρευνες – από την εταιρεία αυτή να αναζητήσει το αεροσκάφος, όμως μάταια.
Διάφορες θεωρίες έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς για να εξηγήσουν την εξαφάνιση του αεροσκάφους. Μία από αυτές ανέφερε ότι ο πιλότος του αεροσκάφους, ο 53χρονος τότε Ζαχάριε Άχμαντ Σαχ, το έριξε επίτηδες στον ωκεανό.
Έκθεση που δημοσιεύθηκε από τη Μαλαισία το 2018 επικεντρωνόταν στις παραλείψεις του πύργου ελέγχου και αποκάλυπτε ότι η πορεία του αεροσκάφους είχε αλλάξει χειροκίνητα, χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ