Αυτή η αρχική εκτίμηση της UNICEF για τον αντίκτυπο των περικοπών δεν αφορά παρά μόνο τα προγράμματα επισιτισμού.
Εκτιμά ιδίως πως 2,4 εκατ. παιδιά με οξύ ακραίο υποσιτισμό μπορεί να μην έχουν πλέον πρόσβαση σε έτοιμη προς χρήση θεραπευτική τροφή το υπόλοιπο 2025.
Εκφράζει επίσης την ανησυχία για το κλείσιμο ή τη μείωση του προσωπικού 2.300 ειδικευμένων κέντρων για τη θεραπεία παιδιών που πάσχουν από απίσχνανση, ακραία μορφή αδυναμίας που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο, με ιατρικές επιπλοκές.
Άλλα 28.000 κέντρα θεραπείας ειδικευμένα στον υποσιτισμό απειλούνται επίσης και κάποια έχουν αναστείλει ήδη τη λειτουργία τους.
«Αυτή η κρίση χρηματοδότησης καταγράφεται καθώς οι ανάγκες των παιδιών έχουν φθάσει σε επίπεδο άνευ προηγουμένου», εξαιτίας των εσωτερικών εκτοπισμών πληθυσμών-ρεκόρ, των ένοπλων συρράξεων, των επιδημιών, των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, τονίζει η UNICEF.
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά ανησυχεί ιδιαίτερα για τα κορίτσια και τις γυναίκες.
«Ήδη πριν από τις περικοπές της χρηματοδότησης, ο αριθμός των εγκύων και των θηλαζουσών που πάσχουν από οξύ υποσιτισμό είχαν αυξηθεί ραγδαία, από τα 5,5 εκατομμύρια στα 6,9 εκατομμύρια -ή κατά 25%- από το 2020», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ