Δημαρχείο πέταξε στα σκουπίδια σπάνια μεταξοτυπία σπουδαίου καλλιτέχνη

Και δεν υπάρχει ελπίδα να βρεθεί.

Article featured image
Article featured image

Δεν υπάρχει καμία ελπίδα να ανακτηθεί το έργο του Άντι Γουόρχολ που πετάχτηκε στα σκουπίδια από δημαρχείο στην Ολλανδία.

Μια σοβαρή αμέλεια κατά την ανακαίνιση του δημαρχείου στο Μάασορστ της Ολλανδίας φαίνεται ότι οδήγησε στην απώλεια 46 έργων τέχνης —ανάμεσα στα οποία υπήρχε και μία σπάνια μεταξοτυπία του Άντι Γουόρχολ από τη σειρά Reigning Queens του 1985, που απεικονίζει τη Βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας.

Το δημοτικό συμβούλιο παραδέχθηκε ότι τα έργα -και η μεταξοτυπία του Άντι Γουόρχολ- πιθανότατα πετάχτηκαν μαζί με τα σκουπίδια κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων εργασιών ανακαίνισης, λόγω έλλειψης οργανωμένων διαδικασιών διαχείρισης και προστασίας των καλλιτεχνικών εκθεμάτων.

sta.png



«Δεν αντιμετωπίζεις έτσι πολύτιμα αντικείμενα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Χανς φαν ντερ Πας στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα NOS. «Είναι σοβαρό ζήτημα όταν η δημόσια περιουσία, ειδικά η τέχνη με πολιτιστική και ιστορική αξία, αντιμετωπίζεται τόσο απρόσεκτα... Αλλά συνέβη. Λυπούμαστε γι’ αυτό».

Η χαμένη μεταξοτυπία του Άντι Γουόρχολ ανήκε σε συλλογή έργων τέχνης από την περιοχή Uden, η οποία συγχωνεύτηκε με άλλες περιοχές για να σχηματιστεί ο νέος δήμος Μάασορστ πριν από τρία χρόνια. Πριν από την αναδιοργάνωση, έγινε απογραφή της συλλογής, τα έργα χωρίστηκαν και ορισμένα δόθηκαν σε μουσεία ή επιστράφηκαν σε καλλιτέχνες. Ωστόσο, 46 έργα χάθηκαν χωρίς ίχνος.

Ανεξάρτητη έρευνα που παρήγγειλε ο δήμος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν σαφείς διαδικασίες για την καταγραφή, αποθήκευση και φύλαξη των έργων τέχνης. Πολλά από αυτά τα έργα φυλάσσονταν πρόχειρα σε υπόγειο του δημαρχείου και κατά τη διάρκεια των εργασιών είτε μετακινήθηκαν χωρίς φροντίδα είτε καταστράφηκαν από υγρασία και άλλες φθορές.

Η συγκεκριμένη μεταξοτυπία της Βασίλισσας Βεατρίκης αποτελεί μέρος της διάσημης σειράς Reigning Queens του Άντι Γουόρχολ, που περιλάμβανε επίσης πορτρέτα της Ελισάβετ Β' της Αγγλίας, της Μαργαρίτας Β' της Δανίας και της Ντόμπι Τουάλα του Εσουατίνι. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε επίσημα κρατικά πορτρέτα, επιλέγοντας αυτά τα πρόσωπα για τη μαζική παραγωγή της εικόνας τους σε γραμματόσημα και χαρτονομίσματα —μια ειρωνική ματιά στη μαζικοποίηση της εικόνας και της εξουσίας.

Ο δήμος δήλωσε ότι είναι απίθανο τα χαμένα έργα να ανακτηθούν.


Με πληροφορίες από Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ