Ζώο που εξαφανίστηκε από το ΗΒ πριν από 3.000 χρόνια, ίσως, περπατήσει ξανά στα βρετανικά δάση
Επιστήμονες της άγριας ζωής ελπίζουν να τα επαναφέρουν στο φυσικό τους περιβάλλον.
Τετάρτη 14 Μαΐου 2025
2
λεπτά
Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο επιστροφής ενός ιστορικού είδους ελαφιού που πριν από 3.000 χρόνια διαβιούσε στα ευρωπαϊκά δάση ετοιμάζουν ερευνητές του Ηνωμένου Βασιλείου. Η άλκη εξαφανίστηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από περίπου 3.000 χρόνια λόγω του υπερβολικού κυνηγιού και της απώλειας του φυσικού της περιβάλλοντος, και σχεδόν αφανίστηκε και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ωστόσο, επιστρέφει σταδιακά, με καθιερωμένους πληθυσμούς στη Σκανδιναβία.
Κάποτε τα ευρωπαϊκά ελάφια ήταν ευρέως διαδεδομένα σε ολόκληρη τη χώρα, όμως κυνηγήθηκαν ανελέητα κατά τη νεολιθική εποχή μέχρι που εξαφανίστηκαν.
Επιστήμονες της άγριας ζωής, τόσες χιλιάδες χρόνια μετά, ελπίζουν να τα επαναφέρουν στο φυσικό τους περιβάλλον.
«Είναι ένα από τα εξαφανισμένα μας είδη. Συνήθιζαν να περιφέρονται παντού, σε πολλά διαφορετικά ενδιαιτήματα, σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο» αναφέρει η ερευνήτρια του Nottinghamshire Wildlife Trust (NWT), Τζάνις Μπράντλεϊ στο BBC.
«Ζούσαν στους υγροτόπους του Τρεντ, σε καλαμιώνες και λίμνες, δάση και λιβάδια, οπότε είναι ενδημικά ζώα. Χάθηκαν λόγω κυνηγιού, πιθανώς από ανθρώπους της νεολιθικής εποχής, και πιστεύουμε ότι πρέπει να επανέλθουν για να εκπληρώσουν τον ρόλο τους στη βελτιστοποίηση των ενδιαιτημάτων για άλλα είδη άγριας ζωής» σημείωσε η ίδια.
Δείτε επίσης
Εξαφανισμένο, αρχαίο πουλί εμφανίστηκε στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά από 300 χρόνια
Επιστήμονες «ανέστησαν» προϊστορικό ζώο που εξαφανίστηκε πριν από 13.000 χρόνια
Η επιστροφή του κάστορα «οδηγός»
Η ομάδα πίσω από το έργο ελπίζει ότι η επιτυχής επιστροφή των καστόρων μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός, με τα δύο πρώτα ζευγάρια να απελευθερώνονται σε ένα φυσικό καταφύγιο του Ντόρσετ τον Μάρτιο.
Η μεγαλύτερη πρόκληση, ωστόσο, είναι το ανθρώπινο είδος να συνηθίσει ξανά τα ελάφια στην επαρχία. Η χρηματοδότηση για την επανεισαγωγή των ελαφιών που ελήφθη περιλαμβάνει την εκτίμηση του κινδύνου εκδήλωσης ασθενειών, ενώ έχουν επίσης ζητηθεί οι απόψεις 2.000 νοικοκυριών και ιδιοκτητών γης.
«Τα ελάφια και οι κάστορές μας θα βρίσκονται στον ίδιο περίβολο, φέρνοντάς τα ξανά κοντά στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά μετά από 3.000 χρόνια» ανέφερε η Μπράντλεϊ.
«Αλλά επειδή τα ελάφια προτιμούν να βρίσκονται σε αυτά τα μεγάλα, πολύπλοκα υγροτοπικά ενδιαιτήματα, τελικά θα δούμε ελάφια κατά μήκος της κοιλάδας του Τρεντ.
»Θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό σε αυτά τα ενδιαιτήματα, δεν θα περιφέρονται στους δρόμους, αλλά βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από αυτό το σενάριο».
Ζωτικής σημασίας είδη για την αναγέννηση της φύσης
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Rewilding Britain, Ρεμπέκα Ράινγκλεϊ, δήλωσε: «Είδη όπως το ελάφι, ο βίσονας και ο κάστορας παίζουν ζωτικό ρόλο στην αναγέννηση της φύσης. Βοηθούν στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και διαμορφώνουν μέρη άγριας φύσης με τρόπους που ωφελούν την άγρια ζωή, τους ανθρώπους και το κλίμα.
«Η επιτυχής επανεισαγωγή εξαφανισμένων ειδών όπως αυτά είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει πολλαπλά στάδια έρευνας και ανάπτυξης, μελέτες, εκτιμήσεις επιπτώσεων και διαβουλεύσεις με την τοπική κοινότητα. Αν αφιερώσουμε χρόνο και προσπάθεια για να το κάνουμε σωστά, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για όλους».