Να παίρνουν υποχρεωτικά τα tips οι εργαζόμενοι, επιχειρεί να εξασφαλίσει πρόταση νόμου στην Κύπρο

Και αυτό είναι μία πάρα πολύ σημαντική πρόταση και εξέλιξη (εάν ψηφιστεί).

Article featured image
Article featured image

Με πρόταση του βουλευτή Γιώργου Κουκουμά, που κατατέθηκε στη βουλή την περασμένη Πέμπτη, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, επιχειρείται να διασφαλιστεί μέσω νόμου ένα σημαντικό κενό που υπήρχε έως σήμερα, το οποίο άφηνε μετέωρο το κατά πόσο τα φιλοδωρήματα που αφήνουν οι πελάτες στους χώρους εστίασης για τους εργαζομένους, καταλήγουν τελικά σε αυτούς ή λαμβάνουν και οι ιδιοκτήτες μέρος ή όλον του ποσού.

Σε δηλώσεις του στο Economy Today και στην Χριστιάνα Αντωνίου, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, εξήγησε ότι η πρόταση στοχεύει και στο να περιοριστούν συμβάντα όπου εργοδότες παρακρατούν τα φιλοδωρήματα των πελατών ή και τα χρησιμοποιούν για να καλύψουν μέρος ή ολόκληρο το συμφωνημένο μισθό εργαζομένων. Για παράδειγμα, είπε, σε συμφωνία για μηνιαίο μισθό 900 ευρώ, ο εργοδότης καταβάλλει 700 ευρώ και αναμένει την κάλυψη των υπολοίπων 200 ευρώ από τα φιλοδωρήματα που θα λάβει ο εργαζόμενος.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ υποστήριξε πως αν και δεν είναι πολλοί οι εργοδότες που το κάνουν, υπάρχουν εντούτοις κάποιες περιπτώσεις όπου εργοδότες κρατούν τα φιλοδωρήματα των εργαζομένων. Αυτά τα περιστατικά έχουν παρατηρηθεί σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες και σε εταιρείες που κάνουν διανομές.

Εξαιτίας αυτού, όπως ανέφερε ο κ. Κουκουμάς στο Economy Today, πήρε την πρωτοβουλία να καταθέσει την εν λόγω πρόταση. Η βασική ρύθμιση που επιδιώκεται είναι το συνολικό ποσό των tips υποχρεωτικά να καταλήγει στους εργαζομένους. «Το χρηματικό ποσό που θα καταβάλλεται προαιρετικά από τους πελάτες ως ένδειξη ικανοποίησης για τις παρεχόμενες υπηρεσίες να αποδίδεται στους εργαζόμενους στο ακέραιο ανεξάρτητα από τον τρόπο που αφήνει ο πελάτης το φιλοδώρημα (είτε με μετρητά κατά την πληρωμή, είτε σε κουτί στο ταμείο, είτε με πιστωτική κάρτα, είτε με χρέωση μέσα από ψηφιακή πλατφόρμα κ.ο.κ.)», εξήγησε. Σήμερα, είπε, δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ αξιοποιεί πρόνοιες ανάλογης νομοθεσίας που μπήκε σε εφαρμογή από τον περασμένο Οκτώβρη στο Ηνωμένο Βασίλειο και από το 2022 στην Ιρλανδία. «Έτσι λοιπόν, προτείνουμε να καθίσταται παράνομη η όποια αποκοπή, παρακράτηση ή αδικαιολόγητη καθυστέρηση από μέρους του εργοδότη στην απόδοση των tips στους εργαζόμενους. Απαγορεύονται επίσης όροι σε συμβόλαια εργασίας που επιτρέπουν στον εργοδότη να παρακρατεί μέρος ή ολόκληρο το ποσό των tips ή να προσμετρά το ποσό των tips για τον υπολογισμό του μισθού. Περαιτέρω, κάθε εργοδότης θα πρέπει να έχει πολιτική κατανομής του φιλοδωρήματος που να καταρτίζεται μετά από διαβούλευση με τους εργαζόμενους, αυτή να γνωστοποιείται στους εργαζόμενους αλλά και στους πελάτες (με αναγραφή στο menu, συμπερίληψη σημείωσης στην πλατφόρμα, ανάρτηση πινακίδας στον χώρου του ταμείου κλπ), καθώς επίσης θα πρέπει να τηρεί στοιχεία για τη διαχείριση των tips και ο εργαζόμενος θα έχει δικαίωμα γνώσης σε αυτά».

Με την πρόταση θεσπίζονται επίσης τρόποι προστασίας των εργαζομένων όταν υπόκεινται σε αυτή την πρακτική αλλά και κυρώσεις σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν συμμορφώνεται (μέχρι έξι μήνες φυλάκιση ή/και πρόστιμο μέχρι 15χιλ ευρώ). Παράλληλα, ορίζεται η υποχρέωση του κράτους επιθεωρεί επιχειρήσεις και χώρους εργασίας για να ελέγχει τη συμμόρφωση με τις διατάξεις αυτού του νόμου.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο Economy Today

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ