Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν μια παράξενη… υπερδύναμη που ενεργοποιείται όταν χτυπάμε το δάχτυλό μας σε μια επιφάνεια με έναν συγκεκριμένο ρυθμό. Μπορεί να μας βοηθήσει να ακούσουμε και να καταλάβουμε κάποιον που μας μιλάει μέσα σε ένα θορυβώδες περιβάλλον, όπως ένα πάρτι ή μια πολυσύχναστη καφετέρια – και υπάρχει λόγος γι’ αυτό.
«Το κινητικό σύστημα είναι γνωστό ότι επεξεργάζεται τις χρονικές πληροφορίες και η ρυθμική κίνηση κατά την ακρόαση μιας μελωδίας μπορεί να βελτιώσει την ακουστική επεξεργασία», έγραψαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Aix-Marseille. «Σε τρία αλληλένδετα πειράματα συμπεριφοράς, αποδεικνύουμε ότι αυτό το αποτέλεσμα ισχύει και για την επεξεργασία της ομιλίας. Το ρυθμικό χτύπημα βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της επακόλουθης επεξεργασίας της φυσικής ομιλίας σε θόρυβο υπό συγκεκριμένες συνθήκες».
Τρία πειράματα
Στο πρώτο πείραμα, 35 συμμετέχοντες χτύπησαν ο καθένας ένα δάχτυλο σε διαφορετικούς ρυθμούς – αργούς, μεσαίους, γρήγορους – πριν χρειαστεί να ακούσουν μια μακροσκελή προφορική πρόταση «θαμμένη» σε ενοχλητικό θόρυβο περιβάλλοντος, σημειώνοντας τις λέξεις που είχαν εντοπίσει. Όπως αναφέρει το New Atlas, η ιδέα πίσω από το πείραμα είναι ότι επειδή η ομιλία έχει διαφορετικούς φυσικούς ρυθμούς μεταξύ των συλλαβών και των λέξεων της, η προετοιμασία του εγκεφάλου μας να συντονιστεί με αυτό το μοτίβο θα μπορούσε να τον βοηθήσει να επεξεργαστεί καλύτερα τη ρυθμική γλώσσα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρξε πολύ καλύτερη κατανόηση της πρότασης μετά το χτύπημα σε μεσαίο ρυθμό, το οποίο ισοδυναμεί με περίπου δύο χτυπήματα το δευτερόλεπτο, σε σύγκριση με το γρήγορο, το αργό ή το καθόλου χτύπημα. Αυτός ήταν ο «λεξικός» ρυθμός, παρόμοιος με την ομιλία, περίπου 1,8 Hz.
Το δεύτερο πείραμα είχε σκοπό να διαπιστώσει αν ήταν το χτύπημα, η ακρόαση του ρυθμού ή και τα δύο που έκαναν τη διαφορά σε αυτόν τον ρυθμό των 1,8 Hz. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, παραδόξως, το χτύπημα παρείχε καλύτερη κατανόηση της ομιλίας, ενώ η απλή ακρόαση ενός ρυθμού χωρίς φυσική ανταπόκριση δεν είχε τον ίδιο αντίκτυπο.
Τέλος, ένα τρίτο πείραμα με άλλους 28 συμμετέχοντες ανέλυσε αν το να εκφωνήσουμε μια λέξη πριν κληθούμε να ακούσουμε μια πρόταση μέσα σε θορυβώδες περιβάλλον θα βελτίωνε την αισθητηριακή επεξεργασία. Ανεξάρτητα από το αν η λέξη σχετιζόταν με το περιεχόμενο της πρότασης, η πράξη της εκφώνησής της φωναχτά φάνηκε να βελτιώνει τις ικανότητες ακρόασης του εγκεφάλου.
Κινητικό σύστημα και επεξεργασία ομιλίας
«Τα ευρήματα αυτά παρέχουν αποδείξεις για τον λειτουργικό ρόλο του κινητικού συστήματος στην επεξεργασία της χρονικής δυναμικής της φυσικής ομιλίας», γράφουν οι ερευνητές στη σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B.
Χρειάζονται ωστόσο περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν αυτή η προετοιμασία έχει αντίκτυπο σε όσους δυσκολεύονται να φιλτράρουν το θόρυβο του περιβάλλοντος, όπως τα άτομα με απώλεια ακοής ή ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας). Επιπλέον, τα ευρήματα της μελέτης θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με απεικονίσεις εγκεφάλου. Ωστόσο είναι ένα πείραμα που μπορούμε να εκτελέσουμε και οι ίδιοι με ασφάλεια και να διαπιστώσουμε κατά πόσο μας βοηθάει στην ακοή.
Με πληροφορίες από CNN