Χειρουργοί πραγματοποίησαν μεταμόσχευση ήπατος από χοίρο σε άνθρωπο για πρώτη φορά στην ιστορία
Η μεταμόσχευση χαρακτηρίστηκε ως σημαντικό ορόσημο που θα μπορούσε να σώσει ζωές στο μέλλον.
Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025
3
λεπτά
Χειρουργοί στην Κίνα πραγματοποίησαν μεταμόσχευση ήπατος από χοίρο σε άνθρωπο για πρώτη φορά στην ιστορία, πριν από έναν χρόνο.
Στην επέμβαση χρησιμοποιήθηκε ήπαρ από χοίρο το οποίο είχε τροποποιηθεί γενετικά ώστε να μειωθεί η πιθανότητα απόρριψης του οργάνου από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι συγγενείς ζήτησαν να σταματήσει το πείραμα μετά από 10 ημέρες, αλλά οι ερευνητές λένε ότι το όργανο θα μπορούσε να λειτουργήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Χαιρέτισαν τη μεταμόσχευση ως «μεγάλο επίτευγμα» και Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες τη χαρακτήρισαν σημαντικό ορόσημο που θα μπορούσε να σώσει ζωές στο μέλλον.
Η χειρουργική ομάδα από το νοσοκομείο Xijing στο Xi'an πήρε το ήπαρ από ένα μικροσκοπικό χοίρο Bama. Έξι βασικά γονίδια του ήπατος είχαν τροποποιηθεί έτσι ώστε να βελτιωθεί η συμβατότητα του οργάνου όταν μεταμοσχεύεται σε άνθρωπο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature, το ήπαρ λειτούργησε κανονικά, με καλή ροή αίματος και χωρίς σημάδια απόρριψης.Το όργανο παρήγαγε με επιτυχία χολή και βασικές πρωτεΐνες σε έναν ασθενή που ήταν εγκεφαλικά νεκρός, αλλά ακόμη ζωντανός.
Η εγχείρηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τον Μάρτιο του 2024 και έναν χρόνο αργότερα, οι ερευνητές μοιράζονται περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία.
Ο καθηγητής Λιν Γουάνγκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε ότι η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε με πλήρη δεοντολογική έγκριση από τις ιατρικές αρχές και τη συγκατάθεση της οικογένειας του ασθενούς.
«Η χειρουργική επέμβαση ήταν πραγματικά επιτυχής», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
«Το συκώτι από τον χοίρο λειτούργησε πολύ καλά στο ανθρώπινο σώμα. Επομένως, πρόκειται για ένα μεγάλο επίτευγμα».
Η μεταμόσχευση ήπατος είναι δυσκολότερη από τη μεταμόσχευση καρδιάς
Καρδιές και νεφρά από γενετικά τροποποιημένους χοίρους έχουν ήδη μεταμοσχευθεί σε ορισμένους ανθρώπους που έπασχαν από ασθένειες. Οι περισσότεροι πέθαναν μέσα σε λίγες εβδομάδες από την επέμβαση, αλλά δύο άνθρωποι στους οποίους μεταμοσχεύθηκαν νεφρά χοίρων ζουν στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει το Sky News.
Ο καθηγητής Γουάνγκ εξήγησε ότι συγκριτικά, η μεταμόσχευση ήπατος από χοίρο είναι μία ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία.
«Η καρδιά είναι απλώς μια αντλία, το νεφρό παράγει μόνο ούρα», είπε.
«Αλλά το συκώτι έχει πολλές λειτουργίες, οπότε αυτό είναι ένα τεράστιο εμπόδιο που πρέπει να λύσουμε».
Αρκετές ερευνητικές ομάδες πειραματίζονται με χοίρους που εκτρέφονται σε ειδικές εγκαταστάσεις για δωρεά οργάνων.
Οι χοίροι χρησιμοποιούνται επειδή τα όργανά τους είναι παρόμοια σε μέγεθος και δομή με εκείνα του ανθρώπου. Αλλά βασικά γονίδια πρέπει να τροποποιηθούν για να μειωθεί ο κίνδυνος να προσβληθούν από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς μετά τη μεταμόσχευση.
Δείτε επίσης
«Αχτίδα ελπίδας»: Το μόνο άτομο στον κόσμο που κυκλοφορεί με ένα όργανο χοίρου μέσα του που λειτουργεί
Η μεταμόσχευση οργάνων από χοίρους μπορεί να δώσει προσωρινή υποστήριξη σε ασθενείς
Οι Κινέζοι ερευνητές προτείνουν τη χρήση οργάνων χοίρου ως προσωρινή υποστήριξη, είτε για να αποφορτιστεί το ήπαρ του ασθενούς ώστε να αναγεννηθεί, είτε για να δοθεί περισσότερος χρόνος για την εξεύρεση μόνιμου οργάνου από κατάλληλο ανθρώπινο δότη.
Ενδεικτικά, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 600 ασθενείς στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση ήπατος μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επί του παρόντος, ο μέσος όρος αναμονής για ένα όργανο από θανόντα δότη είναι τρεις έως τέσσερις μήνες.
Ο Ιβάν Φερνάντεζ Βέγκα, καθηγητής παθολογικής ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Οβιέδο στην Ισπανία, χαρακτήρισε το πείραμα σημαντικό «ορόσημο».
«Οι κλινικές επιπτώσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς η βελτιστοποίηση αυτής της προσέγγισης θα μπορούσε να διευρύνει τη δεξαμενή των διαθέσιμων οργάνων και να σώσει ζωές σε επείγουσες περιπτώσεις», δήλωσε.
Η κινεζική ομάδα σχεδιάζει να επαναλάβει το πείραμα σε περισσότερους εγκεφαλικά νεκρούς ασθενείς, για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, προτού προχωρήσει στις πρώτες κλινικές μεταμοσχεύσεις σε ζωντανούς ανθρώπους.