«Η αφαίρεση της MCL-1 οδηγεί σε ταχεία εξάντληση των ενεργοποιημένων βλαστοκυττάρων των θυλάκων της τρίχας και εμποδίζει πλήρως την αναγέννηση των μαλλιών σε ενήλικα ποντίκια, ενώ τα ανενεργά βλαστοκύτταρα των θυλάκων παραμένουν ανεπηρέαστα», γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.
Είναι ήδη γνωστό ότι η MCL-1 παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία διαφόρων ιστών από την απόπτωση, δηλαδή τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο που διατηρεί τη λειτουργία του οργανισμού. Όσον αφορά τις τρίχες των μαλλιών, η MCL-1 εμποδίζει τα βλαστοκύτταρα των θυλάκων να υποστούν στρες και βλάβες καθώς «ξυπνούν» από την κατάσταση ηρεμίας. Χωρίς την προστασία της MCL-1, τα κύτταρα αυτά παύουν να λειτουργούν.
Η ομάδα αποκάλυψε επίσης νέες λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία της MCL-1, εντοπίζοντας τρόπους με τους οποίους καταστέλλει μια άλλη πρωτεΐνη που ονομάζεται BAK και πώς η MCL-1 ρυθμίζεται από ένα μονοπάτι σηματοδότησης που ονομάζεται ERBB. Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να είναι καθοριστικά για την ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά της τριχόπτωσης.
«Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι η σηματοδότηση ERBB ρυθμίζει την έκφραση της MCL-1 μέσω μηχανισμών μεταφραστικού ελέγχου, ειδικά κατά τις περιόδους έντονης απόπτωσης και υποστροφής στον κύκλο της τρίχας», αναφέρουν οι ερευνητές.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν διάφορες μορφές αλωπεκίας, η καθεμία με διαφορετικό σύνολο παραγόντων που συμβάλλουν στην εμφάνισή της. Εάν αναπτυχθούν στο μέλλον θεραπείες που στοχεύουν στην MCL-1, ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματικές για όλους τους τύπους τριχόπτωσης.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ