Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σκοπεύουν να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) για τη συγγραφή νέων νόμων αλλά και την αναθεώρηση της υπάρχουσας νομοθεσίας, σε μια πρωτοβουλία που θεωρείται από τις πιο φιλόδοξες διεθνώς.
Η προσέγγιση αυτή, την οποία τα κρατικά μέσα χαρακτηρίζουν «νομοθεσία με υποστήριξη ΤΝ», στοχεύει όχι απλώς στη βελτίωση της αποδοτικότητας, αλλά και στη διευκόλυνση προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων με τη βοήθεια μεγάλης κλίμακας δεδομένων. Η ΤΝ θα επεξεργάζεται πληροφορίες από νομοθεσίες, δικαστικές αποφάσεις και δεδομένα από τη δημόσια διοίκηση, προκειμένου να εντοπίζει κενά και να προτείνει επικαιροποιήσεις των νόμων.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει μια τεράστια βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει ομοσπονδιακούς και τοπικούς νόμους, μαζί με στοιχεία από τη δημόσια διοίκηση, όπως δικαστικές αποφάσεις και υπηρεσίες. Η ΤΝ θα «προτείνει τακτικά επικαιροποιήσεις της νομοθεσίας μας», σύμφωνα με τον σεΐχη Μοχάμεντ, με την κυβέρνηση να προσδοκά ότι η νομοθετική διαδικασία θα επιταχυνθεί κατά 70%.
«Αυτό το νέο νομοθετικό σύστημα, με την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης, θα μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο θεσπίζουμε νόμους, καθιστώντας τη διαδικασία ταχύτερη και ακριβέστερη», ανέφερε ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ράσεντ Αλ Μακτούμ, ηγέτης του Ντουμπάι και αντιπρόεδρος της χώρας.
Το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε το «πράσινο» για την ίδρυση του Regulatory Intelligence Office, του φορέα που θα επιβλέπει την υλοποίηση της πρωτοβουλίας.
Οι ειδικοί προειδοποιούν όμως ότι η εφαρμογή ενέχει κινδύνους, από την προκατάληψη των μοντέλων ΤΝ μέχρι την αδυναμία ερμηνείας του νομικού πλαισίου όπως το αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι. «Η ΤΝ εξακολουθεί να εμφανίζει προβλήματα αξιοπιστίας και ακρίβειας», προειδοποίησε ο Vincent Straub από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.