Οι γυναίκες έχουν καλύτερη ακοή από τους άνδρες (αλλά αυτό δεν είναι πάντα πλεονέκτημα)

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα γιατί συμβαίνει αυτό.

Article featured image
Article featured image

Το ανθρώπινο αυτί διαθέτει μια κοχλιοειδή, γεμάτη υγρό δομή που ονομάζεται κοχλίας, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ακοή, ανιχνεύοντας τους ήχους ως δονήσεις και μετατρέποντάς τους σε νευρικά σήματα που αποστέλλονται στον εγκέφαλο.

Μια ομάδα διεθνών ερευνητών πραγματοποίησε πρόσφατα μια μελέτη για να εξετάσει πόσο ευαίσθητος είναι ο ανθρώπινος κοχλίας, αναλύοντας την απόκρισή του σε ήχους διαφορετικής έντασης και συχνότητας. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τη Δρα Πατρίσια Μπαλαρέσκ από το Κέντρο Βιοποικιλότητας και Περιβαλλοντικής Έρευνας (CRBE) στη Γαλλία, υπέθεσαν ότι η ηλικία είναι ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει την ευαισθησία του κοχλία.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης τους τούς διέψευσαν.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το εύρος ακοής επηρεάζεται περισσότερο από το φύλο παρά από την ηλικία, με τις γυναίκες να παρουσιάζουν κατά μέσο όρο δύο ντεσιμπέλ μεγαλύτερη ευαισθησία στην ακοή από τους άνδρες, σε όλους τους πληθυσμούς που μελετήθηκαν» αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.


Παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη ακοή


Στη μελέτη έλαβαν μέρος 450 άτομα από 13 διαφορετικές χώρες, προερχόμενα από ένα ευρύ φάσμα περιβαλλόντων και πολιτισμικών πλαισίων – με έμφαση σε αγροτικές κοινότητες και πληθυσμιακές ομάδες που συνήθως δεν εκπροσωπούνται επαρκώς σε επιστημονικές έρευνες.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις ακοής με σκοπό την αξιολόγηση της ευαισθησίας του κοχλία. Τα τεστ μέτρησαν παροδικά εκλυόμενες ωτοακουστικές εκπομπές (TEOAE) — ήχους χαμηλής έντασης που παράγει φυσικά το εσωτερικό αυτί όταν ακούει έναν σύντομο ήχο, όπως ένα «κλικ» ή έναν τόνο.

Τα τεστ έφεραν στο φως ενδιαφέροντα ευρήματα. Πέρα από το γεγονός ότι η ακοή των γυναικών αποδείχθηκε πιο ευαίσθητη σε σχέση με αυτή των ανδρών, η μελέτη ανέδειξε και τον καθοριστικό ρόλο του περιβάλλοντος διαβίωσης στην ικανότητα ενός ατόμου να αντιλαμβάνεται ήχους διαφορετικών συχνοτήτων.

Για παράδειγμα, «οι άνθρωποι που ζούσαν σε δασικές περιοχές παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ευαισθησία στην ακοή, ενώ όσοι ζούσαν σε μεγάλα υψόμετρα τη μικρότερη», δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. Η χαμηλή πίεση του αέρα, η έλλειψη ήχων στο περιβάλλον ή οι φυσιολογικές προσαρμογές λόγω χαμηλότερης πρόσληψης οξυγόνου ενδέχεται να εξηγούν τη μειωμένη ακοή στα υψόμετρα.

Παρατηρήθηκε επίσης διαφορά ανάμεσα σε κατοίκους πόλεων και χωριών — τα άτομα που ζουν σε πόλεις έδειξαν μεγαλύτερη ευαισθησία σε υψηλές συχνότητες, ενδεχομένως επειδή μαθαίνουν να αγνοούν τον βόμβο των χαμηλών συχνοτήτων, όπως της οδικής κυκλοφορίας.


Γιατί οι γυναίκες έχουν καλύτερη ακοή;


Σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες της μελέτης, οι γυναίκες σημείωσαν σταθερά καλύτερες επιδόσεις από τους άνδρες στα τεστ ακοής. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ευαισθησία της ακοής τους ήταν έως και 6 κιλοχέρτς υψηλότερη σε σύγκριση με αυτήν των ανδρών.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το φύλο παίζει καθοριστικό ρόλο στην ευαισθησία του κοχλία — αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Ο ακριβής λόγος παραμένει άγνωστος, αλλά οι ερευνητές υποθέτουν πως «ίσως σχετίζεται με τις διαφορετικές ορμονικές επιδράσεις κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη ή με μικρές ανατομικές διαφορές στον κοχλία ανάμεσα στα δύο φύλα».

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η μεγαλύτερη ευαισθησία στην ακοή δεν είναι πάντοτε πλεονέκτημα, καθώς κάνει τις γυναίκες πιο ευάλωτες στον θόρυβο και τα συναφή προβλήματα υγείας.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη με βεβαιότητα γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά δεδομένων των επιπτώσεων του θορύβου στην υγεία — όπως η ποιότητα του ύπνου και η αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων — το να έχεις πιο ευαίσθητη ακοή σε θορυβώδη περιβάλλοντα ίσως να μην είναι πάντοτε κάτι καλό», δήλωσε η καθηγήτρια Τούρι Κινγκ από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ (μέσω Interesting Engineering)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ