Το Υπ. Γεωργίας απέρριψε πρόταση που πιθανόν να έλυνε το πρόβλημα της λειψυδρίας στην Κύπρο

Τι κι αν σε λίγο δεν θα έχουμε σταγόνα νερού ούτε για δείγμα, το αρμόδιο υπουργείο ἀγρόν ἠγόρασε.

Article featured image
Article featured image

Το έχουμε ξαναγράψει, αλλά διαρκώς αναγκαζόμαστε να το γράψουμε και πάλι, πως οι αξιωματούχοι και οι κυβερνήσεις αυτού του τόπου φαίνεται πως βάζουν στοίχημα μεταξύ τους για το ποιος θα καταφέρει να διαλύσει περισσότερο αυτό τον τόπο.

Με το πρόβλημα της λειψυδρίας να χτυπά καμπανάκια εδώ και μήνες, αν όχι χρόνια, καθώς η Κύπρος βιώνει μία παρατεταμένη ανομβρία, θα περίμενε κανείς πως τα αρμόδια υπουργεία αλλά και η κυβέρνηση θα φρόντιζε να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί έγκαιρα με λύσεις και προτάσεις εφικτές και λειτουργικές. Φεύ!

113771_23d6c61b2e2c2e0a_600X360.jpg

Για ακόμη μια φορά η κρατική ανεπάρκεια βρίσκεται σε μεγαλύτερα ποσοστά και από την έλλειψη νερού στα φράγματα. Όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του «Φ» και της δημοσιογράφου Δέσποινας Ψύλλου, το Υπουργείο Γεωργίας -ενώ έως σήμερα δεν έχει καταθέσει καμία ουσιαστική πρόταση για αντιμετώπιση της λειψυδρίας, με το καλοκαίρι να είναι προ των πυλών- απέρριψε πρόταση που κατατέθηκε πριν 7 μήνες (τον περασμένο Ιούλιο) και αφορούσε στην εφαρμογή της μεθόδου σποράς νεφών, που θα έλυνε το πρόβλημα της ανομβρίας -ίσως και μόνιμα.

Η εν λόγω μέθοδος η οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ χρησιμοποιείται σήμερα από 38 χώρες με παρόμοια προβλήματα ανομβρίας, όπως και η Κύπρος, στηρίζεται στην επιστήμη και στην τεχνολογία αξιοποιώντας υπαρκτά σύννεφα και σε λιγότερο από 30 λεπτά μπορεί να επιφέρει βροχή απολύτως ασφαλούς νερού, διαθέσιμο για άμεση κατανάλωση.

Για να γίνει η σπορά απαιτείται η συνεργασία επιστημόνων και πιλότων. Επιστρατεύονται ειδικά ραντάρ (C-Band), τα οποία εντοπίζουν νέφη σε ακτίνα 200 χιλιομέτρων.

TWN_Cloud_Seeding_Diagram.jpg


Από το έδαφος, μετεωρολόγοι παρατηρούν τα σύννεφα και ξεχωρίζουν ποια από αυτά μπορούν να φέρουν βροχή. Τα καταγράφουν και στη συνέχεια στέλνονται επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή. Οι πιλότοι καθοδηγούνται με ακρίβεια για το πού πρέπει να κινηθούν και πόσο νάτριο να ρίξουν, ώστε να ενεργοποιηθεί η βροχόπτωση. Ουσιαστικά, το νάτριο βοηθά στη μετατροπή των υδρατμών που περιέχει το σύννεφο σε νερό.

Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας φαίνονται μέσα σε 10 με 20 λεπτά. Έτσι, γνωρίζουμε σχεδόν με ακρίβεια πού και πότε θα ξεκινήσει η βροχή. Η πρόβλεψη αυτή είναι εφικτή επειδή τα σύννεφα στην περιοχή κινούνται πάντα από δυτικά προς ανατολικά. Το νερό που παράγεται από τη σπορά είναι απολύτως ασφαλές για κατανάλωση και δεν προκαλεί προβλήματα στο περιβάλλον.

Η περίοδος εφαρμογής της τεχνικής για αύξηση της βροχόπτωσης στην Κύπρο εκτείνεται από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο. Επιπλέον, μπορεί να γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σπορά νεφών για την πρόληψη χαλαζόπτωσης, η οποία προκαλεί σοβαρές ζημιές την περίοδο της ανθοφορίας και της καρποφορίας.

Σύμφωνα με την πρόταση που είχε κατατεθεί στο Υπουργείο Γεωργίας, ο εξοπλισμός που απαιτείται για την Κύπρο περιλαμβάνει δύο αεροσκάφη, δύο ραντάρ, έξι πιλότους, συντονιστές και μετεωρολόγους. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται γύρω στα 9 εκατομμύρια ευρώ. Κόστος καθόλου απαγορευτικό, εάν υπολογίσει κανείς τα οφέλη που θα προκύψουν από την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας στην Κύπρο.

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί το Υπουργείο Γεωργίας απέρριψε την εν λόγω πρόταση, καθώς το οικονομικό δεν θεωρούμε πως είναι πρόβλημα, καθώς οι μονάδες αφαλάτωσεις που ψάχνουν να ενοικιάσουν, δεν θα είναι ιδιαίτερα οικονομικές, όπως ούτε και οι άλλες λύσεις που κατά καιρούς αναφέρουν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ