Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό εγκεφαλικό εμφύτευμα που μπορεί να μετατρέπει τις σκέψεις σε ομιλία σε πραγματικό χρόνο.
Αν και η τεχνολογία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, οι ερευνητές ελπίζουν ότι στο μέλλον κυριολεκτικά θα δώσει φωνή σε ανθρώπους που για διαφόρους λόγους δεν μπορούν να μιλήσουν.
Μια νέα μελέτη περιγράφει τη δοκιμή της συσκευής σε μια 47χρονη γυναίκα με τετραπληγία που δεν μπορούσε να μιλήσει για 18 χρόνια μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι γιατροί εμφύτευσαν τη συσκευή στον εγκέφαλό της κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής.
«Μετατρέπει την πρόθεσή της να μιλήσει σε άπταιστες προτάσεις», δήλωσε ο Gopala Anumanchipalli, συν-συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Neuroscience.
Μετατροπή σκέψεων σε ομιλία σε πραγματικό χρόνο
Άλλα παρόμοια συστήματα που συνδέουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο με υπολογιστή για την παραγωγή ομιλίας, ευρέως γνωστά απλώς ως BCI, συνήθως έχουν μία μικρή καθυστέρηση ανάμεσα στη δημιουργία της σκέψης και της διατύπωσής της από το μηχάνημα.
Τέτοιες καθυστερήσεις μπορούν να διαταράξουν τη φυσική ροή της συνομιλίας, οδηγώντας ενδεχομένως σε παρεξηγήσεις και απογοήτευση, δήλωσαν οι ερευνητές.
Πρόκειται για «μια αρκετά μεγάλη πρόοδο στον τομέα μας», εξήγησε ο Τζόναθαν Μπρούμπεργκ του Εργαστηρίου Ομιλίας και Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Μια ομάδα επιστημόνων στην Καλιφόρνια κατέγραψε την εγκεφαλική δραστηριότητα της γυναίκας χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια, ενώ εκείνη σχημάτιζε προτάσεις σιωπηλά στον εγκέφαλό της.