«Έχω δει παιδί που ήταν 5 χρονών και έλεγες ότι ήταν 2,5»: Η Γάζα στα πρόθυρα λιμού εξαιτίας του ισραηλινού αποκλεισμού

«Στο μέλλον θα μας ρωτούν τι κάναμε για να σταματήσουμε αυτήν τη φρίκη. Και ίσως αρκετοί απαντήσουν με τα κενά λόγια: "κάναμε ό,τι μπορούσαμε"».

Article featured image
Article featured image

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεδρίασε κατόπιν αιτήματος των ευρωπαϊκών κρατών-μελών (Ελλάδα, Γαλλία, Ην. Βασίλειο, Δανία) και της Αλγερίας με επίκεντρο την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και την προστασία των εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικά Θέματα και Συντονιστής Έκτακτης Ανάγκης Τομ Φλέτσερ ξεκίνησε την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας κάνοντας αυστηρή κριτική στη διεθνή κοινότητα για τη Γάζα, προειδοποιώντας ότι «στο μέλλον θα μας ρωτούν τι κάναμε για να σταματήσουμε αυτήν τη φρίκη. Και ίσως αρκετοί απαντήσουν με τα κενά λόγια: "κάναμε ό,τι μπορούσαμε"».

Κατηγόρησε απερίφραστα το Ισραήλ ότι επιβάλλει συνειδητά και απροκάλυπτα απάνθρωπες συνθήκες στους αμάχους, σημειώνοντας ότι εδώ και πάνω από 10 εβδομάδες «δεν έχει επιτραπεί η είσοδος ούτε φαγητού, ούτε φαρμάκων, ούτε νερού ή σκηνών στη Γάζα». Πάνω από 70% του εδάφους της Γάζας είναι πλέον ζώνη επιχειρήσεων ή υπό εντολή εκκένωσης, ανέφερε και τόνισε ότι «κάθε ένας από τους 2,1 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας κινδυνεύει από λιμό. «Ένας στους πέντε λιμοκτονεί», ανέφερε.


Ο κ. Φλέτσερ κάλεσε το Συμβούλιο να επιτρέψει στους εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια «να κάνουν τη δουλειά τους», τονίζοντας ότι «έχουν σχέδιο, προμήθειες στα σύνορα και αποδεδειγμένη δυνατότητα παράδοσης. Μπορούμε να σώσουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους».

Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «αρνείται την πρόσβαση, θέτοντας ως προτεραιότητα την απομάκρυνση του πληθυσμού της Γάζας αντί για τις ζωές των αμάχων», ενώ υπενθύμισε ότι Ισραηλινοί υπουργοί «καυχώνται» για τον αποκλεισμό.

Ασκώντας έντονη κριτική στο ισραηλινό μοντέλο διανομής βοήθειας, δήλωσε ότι «δεν είναι η απάντηση», διότι αποκλείει «άτομα με αναπηρίες, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και τραυματίες», αναγκάζει σε «περαιτέρω μετακινήσεις», «εκθέτει σε κίνδυνο χιλιάδες», και «κάνει τη βοήθεια διαπραγματευτικό χαρτί».

Ο κ. Φλέτσερ ανέφερε πως το Ισραήλ έχει συναντηθεί 12 φορές με τον ΟΗΕ, αλλά δεν αποδέχεται τους ελάχιστους όρους για ουδέτερη και χωρίς διακρίσεις διανομή. Υπενθύμισε ότι «ο ΟΗΕ έχει σαφώς καταδικάσει την πείνα ως μέθοδο πολέμου» και επικαλέστηκε τις σχετικές διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου και του Ψηφίσματος 2417.

Τόνισε ότι ο ΟΗΕ έχει υπάρξει «ο μόνος διεθνής πολιτικός φορέας στη Γάζα» και προειδοποίησε ότι «το Διεθνές Δικαστήριο εξετάζει τώρα αν συντελείται γενοκτονία, αλλά θα είναι πολύ αργά».

Κατηγόρησε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι έχει στα χέρια του τις αποδείξεις «έχει τις πληροφορίες και τώρα θα κρίνει η Ιστορία».

Το δε, Ισραήλ εμμένει στους ισχυρισμούς περί ανθρωπιστικής βοήθειας που φθάνει στα χέρια της Χαμάς, ασκώντας παράλληλα κριτική στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες για τον τρόπο διανομής της βοήθειας.


ΠΟΥ: Ο λιμός στη Γάζα θα έχει συνέπειες για μία ολόκληρη γενιά


Ο Ρικ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, δήλωσε τις προηγούμενες μέρες, ότι έχει δει παιδιά σε κλινικές που μοιάζουν μικρότερα από άλλα της ηλικίας τους και ότι επισκέφθηκε νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα όπου το 11% των παιδιών που εξετάστηκαν έπασχαν από οξύ υποσιτισμό.

«Αυτό που βλέπουμε είναι μια αυξανόμενη τάση στον γενικευμένο οξύ υποσιτισμό», δήλωσε ο Πεέπερκορν σε ενημέρωση των δημοσιογράφων μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ. «Έχω δει παιδί που ήταν 5 χρονών και έλεγες ότι ήταν 2,5».

«Χωρίς αρκετό θρεπτικό φαγητό, πόσιμο νερό και πρόσβαση σε υγειονομική φροντίδα, μια ολόκληρη γενιά θα επηρεαστεί μόνιμα», δήλωσε ο Πεέπερκορν, προειδοποιώντας για επιπτώσεις όπως κακή κατάσταση υγείας, στάσιμη ανάπτυξη και διατάραξη της γνωστικής εξέλιξης.

skynews-gaza-hunger_6915049.jpg



Λόγω του αποκλεισμού, μόνο ο ΠΟΥ έχει αρκετά αποθέματα για να καλύψει τις ανάγκες 500 παιδιών με οξύ υποσιτισμό, δήλωσε ο Πεέπερκορν.

Ήδη, 55 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω οξέος υποσιτισμού, δήλωσε ο ίδιος, επικαλούμενος στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γάζας.

Ο Πεέπερκορν δήλωσε ότι είχε δει πολλά παιδιά σε νοσοκομεία με ασθένειες όπως γαστρεντερίτιδα ή πνευμονία, οι οποίες, λόγω του εξασθενημένου ανοσοποιητικού τους εξαιτίας της πείνας, μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες.

Υπενθυμίζεται ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν λιμό, δήλωσε τη Δευτέρα ένα παγκόσμιο παρατηρητήριο πείνας, λέγοντας ότι ο αποκλεισμένος από το Ισραήλ θύλακας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κρίσιμο κίνδυνο λιμού, με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η τελευταία έκθεση της Ολοκληρωμένης Ταξινόμησης Φάσης Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC) ανέφερε σημαντική επιδείνωση της κατάστασης από την τελευταία της έκθεση τον Οκτώβριο, αντανακλώντας τις προειδοποιήσεις διεθνών οργανισμών για μια εξελισσόμενη καταστροφή στο μικρό, πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό έδαφος, αναφέρει το Reuters.

Προέβλεψε ότι 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Γάζα – περίπου ολόκληρος ο πληθυσμός – πιθανότατα θα βιώσουν υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, με 469.500 από αυτούς να προβλέπεται ότι πιθανότατα θα φτάσουν σε «καταστροφικά» επίπεδα.

IMG_1832.jpeg



Το Ισραήλ έχει αποκλείσει τη Λωρίδα της Γάζας από τις αρχές Μαρτίου, όταν επανέλαβε την καταστροφική στρατιωτική εκστρατεία του εναντίον της μαχητικής ομάδας Χαμάς μετά την κατάρρευση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, κατά την οποία χιλιάδες φορτηγά βοήθειας εισήλθαν στον θύλακα.

Η έκθεση της IPC ανέφερε ότι το σχέδιο των ισραηλινών αρχών για την παροχή βοήθειας «εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά ανεπαρκές για την κάλυψη των βασικών αναγκών του πληθυσμού σε τρόφιμα, νερό, στέγη και φάρμακα».

«Επιπλέον, οι προτεινόμενοι μηχανισμοί διανομής είναι πιθανό να δημιουργήσουν σημαντικά εμπόδια πρόσβασης για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού», ανέφερε.

«Η άμεση δράση είναι απαραίτητη για την πρόληψη περαιτέρω θανάτων, πείνας και οξέος υποσιτισμού, καθώς και για την καθοδική πορεία προς την πείνα».

Για να κηρυχθεί λιμός, τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού πρέπει να υποφέρει από ακραίες ελλείψεις τροφίμων, με ένα στα τρία παιδιά να υποφέρει από οξύ υποσιτισμό και δύο άτομα στους 10.000 να πεθαίνουν καθημερινά από πείνα ή από υποσιτισμό και ασθένειες.

Η έκθεση προέβλεψε ότι σχεδόν 71.000 κρούσματα οξέος υποσιτισμού, συμπεριλαμβανομένων 14.100 σοβαρών περιπτώσεων, σε παιδιά ηλικίας 6 έως 59 μηνών, αναμενόταν να εμφανιστούν μεταξύ Απριλίου 2025 και Μαρτίου 2026.

Οι εκθέσεις της IPC καταρτίζονται με συνεισφορές από υπηρεσίες του ΟΗΕ, ΜΚΟ και άλλους οργανισμούς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ