Αυτός θεωρείται ο πιο δημοφιλής καφές του κόσμου

Και όχι δεν είναι ο Espresso macchiato «macchiato, por favore».

Article featured image
Article featured image

Η αξία της παγκόσμιας αγοράς του καπουτσίνο (cappuccino) εκτιμάται στα 7.5 δισεκατομμύρια δολάρια με τους ειδικούς να αναφέρουν πως έως το 2032 θα έχει φτάσει τα 12.3 δισεκατομμύρια.

Μελέτη έχει αναφέρει πως πρόκειται για τον «πιο δημοφιλή καφέ», που καταναλώνεται σε όλον τον κόσμο.

Ο καπουτσίνο είναι πιο δημοφιλής και από τον εσπρέσο, λέξη που προέρχεται από το ιταλικό esprimere που ελληνικά σημαίνει «πιέζω κάτι για να βγει από κάπου». Η διαδικασία του καπουτσίνο αρχίζει από τον εσπρέσο και συνεχίζεται με την προσθήκη γάλακτος.

Ποιος «βάφτισε» τον καπουτσίνο;

Όπως αναφέρει το πιο ιστορικό λεξικό των ΗΠΑ, το Merriam Webster η έμπνευση για το όνομα του καπουτσίνο ήταν οι μοναχοί, μέλη του θρησκευτικού μοναχικού τάγματος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με το όνομα Τάγμα Αδελφών Ελασσόνων Καπουτσίνων, γνωστοί απλά ως Καπουτσίνοι.

Το Τάγμα ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα στην Ιταλία, με τους Καπουτσίνους να είναι γνωστοί για το ιεραποστολικό τους έργο και την αφοσίωση τους στην ακραία λιτότητα και την απλότητα, που εκφράζονταν με την ομιλία τους, τους τρόπους τους και την εμφάνιση τους.

Έως σήμερα φορούν μια απλή καφέ ρόμπα που έχει μακριά μυτερή κουκούλα, η οποία κρέμεται στην πλάτη. Αυτή έδωσε το όνομα στο τάγμα και… στον καφέ μας, καθώς cappuccio σημαίνει κουκούλα.

Η παλαιότερη εκδοχή του ροφήματος αυτού εντοπίζεται στα καφενεία της Βιέννης, του 17ου αιώνα “kapuziner“. Φτιαχνόταν από καφέ, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη και μπαχαρικά. Αυτό που ξέρουμε σήμερα ως καπουτσίνο, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Βόρεια Ιταλία. Αρχικά παρασκευαζόταν με τον βιεννέζικο τρόπο. Μετά… ανακαλύφθηκε το γάλα στον ατμό που έγινε κανόνας τον 20ο αιώνα, όταν κατασκευάστηκαν και οι πρώτες μηχανές εσπρέσο.

Όταν σερβιρίστηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία ο εσπρέσο με τον αφρό από γάλα (για την ακρίβεια, είχε και εξακολουθεί να έχει ένα τρίτο εσπρέσο, ένα τρίτο γάλα στον ατμό και ένα τρίτο αφρός γάλακτος), προσφέρθηκε ως “καπουτσίνο”, επειδή το χρώμα του μείγματος ήταν παρόμοιο με αυτό της ρόμπας των μοναχών.

Ιστορικοί έχουν αναφέρει ότι η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει τη σημασία των Καπουτσίνων στην ιταλική κουλτούρα και την παρουσία τους στην κοινότητα, που τους έκανε κατάλληλους για να δώσουν το όνομα τους στον καφέ που κέρδισε αμέσως τις προτιμήσεις του κόσμου.

Έως το 1930 η λεξη “καπουτσίνο” κατοχυρώθηκε για τον καφέ που είχε γάλα, με τις πρώτες σχετικές αναφορές να γίνονται από έναν Γάλλο συγγραφέα το 1937 και ένα άρθρο στη La Stampa το 1939. Μετά μπήκαν στην εικόνα οι μηχανές και το ρόφημα έγινε πιο διάσημο.

Για την ιστορία, ο φρέντο καπουτσίνο είναι ελληνική ανακάλυψη, που αρχικά καταδίκαζαν οι Ιταλοί, αλλά τώρα την απολαμβάνουν.

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ