Επιστήμη
Νέα έρευνα μάς λέει τι πρέπει να τρώμε νεότεροι για να φτάσουμε τα 70 χωρίς χρόνια νοσήματα
Το τι τρώμε στη μέση ηλικία επηρεάζει το πόσο υγιείς θα είμαστε στην ηλικία των 70 ετών.


Το τι τρώμε στη μέση ηλικία επηρεάζει το πόσο υγιείς θα είμαστε στην ηλικία των 70 ετών, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.
«Τι χρειάζεται για να φτάσεις τα 70 και να μην έχεις χρόνια νοσήματα;» είναι το ερώτημα που μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες από το Harvard T.H. Το Chan School of Public Health προσπάθησε να απαντήσει, παρακολουθώντας πάνω από 100.000 Αμερικανούς στα 40, 50 και 60 τους για έως και τρεις δεκαετίες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στις 24 Μαρτίου στο περιοδικό Nature Medicine, έδειξαν ότι οι υγιεινές δίαιτες νωρίτερα στη ζωή σχετίζονταν με υψηλότερη πιθανότητα υγιούς γήρανσης, ακόμη και σε σχέση με άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η σωματική δραστηριότητα και το «κόψιμο» του καπνίσματος.
Όπως εξηγεί η Katia Hetter του CNN ήθελε να καταλάβει καλύτερα ποιες δίαιτες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης καθώς και το πώς μπορεί αυτά τα ευρήματα της μελέτης να επηρεάσουν τις διατροφικές επιλογές των ανθρώπων κατά τη μέση ηλικία και σε άλλες περιόδους της ζωής τους.
Η αρθρογράφος του CNN μίλησε με την εμπειρογνώμονα ευεξίας του CNN, γιατρό και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο George Washington, Δρ Leana Wen. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε η Δρ Leana Wen, πρόκειται για μια διαχρονική μελέτη παρατήρησης, που σημαίνει ότι οι ερευνητές ακολούθησαν την ίδια ομάδα, εξετάζοντάς τη στην πάροδο του χρόνου και μελέτησαν συνήθειες και αποτελέσματα. Οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες στη μελέτη για τις διατροφικές τους συνήθειες για έως και τρεις δεκαετίες, μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των 70 ετών. Οι συμμετέχοντες τεκμηρίωναν τακτικά και εκτενώς την κατανάλωση τροφής τους, αναφέροντας πόσο συχνά έτρωγαν περισσότερα από 130 διαφορετικά τρόφιμα.
Στη συνέχεια, η ομάδα της μελέτης ταξινόμησε την κατανάλωση τροφίμων μετρώντας πόσο κοντά ήταν το πρότυπο κατανάλωσης σε οκτώ τύπους υγιεινής διατροφής και στην κατανάλωση ανθυγιεινών υπερεπεξεργασμένων τροφίμων.
Στο τέλος της περιόδου μελέτης τρεις δεκαετίες αργότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 9.771 από τους 105.015 συμμετέχοντες, ή περίπου το 9,3%, πέτυχαν αυτό που όρισαν ως υγιή γήρανση, που σημαίνει ότι ζουν μέχρι την ηλικία των 70 ετών χωρίς χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και οι καρδιακές παθήσεις. Η ομάδα της μελέτης διαπίστωσε ότι για καθεμία από τις υγιεινές δίαιτες, η υψηλότερη τήρηση συσχετίστηκε με μεγαλύτερη πιθανότητα υγιούς γήρανσης.
Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών, οσπρίων, ακόρεστων λιπαρών και γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών συνδέθηκε με μεγαλύτερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης. Από την άλλη πλευρά, η υψηλότερη κατανάλωση λιπαρών, ζαχαρούχων ποτών και κόκκινων ή επεξεργασμένων κρεάτων συσχετίστηκε με χαμηλότερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης.
«Κατά την άποψή μου, αυτή ήταν μια καλή μελέτη που αποδεικνύει αρκετά πειστικά ότι η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής νωρίτερα στη ζωή είναι ένας βασικός παράγοντας που εμπλέκεται στην υγιή γήρανση. Αυτή η έρευνα είναι συνεπής με άλλες μελέτες που έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι μπορούν να κερδίσουν χρόνια στο προσδόκιμο ζωής τρώγοντας περισσότερα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς και αποφεύγοντας τα ζαχαρούχα ποτά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα» σχολίασε η Δρ Leana Wen.
Όσο για το ποιοι είναι οι τύποι δίαιτας που συμπεριλήφθηκαν σε αυτή τη μελέτη, η γιατρός εξήγησε πως οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν προσδιόρισαν ότι ακολουθούσαν μια συγκεκριμένη δίαιτα. Ανέφεραν την κατανάλωση τροφής τους και οι ερευνητές, στη συνέχεια, συσχέτισαν τη μακροχρόνια συμμόρφωσή τους σε διατροφικά πρότυπα που θεωρούνται υγιεινά.
Οι οκτώ δίαιτες ήταν:
- ο Εναλλακτικός Δείκτης Υγιεινής Διατροφής (AHEI),
- ο Εναλλακτικός Μεσογειακός Δείκτης (aMED),
- οι Διατροφικές Προσεγγίσεις για τη Διακοπή της Υπέρτασης (DASH),
- η Μεσογειακή-DASH Παρέμβαση για Νευροεκφυλιστική Καθυστέρηση (MIND),
- η υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά (hPDIet),
- η υγιεινή διατροφή με βάση την υγεία (hPDIet),
- το διατροφικό πρότυπο (EDIP) και
- ο εμπειρικός διατροφικός δείκτης για την υπερινσουλιναιμία (EDIH).
«Αυτά τα πρότυπα διατροφής μοιράζονται πολλά κοινά. Για παράδειγμα, το aMED και το MIND βασίζονται στη μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φυτικά τρόφιμα, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Το PHDI και το hPDI προτείνουν την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων. Υπάρχουν κάποιες διαφορές, ωστόσο. Για παράδειγμα, το DASH δίνει έμφαση στο μειωμένο νάτριο, το EDIP χρησιμοποιεί έναν φλεγμονώδη δείκτη για τα τρόφιμα και το EDIH βαθμολογεί τα τρόφιμα με την αναμενόμενη έκκριση ινσουλίνης» πρόσθεσε η Wen.
Ερωτηθείσα για το πώς θα μπορούσαν αυτά τα αποτελέσματα να επηρεάσουν τις διατροφικές επιλογές των ανθρώπων κατά τη μέση ηλικία, η Wen τόνισε πως «αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να ωθήσουν τους ανθρώπους να σκεφτούν μια θρεπτική διατροφή ως βασικό συστατικό της υγιούς γήρανσης. Όταν κάνετε διατροφικές επιλογές, ο καθένας θα πρέπει να στοχεύει σε τρόφιμα που είναι ελάχιστα επεξεργασμένα, όπως λαχανικά, φρέσκα φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτή η μελέτη και άλλες δείχνουν με συνέπεια τα οφέλη των ξηρών καρπών καθώς και των οσπρίων, όπως τα φασόλια και οι φακές. Τα ψάρια και το άπαχο κρέας μπορούν επίσης να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Από την άλλη πλευρά, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα αλλαντικά και το τηγανητό κοτόπουλο, συνδέονται με χειρότερα αποτελέσματα για την υγεία.
Σημειώνεται πως αυτή η μελέτη εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων από τα 40, τα 50 και τα 60. Αυτό σημαίνει πως δεν εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες νωρίτερα στη ζωή. Αλλά με βάση άλλες μελέτες, «είναι λογικό να πούμε ότι όλοι, ανεξάρτητα από την ηλικία, θα πρέπει να επιδιώκουν μια υγιεινή διατροφή, έχοντας επίσης υπόψη ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε να αναπτύσσετε πιο υγιεινές συνήθειες».
Τι δεν πρέπει να τρώμε
Και σε ερώτηση για τη μελέτη και το τι δεν πρέπει να τρώμε, η Wen ανέφερε πως «ενώ μεγάλο μέρος της μελέτης εστιάζεται σε τύπους δίαιτας και τροφίμων που συνδέονται θετικά με την υγιή γήρανση, υπάρχουν επίσης στοιχεία που σχετίζονται αρνητικά. Συγκεκριμένα, αυτά περιλαμβάνουν ποτά με ζάχαρη, όπως αναψυκτικά και ποτά φρούτων με προσθήκη ζάχαρης, καθώς και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και προϊόντα με υψηλά επίπεδα νατρίου και τρανς λιπαρών. Ο καθένας μπορεί να καταβάλει συνειδητή προσπάθεια για να μειώσει την κατανάλωση αναψυκτικών, ποτών και άλλων ροφημάτων με ζάχαρη. Μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να μειώσουν την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, η οποία έχει συνδεθεί σε πολλές άλλες μελέτες με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας».
«Το να βλέπουμε τις ετικέτες στη συσκευασία είναι πάντα ένας καλός τρόπος για να αξιολογήσουμε εάν το φαγητό μπορεί να είναι υπερεπεξεργασμένο. Εάν έχει μεγάλη λίστα συστατικών με πολλά πρόσθετα, το προϊόν είναι πιθανώς υπερεπεξεργασμένο και καλύτερα να αντικατασταθεί με ένα παρόμοιο τρόφιμο που έχει ελάχιστη επεξεργασία. Οι ετικέτες μπορούν επίσης να παρέχουν πληροφορίες για τα επίπεδα νατρίου και τρανς λιπαρών. Και νομίζω ότι πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε τον ρόλο της πολιτικής στο να βοηθάμε τους ανθρώπους να κάνουν διατροφικές επιλογές. Σε πολλές κοινότητες, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι φθηνότερα και πιο εύκολα προσβάσιμα από τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά» συμπλήρωσε η γιατρός.
ΠΗΓΗ: LIFO (Με πληροφορίες από CNN)