Παπαναστασίου σε AP: «Tο Ισραήλ επιδιώκει πρόσβαση στα κυπριακά ενεργειακά αποθέματα σε περίπτωση ενεργειακής ανάγκης»
Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, μιλώντας στο Associated Press, ανέφερε ότι το Ισραήλ επιδιώκει να εξασφαλίσει πρόσβαση στα κυπριακά ενεργειακά αποθέματα, τόσο από συμβατικές όσο και από ανανεώσιμες πηγές, σε περίπτωση ενεργειακής ανάγκης.
Ο Παπαναστασίου ανέφερε περαιτέρω ότι η Κύπρος παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ότι καταναλώνει. Σύντομα, είπε, θα έχει τη δυνατότητα να παράγει περίπου 4 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι ανάγκες κατανάλωσης του νησιού δεν ξεπερνούν το 0,5 γιγαβάτ. Ήδη, ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά συστήματα αποδίδουν 1 γιγαβάτ, ενώ έχουν εκδοθεί άδειες για νέα έργα ανανεώσιμων πηγών με συνολική ισχύ 2,8 γιγαβάτ. Η παραγωγή από συμβατικές πηγές φτάνει τα 1,4 γιγαβάτ.
Το έργο διασύνδεσης Έλλαδας - Κύπρου
Ξεχωριστά, σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου, μέσω του Great Seas Interconnector (GSI), με προϋπολογισμό 1,94 δισ. ευρώ.
Το έργο χρηματοδοτείται εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (800 εκατ. ευρώ), ωστόσο καταγράφονται καθυστερήσεις λόγω αντιρρήσεων της Τουρκίας για τη χάραξη της διαδρομής του καλωδίου. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει το έργο χωρίς τη συγκατάθεσή της, καθώς το καλώδιο διασχίζει περιοχές που θεωρεί υπό τη θαλάσσια δικαιοδοσία της.
Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Φιλελευθέρου, η ισραηλινή πλευρά, εμφανίστηκε την Κυριακή να θέτει ως προτεραιότητά της τη διασύνδεση με Κύπρο, αφήνοντας εκτός συζήτησης την ευρύτερη διασύνδεση του Great Sea Interconnector (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ). Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, από την πλευρά του, είπε στο ΡΙΚ πως η κυπριακή πλευρά δεν απέρριψε και δεν διαφωνεί με την προοπτική ηλεκτρικής διασύνδεσης με το Ισραήλ, ωστόσο, τόνισε πως για την Κύπρο η διασύνδεση με το Ισραήλ είναι τμήμα της ευρύτερης διασύνδεσης με την Ελλάδα και το ευρωπαϊκό δίκτυο.