Eurovision
15 ελληνικές συμμετοχές (εκτός από το Number 1) που άξιζαν την πρωτιά στη Eurovision
Κομμάτια που μπορεί να αδικήθηκαν στον διαγωνισμό, αλλά είναι πρώτα στο playlist μας.


Η Ελλάδα αγαπάει τον διαγωνισμό της Eurovision και αυτό δεν συμβαίνει από τότε που κέρδισε για πρώτη φορά με τη Έλενα Παπαρίζου και το «Number One», αλλά είναι κάτι που συνέβαινε διαχρονικά. Μεγάλοι και σημαντικοί καλλιτέχνες όπως η Μαρινέλλα, η Άννα Βίσση και ο Σάκης Ρουβάς συμμετείχαν στον διαγωνισμό εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Τραγούδια με τα οποία συμμετείχε η χώρα έγραψαν ιστορία.
Λίγο πριν από τον φετινό β΄ ημιτελικό, στον οποίο θα δούμε την Ελλάδα να εκπροσωπείται από την Klavdia με το «Αστερομάτα», ετοιμάσαμε μία λίστα με αξέχαστες ελληνικές συμμετοχές που άξιζαν την πρωτιά, αλλά αδικήθηκαν.
Η πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας στον διαγωνισμό
Η λίστα μας ανοίγει με το τραγούδι «Κρασί, Θάλασσα και τ' Αγόρι μου» που τραγουδήθηκε στα ελληνικά από τη Μαρινέλλα , το 1974. Ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάδα συμμετείχε στον διαγωνισμό και έγινε από τα πιο γνωστά που εκπροσώπησαν τη χώρα. Το τραγούδι, αν και έγινε μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα, έλαβε την ενδέκατη θέση από το σύνολο των 17 χωρών που συμμετείχαν εκείνη τη χρονιά στη Eurovision.
Μαθήματα μουσικής από την ελληνική συμμετοχή
Άλλη μία αξέχαστη συμμετοχή ήταν αυτή του 1977. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν οι Πασχάλης Αρβανιτίδης, Μαριάννα Τόλη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Μπέσσυ Αργυράκη με το τραγούδι «Μάθημα Σολφέζ». Αν και υπήρξαν προσδοκίες ότι αυτό το τραγούδι θα μπορούσε να κερδίσει τον διαγωνισμό, έλαβε τελικά την 5η θέση, διατηρώντας μέχρι το 1992 την καλύτερη θέση που είχε λάβει η χώρα στον διαγωνισμό.
«Σωκράτη εσύ σούπερ σταρ»
Για τους στίχους και μόνο το τραγούδι αυτό διεκδίκησε επάξια μία θέση στη λίστα μας. Ήταν 1979 όταν ερμηνεύτηκε από την Ελπίδα για χάρη του διαγωνισμού και αν και φαβορί βρέθηκε στην 8η θέση.
Η Άννα Βίσση και το «Ωτοστόπ»
Το 1980 την Ελλάδα εκπροσωπεί η δική μας, Άννα Βίσση και το συγκρότημα «Επίκουροι» με ένα τραγούδι που επίσης θεωρήθηκε φαβορί – κυρίως για τους στίχους τους. Το τραγούδι έμεινε αξέχαστο για τη συχνή επανάληψη του τίτλου, με τη λέξη «Ωτοστόπ» να τραγουδιέται 37 φορές. Τελικά, έλαβε τη 13η θέση.
Το πιο ανοιξιάτικο τραγούδι
Το τραγούδι «Άνοιξη» που ερμήνευσε η Σοφία Βόσσου, σε στίχους Ανδρέα Μικρούτσικου, είναι ένα διαχρονικό τραγούδι που το ακούμε μέχρι και σήμερα. Γράφτηκε όμως το 1991 με σκοπό να εκπροσωπηθεί με αυτό η Ελλάδα στον διαγωνισμό. Παρά το γεγονός ότι θεωρείτο φαβορί, ένα αναπάντεχο γεγονός, άλλαξε τα δεδομένα. Ο σαξοφωνίστας της συμφωνικής ορχήστρας του RAI αρρώστησε ξαφνικά μόλις λίγες ώρες πριν από τον διαγωνισμό, και αντικαταστάθηκε επειγόντως από έναν συνταξιούχο συνάδελφό του που δεν μπορούσε να πάρει τις έντονες αναπνοές που απαιτούσε το σόλο. Η «Άνοιξη» τελικά μαράθηκε και έλαβε τη 13η θέση.
Η Καιτούλα
Αξέχαστη παραμείνει η συμμετοχή της Καίτης Γαρμπής στον διαγωνισμό το 1993 με το τραγούδι «Ελλάδα, χώρα του φωτός». Θεωρήθηκε ένα τραγούδι πολιτικής και κοινωνικής κριτικής και είχε κερδίσει το ελληνικό κοινό. Βέβαια περισσότερο από όλα, εκείνη τη βραδιά σχολιάστηκε το ιδιαίτερο φόρεμα που της έφτιαξε η Σίλια Κριθαριώτη. Μπορεί η Καιτούλα να τερμάτισε 9η όμως κατέχει ένα μοναδικό ρεκόρ στην ιστορία της Eurovision. O φακός εστίασε χωρίς διακοπή αποκλειστικά στο πρόσωπό της για 43 ολόκληρα δευτερόλεπτα.
«Ποια Προσευχή» από την Ελίνα Κωνσταντοπούλου
Το 1995 ήταν μία από τις σπάνιες φορές που η Ελλάδα έστειλε στον διαγωνισμό τραγούδι με πολιτικό μήνυμα. Το «Ποια Προσευχή», που ερμήνευσε η Ελίνα Κωνσταντοπούλου, αναφέρεται στις διεκδικήσεις που είχε το τότε Κράτος των Σκοπίων, σχετικά με το Μακεδονικό Ζήτημα και οι στίχοι εισαγωγής είναι στα Αρχαία Ελληνικά και οι υπόλοιποι στα Νέα Ελληνικά. Παρόλο που απέσπασε θετικές κριτικές κατέληξε στη 12η θέση.
Η πρώτη φορά της Έλενας Παπαρίζου
Η Έλενα Παπαρίζου προσπάθησε να διεκδικήσει την πρωτιά του διαγωνισμού από το 2001, όταν συμμετείχε με τους Antique και το «Die for You». Ένα τραγούδι που αγαπήσαμε και κατέκτησε την 3η θέση στον διαγωνισμό, την υψηλότερη θέση που είχε λάβει ποτέ η Ελλάδα μέχρι τότε.
«S.A.G.A.P.O.»
Έναν χρόνο αργότερα η Ελλάδα συμμετείχε στον διαγωνισμό με ένα από το πιο πρωτοποριακά για την εποχή τραγούδια. Η μουσική, το στήσιμο στη σκηνή και τα κουστούμια συζητιούνται μέχρι σήμερα. Το 2002 λοιπόν, την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Μιχάλης Ρακιντζής με το αξέχαστο «S.A.G.A.P.O.». Το τραγούδι έλαβε τη 17η θέση.
Η πρώτη προσπάθεια του Σάκη
Έναν χρόνο αργότερα τα πράγματα σοβαρεύουν. Η Ελλάδα κάνει τα πάντα για να φέρει τον διαγωνισμό στη χώρα. Έτσι το 2003 εκπροσωπείται από τον μεγάλο ποπ σταρ της εποχής. Τον Σάκη Ρουβά με το «Shake It». Ο Σάκης κατάφερε να κάνει την Ευρώπη να κουνηθεί στους ρυθμούς του, όμως δεν κατάφερε να έρθει πρώτος. Το «Shake it» κατέληξε στην 3η θέση.
Η Άννα στην Αθήνα
Το 2005 ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα μετά τη νίκη της Έλενας Παπαρίζου με το «My Number One». Η Ελλάδα έπρεπε να εκπροσωπηθεί από ένα μεγάλο όνομα, και αυτό δεν ήταν άλλο από την απόλυτη, Άννα Βίσση. Η Άννα με την μπαλάντα «Everything» τερμάτισε στην 9η θέση.
Η Καλομοίρα θα έφερνε την κούπα
Το 2008 έρχεται άλλη μία χρονιά σερί επιτυχίας. Η Καλομοίρα εκπροσωπεί την Ελλάδα με το «Secret Combination» και θεωρείτο φαβορί για πολλούς. Τελικά η μοναδικότητα της σκηνικής παρουσίας την κατατάσσει στην 3η θέση.
Ξανά ο Σάκης
Το 2009 η Ελλάδα προσπάθησε να πάρει ξανά τα πάνω της στον διαγωνισμό και έτσι έστειλε ξανά τον Σάκη Ρουβά. Το «This Is Our Night» έγινε εξίσου αγαπητό όπως και το «Shake it», όμως στον διαγωνισμό κατέληξε στην 7η θέση. Πάντως, το «This Is Our Night» έγινε το νούμερο 1 τραγούδι στο ελληνικό iTunes από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του και ένα μήνα μετά τον διαγωνισμό μεταγλωττίστηκε και στα ελληνικά με τον τίτλο «Πιο Δυνατά».
Ένα τραγούδι που πάλεψε μόνο του
Άλλη μία αξέχαστη συμμετοχή ήταν αυτή των Koza Mostra και του Αγάθωνα Ιακωβίδη. Μία εκκεντρική εμφάνιση που δεν είχε προωθηθεί τόσο, όσο άλλες συμμετοχές της Ελλάδας όμως τα κατάφερε μια χαρά. Το «Alcohol Is Free» ήταν διαφορετικό από τα άλλα τραγούδια και το κοινό της Eurovision, το λάτρεψε. Το τραγούδι κατέκτησε αναπάντεχα την 6η θέση και αυτό μας χαροποίησε.
Τελευταίο αλλά αγαπημένο
Ένα τραγούδι που έγραψε ιστορία είναι το «Ζάρι» που ερμήνευσε το 2024 η Μαρίνα Σάττι. Η Μαρίνα και το τραγούδι μπορεί να κέρδισαν την 11η θέση στον διαγωνισμό όμως σχολιάζεται μέχρι σήμερα αφού κατέκτησε μία θέση στη λίστα με τα 50 δημοφιλέστερα τραγούδια στο Spotify, YouTube και iTunes παγκοσμίως. Ανέβηκε στα charts σε 29 χώρες. Και όλα αυτά με ελληνικό στίχο.