«Η επίθεση με drone φαίνεται να είχε στοχεύσει συγκεκριμένα τη γεννήτρια του πλοίου και το πλοίο κινδυνεύει τώρα να βυθιστεί με 30 διεθνείς ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε η ΜΚΟ σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το πλοίο εξέδωσε κλήση κινδύνου SOS αφού χτυπήθηκε 17 ναυτικά μίλια (31,5 χιλιόμετρα) ανατολικά της Μάλτας, στην οποία η Κύπρος ανταποκρίθηκε στέλνοντας ένα σκάφος, ανέφερε η ΜΚΟ.
Ο συνασπισμός διεξάγει εκστρατεία για τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ.
Ένα άλλο πλοίο του συνασπισμού που βρισκόταν σε παρόμοια αποστολή στη Γάζα το 2010 ακινητοποιήθηκε από ισραηλινά στρατεύματα, και εννέα ακτιβιστές πέθαναν. Άλλα πλοία έχουν επίσης ακινητοποιηθεί, χωρίς απώλειες ζωών.
Έχει επιβεβαιωθεί ότι όλοι οι επιβαίνοντες σε ανθρωπιστική αποστολή προς την Γάζα που πλήγηκε σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Μάλτας κατά τη διάρκεια της νύχτας «είναι ασφαλείς», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνησης της Μάλτας .
«Το πλοίο είχε 12 μέλη του πληρώματος και τέσσερις άμαχους επιβάτες. Δεν αναφέρθηκαν οποιεσδήποτε απώλειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι ζητήθηκε από ρυμουλκό που βρισκόταν κοντά να βοηθήσει το πλοίο.
«Το ρυμουλκό έφτασε επί τόπου και άρχισε επιχείρηση κατάσβεσης. Ως τις 01:28 (02:28 ώρα Κύπρου) αναφέρθηκε ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. Πλοίο των ενόπλων δυνάμεων της Μάλτας στάλθηκε επίσης για να παρέχει περαιτέρω βοήθεια», προστίθεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της Μάλτας.
«Ως τις 02:13 (03:13 ώρα Κύπρου) επιβεβαιώθηκε ότι όλοι στο πλήρωμα είναι ασφαλείς αλλά αρνήθηκαν να επιβιβαστούν στο ρυμουλκό… το πλοίο παραμένει έξω από τα χωρικά ύδατα και παρακολουθείται από τις αρμόδιες αρχές», καταλήγει η ανακοίνωση.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ