Δύο χρόνια μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, οικογένειες ψάχνουν ακόμα τους αγνοούμενους συγγενείς τους
«Θα συμβιβαζόμασταν ακόμα και με ένα μόνο κόκαλο, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα».
Πέμπτη 06 Φεβρουαρίου 2025
3
λεπτά
Δύο χρόνια μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τη νότια Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου 2023, αφήνοντας πίσω τους περισσότερους από 53.500 νεκρούς, δεκάδες οικογένειες εξακολουθούν να αναζητούν τους αγνοούμενους συγγενείς τους. Μεταξύ αυτών είναι και ο τετράχρονος Εμίρ, ο οποίος εξαφανίστηκε από το σπίτι του στην Αντιόχεια τη νύχτα του σεισμού.
Τα σώματα της μητέρας, του πατέρα και του 10χρονου αδερφού του βρέθηκαν στα συντρίμμια της πολυκατοικίας όπου διέμεναν, όμως για τον ίδιο δεν υπήρξε κανένα ίχνος. Η θεία του, Νουρσέν Κίσα, παραμένει αφοσιωμένη στην αναζήτησή του, έχοντας καταθέσει δηλώσεις εξαφάνισης, επισκεφθεί ορφανοτροφεία και δημοσιεύσει φωτογραφίες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, καμία προσπάθεια δεν έχει αποφέρει αποτελέσματα.
Ο Εμίρ (δεξιά) έφτιαχνε έναν χιονάνθρωπο στο σπίτι με τον μεγαλύτερο αδερφό του, Εζέ, την ημέρα πριν από τον σεισμό.
Δύο χρόνια μετά τον σεισμό, οι αναφορές για τον αριθμό των αγνοουμένων εξακολουθούν να διαφέρουν. Τον Απρίλιο του 2023, το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε 297 δηλωμένες εξαφανίσεις, εκ των οποίων οι 86 αφορούσαν παιδιά. Τον Νοέμβριο του 2024, ο αριθμός αυτός μειώθηκε στους 75, με 30 από αυτούς να είναι παιδιά. Ωστόσο, η αντιπολίτευση κάνει λόγο για 140 αγνοούμενους, εκ των οποίων 38 είναι παιδιά, χωρίς να έχει λάβει επίσημη απάντηση από τις αρχές.
Καταγγελίες για τη διαχείριση των ερευνών
Οι αρχές έχουν αρνηθεί καταγγελίες για παιδιά που διασώθηκαν από τα συντρίμμια και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν (ή απήχθησαν), ενώ το κυβερνών κόμμα απέρριψε πρόταση για κοινοβουλευτική έρευνα σχετικά με τα αγνοούμενα παιδιά. Αντ’ αυτού, η αρμόδια κρατική υπηρεσία (Afad) ανέλαβε τη διερεύνηση, χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως η αντιπαραβολή DNA και η αναγνώριση προσώπου.
Ωστόσο, βουλευτές της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν εκκαθάριση συντριμμιών χωρίς ενδελεχή έλεγχο και πιθανή καταστροφή στοιχείων. Αναφέρουν το παράδειγμα μιας νεαρής γυναίκας που θάφτηκε υπό διαφορετική ταυτότητα, μόνο για να εκταφεί και να ταυτοποιηθεί έναν χρόνο αργότερα.
«Θα μπορούσαν να υπάρχουν δεκάδες άλλοι θαμμένοι με ψευδείς ταυτότητες», δήλωσε η Nermin Yildirim Kara, βουλευτής του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης. Οι αρχές δεν έχουν απαντήσει στις καταγγελίες.
Οι οικογένειες των αγνοουμένων συνεχίζουν να αναζητούν απαντήσεις. «Δεν έγινε σωστή έρευνα, απομάκρυναν αμέσως τα συντρίμμια», καταγγέλλει η Αϊσέ Αμπαρτσίογλου, που έχασε την αδερφή και την εξάμηνη ανιψιά της. Άλλοι συγγενείς δηλώνουν ότι θα αρκούνταν ακόμα και σε ένα μικρό οστό ως απόδειξη.
«Θα συμβιβαζόμασταν ακόμα και με ένα μόνο κόκαλο, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα», δήλωσε ο Caner Yurdakul, του οποίου η αδελφή, ο γαμπρός και οι εξάχρονοι δίδυμοι ανιψιοί του εξαφανίστηκαν μετά τον σεισμό.
Η αναζήτηση για τα εξάχρονα δίδυμα Ντουρού και Ιπέκ Κογιούντζου, τη 12χρονη Ιρέμ Καράτσα και τη μόλις έξι μηνών Ουμάι Κισατζάμ δεν έχει αποφέρει αποτελέσματα
Οι πόλεις που φέρουν τα σημάδια των καταστροφικών δονήσεων στη νότια Τουρκία είναι γεμάτες με τέτοιες ιστορίες. Ωστόσο, πολλοί συγγενείς των αγνοουμένων είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την αναζήτηση απαντήσεων.
Για τη θεία του Εμίρ, η αναζήτηση δεν έχει τελειώσει. «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι είναι νεκρός ή ζωντανός», δηλώνει. «Δεν θα δηλώσω ποτέ τον θάνατό του χωρίς αποδείξεις».
Με πληροφορίες από BBC, Lifo
Δείτε επίσης
Ο πόνος, ο ιδρώτας και τα δάκρυα. Οι μόνες μας πατρίδες