Διεθνή
Παγκόσμια χριστιανική οργάνωση κατηγορείται για πνευματική κακοποίηση και τελετές για «θεραπεία» της ομοφυλοφιλίας
Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες πρώην μελών της.


Η Youth With a Mission (YWAM) είναι η μεγαλύτερη χριστιανική ιεραποστολική οργάνωση για νέους στον κόσμο με σκοπό να εκπαιδεύσει τους νεαρούς χριστιανούς να διαδίδουν το Ευαγγέλιο.
Τώρα όμως είναι αντιμέτωπη με κατηγορίες για πνευματική κακοποίηση και ελεγκτική συμπεριφορά, τις οποίες καταθέτουν νέοι άνθρωποι που δηλώνουν ότι έφυγαν «τραυματισμένοι» από όσα έζησαν.
Έρευνα της εφημερίδας Observer έφερε στο φως στοιχεία για ελλείψεις σε θέματα προστασίας μέσα στην YWAM. Εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η οργάνωση είναι «συντετριμμένη» από τις καταγγελίες και «απόλυτα αφοσιωμένη στην ασφάλεια και ευημερία» όλων όσων βρίσκονται υπό την ευθύνη της.
Οι καταγγελίες αφορούν μια περίοδο δύο δεκαετιών και περιλαμβάνουν ισχυρισμούς για δημόσια διαπόμπευση νεαρών ιεραποστόλων, τελετές για τη «θεραπεία» της ομοφυλοφιλίας και διδασκαλίες ότι η αποχώρηση από την οργάνωση ήταν αντίθετη στο θέλημα του Θεού.
Νέοι από τη Βρετανία που γράφτηκαν στις εκπαιδευτικές σχολές της οργάνωσης ή συμμετείχαν σε αποστολές στο εξωτερικό – συχνά αμέσως μόλις τελείωναν το σχολείο τους – περιγράφουν τακτικές συνεδρίες ομαδικής εξομολόγησης, όπου δέχονταν πίεση να παραδεχτούν τις «αμαρτίες» τους.
«Εξορκισμοί» κατά της ομοφυλοφιλίας
Οι αμαρτίες που όφειλε κάποιος να ομολογήσει αφορούσαν μεταξύ άλλων ομοφυλοφιλικές σκέψεις, σεξουαλική δραστηριότητα, εκτρώσεις, παρακολούθηση πορνογραφίας, αλλά και άλλα «παραπτώματα» όπως ανυπακοή σε ηγέτες ή «επαναστατικές σκέψεις».
Αυτοί που εξομολογούνταν αυτά τα αμαρτήματα μπορεί να δέχονται περαιτέρω «ανάκριση» και να εξαναγκάζονταν να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη ή να προσευχηθούν, ενώ μπορεί να τιμωρούνταν με διάφορους τρόπους, όπως να απομακρυνθούν από την εθελοντική τους εργασία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι παρεμβάσεις ήταν ακόμα πιο ακραίες, όπως τελετές που θύμιζαν εξορκισμούς για να «εκδιωχθούν δαίμονες» από άτομα που είχαν παραδεχτεί σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου, σύμφωνα με ορισμένες καταγγελίες.
Ένας πρώην υπεύθυνος λατρείας της YWAM από τη Βρετανία περιέγραψε στον Observer ένα περιστατικό «εξορκισμού» στην Αυστραλία, αφού ένας άνδρας αποκάλυψε ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με άλλους άνδρες. Οι επικεφαλής της οργάνωσης τοποθέτησαν τα χέρια τους στο κεφάλι του και άρχισαν να προσεύχονται για να «διώξουν το πνεύμα της ομοφυλοφιλίας». Ο άνδρας άρχισε να έχει σπασμούς. Ο ίδιος ο άντρας από τη Βρετανία που ανέφερε τα όσα είδε στην Αυστραλία, λέει ότι και ο ίδιος πάλευε με τη δική του σεξουαλικότητα και ένιωσε ότι μέσα του κατοικούσε ένας «δαίμονας».
«Το λέει ο Θεός»
Άλλοι ανέφεραν πως άτομα αποκάλυπταν ότι είχαν υπάρξει θύματα κακοποίησης, ή παραδέχονταν παραπτώματα όπως πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα.
Οι τελετές «μετάνοιας και συγχώρεσης» φέρονται να αποτελούσαν μέρος μιας ευρύτερης κουλτούρας ελέγχου σε ορισμένες βάσεις της οργάνωσης, με περιορισμούς στις ρομαντικές σχέσεις, την ενδυμασία και τις επισκέψεις στις οικογένειες.
Συχνά, οι ηγέτες παρουσίαζαν τις εντολές τους ως λόγια του Θεού. «Όταν ήθελαν κάποιος να κάνει κάτι διαφορετικό έλεγαν συνέχεια: “Νομίζω ότι ο Θεός λέει αυτό”. Ήταν τρόπος χειραγώγησης», είπε πρώην μέλος.
Η οργάνωση YWAM
Η YWAM λειτουργεί σε περίπου 180 χώρες και κάθε χρόνο στέλνει περίπου 25.000 άτομα σε σύντομες ιεραποστολικές αποστολές. Ιδρύθηκε το 1960 από τον Αμερικανό ιεραπόστολο Λόρεν Κάνινγκχαμ και διατηρεί κεντρικές βάσεις σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είναι αναγνωρισμένη ως φιλανθρωπική οργάνωση.
Εκπρόσωπος της YWAM Αγγλίας δήλωσε ότι η οργάνωση είναι δεσμευμένη στη «συνεχή βελτίωση των πρακτικών προστασίας» και πως κάθε βάση είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή των κανόνων και τω προτύπων δράσης. Είπε επίσης ότι η YWAM είναι «κατηγορηματικά αντίθετη» στις καταναγκαστικές εξομολογήσεις. «Η εξομολόγηση μπορεί να γίνει, αλλά ποτέ δεν πρέπει να περιλαμβάνει δημόσια ταπείνωση ή πίεση για να ζητήσει κάποιος συγγνώμη».
Πέρυσι, η βάση της YWAM στο Περθ της Αυστραλίας – μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως – βρέθηκε στο επίκεντρο για το πώς χειρίστηκε καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση. Όπως καταγγέλθηκε, φέρεται να ζήτησαν από θύματα να ζητήσουν συγγνώμη από τους θύτες τους επειδή «τους παρέσυραν». Πρόσφατα, μία βάση της YWAM στο Ηνωμένο Βασίλειο έκλεισε λόγω καταγγελιών για πνευματική κακοποίηση.
Την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία στην Βρετανία και την Ιρλανδία με σκοπό να προσελκύσουν 100.000 νέους Βρετανούς ενήλικες για να κάνουν ιεραποστολικό έργο στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό.
Οι καταγγελίες, που προέρχονται από πρώην μέλη της YWAM και αφορούν εμπειρίες σε 18 χώρες μέσα σε 20 χρόνια, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την εσωτερική κουλτούρα και τις πρακτικές προστασίας, ιδιαίτερα λόγω της αποκεντρωμένης δομής της οργάνωσης, την οποία επικριτές θεωρούν υπεύθυνη για την αδυναμία ελέγχου στις κατά τόπου δομές.
Ο κώδικας συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου των Εθνών-το μη διαπιστευμένο χριστιανικό πανεπιστήμιο του YWAM, το οποίο εποπτεύει τις σχολές εκπαίδευσης YWAM- λέει ότι «οποιαδήποτε ηθική παραβίαση», συμπεριλαμβανομένης της «σεξουαλικής ανηθικότητας», αποτελεί αιτία για πειθαρχικά μέτρα. Άλλες βάσεις αναφέρουν την πορνεία και την ομοφυλοφιλία ως ανήθικες συμπεριφορές μαζί με την αιμομιξία και την κτηνωδία.
Το 2020, ο Λιν Γκριν, ένας από τους υψηλότερους ηγέτες του YWAM και ο ιδρυτής του YWAM Αγγλίας, δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο προέτρεπε την ανθρωπότητα να «μετανοήσει που αγνόησε τους νόμους του Θεού», κατηγορώντας τις αμβλώσεις και την «ομοφυλοφιλική ατζέντα» για «καταστροφή».
Η Φελίσιτι Ντέιβις, 34 ετών και σχεδιάστρια από το Γιορκσάιρ που πέρασε έξι χρόνια στο YWAM μετά την ένταξή της σε ηλικία 18 ετών, είπε ότι η «κουλτούρα αγνότητας» και η ελεγκτική συμπεριφορά σε μια βάση στη Νότια Αφρική την έκαναν να αισθάνεται «πνιγμένη» και «ότι δεν ήταν ποτέ αρκετά καλή».
«Έπρεπε συνεχώς να κάνω ορισμένα πράγματα για να με αγαπήσει ο Θεός ή να γίνω αποδεκτή», είπε. «Οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στην οργάνωση δεν είναι όλα χαρούμενα και με χειροκροτήματα. Πολλοί άνθρωποι τραυματίζονται ψυχικά».
Η Λένα Στάρι, 26 ετών, από το Μπρίστολ, η οποία εντάχθηκε στο YWAM σε ηλικία 18 ετών, είπε ότι όσο ζούσε στην οργάνωση στην Ελβετία υπέφερε από κρίσεις πανικού και χρειάστηκαν χρόνια για να απαλλαγεί από αυτές. Η εμπειρία της εκεί την έκανε να εμπιστεύεται πολύ δύσκολα τους άλλους ανθρώπους. Δεν είναι πια θρησκευόμενη. «Απλώς δυσκολεύτηκα να πιστέψω ότι ο Θεός είναι ένα στοργικό ον, αν όλα αυτά που μου έλεγαν ήταν αληθινά», είπε.
Ένας εκπρόσωπος του YWAM είπε: «Παρόλο που ένας μεγάλος αριθμός ατόμων είχε μια θετική εμπειρία στο YWAM, γνωρίζουμε και λυπούμαστε βαθιά που μερικοί είχαν επιβλαβείς εμπειρίες πνευματικής κακοποίησης και χειραγώγησης». Είπαν ότι κάθε βάση ήταν υπεύθυνη για τη διαφύλαξη και λογοδοτούσε στις ηγετικές ομάδες που επιβλέπουν συγκεκριμένες περιοχές.
Στην Αγγλία, ένας εκπρόσωπος του YWAM είπε ότι οι ηγέτες είχαν «εφαρμόσει αυστηρότερους μηχανισμούς εποπτείας» μετά από ισχυρισμούς για πνευματική κακοποίηση σε μια βάση που έκτοτε έκλεισε. Είπαν ότι το YWAM είχε «παραδοσιακές χριστιανικές απόψεις για τη σεξουαλικότητα και τον γάμο», αλλά επανεξέταζε τον τρόπο με τον οποίο μεταλαμπάδευε αυτές τις πεποιθήσεις για να αποτρέψει την «ντροπή ή την απόρριψη» και ότι καταδίκαζε κάθε πρακτική που τραυμάτιζε ανθρώπους ή συνέδεε την ταυτότητά τους με δαιμονική επιρροή.
«Είμαστε βαθιά θλιμμένοι όταν ακούμε αναφορές ότι οι πνευματικές πρακτικές που προορίζονταν για θεραπεία χρησιμοποιήθηκαν αντ' αυτού με καταναγκαστικό ή ντροπιαστικό τρόπο», είπαν.
Ο Γκριν στάθηκε στα σχόλιά του για την άμβλωση και την ομοφυλοφιλία και είπε ότι προσπαθούσε να προσεγγίσει τα θέματα «με χάρη και πίστη», προσθέτοντας ότι «όπως και άλλοι στο YWAM», καταδίκασε κάθε μορφή πνευματικής κακοποίησης.
Ένας εκπρόσωπος του YWAM Περθ είπε ότι οποιοδήποτε σχόλιο ότι ένα φερόμενο θύμα είχε «παραπλανήσει» τον φερόμενο ως επιτιθέμενο ή ότι πρέπει να του ζητήσει συγγνώμη δεν αντικατοπτρίζει τις απόψεις της ηγεσίας.
ΠΗΓΗ: janus.gr