Μια ιστορική πρώιμη συλλογή των έργων του Σαίξπηρ θα δημοπρατηθεί

Πόσο θα πωληθεί; Ιδού η απορία.

Article featured image
Article featured image

Μια ιστορική πρώιμη συλλογή θεατρικών έργων του Ουίλιαμ Σαίξπηρ από περισσότερα από τριακόσια χρόνια πριν πρόκειται να βγει σε δημοπρασία στο Ηνωμένο Βασίλειο – και αναμένεται να πωληθεί για 3,5 έως 4,5 εκατομμύρια λίρες (περίπου 3.000.000 έως 3.900.000 ευρώ).

O πρώτος τόμος (First Folio), ο οποίος περιέχει 36 από τα έργα του Σαίξπηρ, λέγεται ότι είναι «η πιο σημαντική έκδοση στην ιστορία της αγγλικής λογοτεχνίας», και χωρίς αυτό θα είχαν χαθεί έως και τα μισά έργα του συγγραφέα, όπως ο Μάκβεθ, η Δωδέκατη Νύχτα και ο Ιούλιος Καίσαρας.

Ο οίκος δημοπρασιών αναφέρει ότι ο τόμος είχε «τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της ίδιας της αγγλικής γλώσσας».

«Δεν θα μιλούσαμε καν για τον Σαίξπηρ»

Η αρχική έκδοση του πρώτου τόμου πιστεύεται ότι είχε περίπου 750 αντίτυπα, γεγονός που οδήγησε στην έκδοση των επόμενων folio για να καλύψουν τη ζήτηση, με τα βιβλία να εκδίδονται μεταξύ 1623 και 1685.

Πιστεύεται ότι η κατασκευή των πρώτων 750 βιβλίων θα κόστιζε σχεδόν 100 λίρες (117 ευρώ), λόγω της τιμής των 227 φύλλων χαρτιού που περιείχε το καθένα.

Οι τέσσερεις τόμοι συντάχθηκαν από τους Τζον Χέμινγκς και Χένρι Κόντελ, οι οποίοι ήταν στενοί φίλοι του Σαίξπηρ ως ηθοποιοί και μέτοχοι των King’s Men, ενός θιάσου υποκριτικής στην Αγγλία στον οποίο ανήκε ο θεατρικός συγγραφέας κατά το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του. Επί βασιλείας της Ελισάβετ Α΄ ήταν γνωστοί ως Lord Chamberlain’s Men και το 1603 έγιναν King’s Men το 1603, όταν ο βασιλιάς Ιάκωβος Α΄ ανέβηκε στο θρόνο και έγινε προστάτης του θιάσου.



Η παλαιότερη καταγεγραμμένη πώληση του πρώτου τόμου ήταν τον Δεκέμβριο του 1623, όταν ένας πολιτικός ονόματι Εντουαρντ Ντέρινγκ αγόρασε δύο αντίτυπα της πρώτης έκδοσης για 2 λίρες (περίπου 2,30 ευρώ) .

Χωρίς τον πρώτο τόμο, «δεν θα μιλούσαμε καν για τον Σαίξπηρ», δήλωσε η Έμα Σμιθ, μελετήτρια του Σαίξπηρ στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στην Έλεν Γουέξλερ του περιοδικού Smithsonian το 2023, όταν ο τόμος συμπλήρωνε τετρακόσια χρόνια ζωής.

Ο τρίτος τόμος είναι το σπανιότερο από τα βιβλία, με την απογραφή του Σαίξπηρ να καταγράφει 182 αντίτυπα που εξακολουθούν να υπάρχουν, κάτι περισσότερο από το μισό του αριθμού των σωζόμενων δεύτερων και τέταρτων τόμων. Πιστεύεται ότι η σπανιότητα του τρίτου βιβλίου οφείλεται στο γεγονός ότι ένα μέρος του αποθέματος καταστράφηκε στη Μεγάλη Πυρκαγιά του Λονδίνου το 1666.

Σήμερα, τα περισσότερα αντίγραφα του πρώτου τόμου του Σαίξπηρ ανήκουν σε ιδρύματα όπως η Folger Shakespeare Library, η Βρετανική Βιβλιοθήκη και η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s, τα πλήρη σύνολα των folios γίνονται όλο και πιο σπάνια.

Η συλλογή των θεατρικών έργων του Σαίξπηρ πρόκειται να βγει προς πώληση στον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο στις 23 Μαΐου.

Με πληροφορίες από In.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ