Δήμαρχος Κουρίου: «Το παραλιακό μέτωπο στην περιοχή Άγιου Ερμογένη στο Κούριο, θα επανέλθει»

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον Δήμαρχο του νεοσύστατου δήμου, μάς διευκρίνισε πως οι άδειες δόθηκαν από τις Βάσεις και ξεκαθάρισε ποια είναι τα επόμενα πλάνα σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Article featured image
Article featured image

Με αφορμή άρθρο μας που αφορούσε τις εργασίες ανακαίνισης εστιατορίου που βρίσκεται στην παραθαλάσσια περιοχή Κουρίου στη Λεμεσό και τις σχετικές εικόνες που δημοσιεύθηκαν από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επικοινωνήσαμε με τον Δήμαρχο του νεοσύστατου δήμου Κουρίου, κ. Παντελή Γεωργίου.



Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Γεωργίου, σε ό,τι αφορά στις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της παραλίας Αγ. Ερμογένη, είχε δοθεί έγκριση από το Διοικητήριο και το Τμήμα Περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσεων με τη διαδικασία να των εγκρίσεων να ολοκληρώνεται ουσιαστικά, πριν την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην ουσία ως νεοσύστατος δήμος, με το που αναλάβαμε τις αρμοδιότητές μας, δεχτήκαμε διάφορα παράπονα για τις κατασκευαστικές εργασίες στο σημείο και αμέσως ζητήσαμε εξηγήσεις από τις Αρχές των Βρετανικών Βάσεων.

Όπως μας ξεκαθάρισαν, οι εργασίες είναι καθόλα νόμιμες και έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες άδειες από τα αρμόδια τμήματα. Επίσης, όπως μας τόνισαν, κατά τη διαδικασία των εργασιών, λειτουργεί των Βάσεων παρακολουθούσαν και παρακολουθούν την εξέλιξη του έργου, ενώ για το κατασκευαστικό κομμάτι που αφορά στα θεμέλια του κτηρίου, υπήρχε παρακολουθήσει ανά 15 ημέρες, από αρμόδιο λειτουργό των ΒΒ

Η διάβρωση του εδάφους το μεγαλύτερο πρόβλημα και η μελέτη που θα αποκαταστήσει την παραλία

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, τονίζει ο Δήμαρχος Κουρίου, είναι η διάβρωση που υφίσταται το παραλιακό μέτωπο του Αγίου Ερμογένη και η οποία μετρά δεκαετίες, καθώς προκλήθηκε μετά την κατασκευή του φράγματος του Κούρη, του μεγαλύτερου φράγματος της χώρας. Το πρόβλημα είναι εις γνώση του Υπ. Μεταφορών, με τα Δημόσια Έργα να έχουν εκπονήσει σχετική μελέτη, προ διετίας, η οποία αφορά στην αποκατάσταση της περιοχής ώστε να

Μάλιστα υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση που θα λύσει το πρόβλημα και θα υποβληθεί σύντομα για έγκριση. Ουσιαστικά αυτό που προτείνεται, είναι η μεταφορά χαλικιών από το πίσω μέρος της παραλίας, όπου μέχρι σήμερα τοποθετούνταν όσα υλικά αφαιρούνταν από την παραλία, ώστε να επανέλθει το παραλιακό μέτωπο, πλάτους 15 μέτρων, που χάθηκε λόγω της διάβρωσης. Με πιο απλά λόγια, πριν την κατασκευή του φράγματος, το παραλιακό μέτωπο της περιοχής είχε πλάτος 27 μέτρων, το οποίο μειώθηκε λόγω της διάβρωσης, φτάνοντας στα 15 μέτρα, τα οποία ουσιαστικά σταδιακά χάθηκαν και αυτά, ένεκα του προβλήματος. Οπότε αυτό που θα γίνει είναι να επαναφέρουμε τη στεριά/παραλία που χάθηκε από τη διάβρωση φέρνοντας τη θάλασσα πιο μέσα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ