Δωρεάν πρόσβαση σε κορυφαία εργαλεία μάθησης AI
Τώρα, η Εσθονία ξεκινά μια εθνική πρωτοβουλία με την ονομασία AI Leap, η οποία, σύμφωνα με τις αρχές, θα εξοπλίσει μαθητές και εκπαιδευτικούς με «παγκοσμίου επιπέδου εργαλεία και δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης». Γίνονται διαπραγματεύσεις για άδειες με την OpenAI, η οποία θα μετατρέψει την Εσθονία σε δοκιμαστικό πεδίο για την AI στα σχολεία. Ο στόχος είναι να παρασχεθεί δωρεάν πρόσβαση σε κορυφαία εργαλεία μάθησης AI σε 58.000 μαθητές και 5.000 εκπαιδευτικούς έως το 2027, ξεκινώντας με τους μαθητές 16 και 17 ετών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Το smartphone θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της επιτυχημένης ψηφιακής εκπαιδευτικής πολιτικής της Εσθονίας. «Ειλικρινά, δεν έχω ακούσει για κανενός είδους προβλήματα», είπε η Kristina Kallas, υπουργός Παιδείας και Έρευνας της Εσθονίας, κατά την επίσκεψή της στο Λονδίνο αυτήν την εβδομάδα, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Εκπαιδευτικού Φόρουμ. «Τα σχολεία καθορίζουν τους κανόνες, οι οποίοι τηρούνται σε τοπικό επίπεδο. Χρησιμοποιούμε τα κινητά τηλέφωνα για εκπαιδευτικούς σκοπούς», ξεκαθάρισε.
«Έχουμε δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο φέτος. Στις τοπικές εκλογές, οι 16χρονοι έχουν δικαίωμα ψήφου, και μπορούν να ψηφίσουν διαδικτυακά μέσω των κινητών τους τηλεφώνων. Γι’ αυτό θέλουμε να τα χρησιμοποιούν, ώστε να εκπληρώνουν το δημοκρατικό τους καθήκον, να συμμετέχουν σε μια εκλογική διαδικασία, να συλλέγουν πληροφορίες, να αναλύουν τις πολιτικές πλατφόρμες. Θα ήταν λίγο παράξενο να μην τους επιτρέπαμε να τα χρησιμοποιούν στο σχολείο, σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον. Θα ήταν ένα πολύ μπερδεμένο μήνυμα για έναν 16χρονο – να του λες "ψήφισε online, ψήφισε μέσω κινητού", αλλά "μη χρησιμοποιείς το ChatGPT στο κινητό σου για να μάθεις», πρόσθεσε η Kallas.
«Δεν απαγορεύουμε. Έχουμε δώσει κατευθυντήριες γραμμές, ειδικά για τα μικρότερα παιδιά – κάτω των 12 ή 13 ετών – σχετικά με το πώς πρέπει ή δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τα κινητά τηλέφωνα, αλλά τα περισσότερα σχολεία το έχουν ρυθμίσει από μόνα τους. Τα σχολεία έχουν ορίσει ότι τα κινητά δεν χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, ενώ στα μαθήματα χρησιμοποιούνται όταν ο εκπαιδευτικός ζητήσει να τα βγάλουν, επειδή υπάρχει κάποια εργασία ή άσκηση που γίνεται με τη βοήθειά τους», διευκρίνισε η υπουργός.
Αντί να προσπαθεί να αντισταθεί στις νέες τεχνολογίες, η Εσθονία τις έχει υιοθετήσει. Το 1997, έγιναν τεράστιες επενδύσεις σε υπολογιστές και δικτυακή υποδομή μέσω του προγράμματος Tiigrihüpe (Άλμα του Τίγρη). Όλα τα σχολεία συνδέθηκαν γρήγορα στο διαδίκτυο. Τώρα, τα smartphones και η AI θεωρούνται το επόμενο βήμα.
Με πληροφορίες από Guardian