Παίζει ρόλο το χρώμα των ρούχων μας σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών;

Τελικά τα λευκά μάς κρατάνε πιο δροσερούς ή πρόκειται για μύθο;

Article featured image
Article featured image

Μας προστατεύουν τα ανοιχτόχρωμα ρούχα από τον καύσωνα; Να μια ερώτηση στην οποία καλούμαστε να απαντήσουμε κάθε φορά που προ των πυλών μας περιμένουν ακραίες θερμοκρασίες.

Ταυτόχρονα, τα ρούχα που επιλέγουμε σε συνθήκες καύσωνα είναι ζωτικής σημασίας, όχι απλώς για το πώς θα παραμείνουμε δροσεροί, αλλά και επειδή ερευνητές διαπίστωσαν ότι με τα κατάλληλα υφάσματα, μπορούμε να ενισχύσουμε τον φυσικό κλιματισμό του σώματός μας (-2C κατά μέσο όρο), κάτι που μακροπρόθεσμα θα εξοικονομήσει χρήματα και ενέργεια, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ναι, αλλά τι πρέπει να φοράμε για να παραμείνουμε δροσεροί; Παίζει ρόλο το χρώμα και το σχέδιο των ρούχων μας;

Όσον αφορά το χρώμα, οι περισσότεροι άνθρωποι φορούν λευκό το καλοκαίρι - επειδή το λευκό αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου, αντί να απορροφά το φως όπως το μαύρο.

Ωστόσο, αυτή η θεωρία γίνεται λίγο πιο περίπλοκη όταν αρχίσουμε να μιλάμε για το πόσο χοντρό είναι ένα ύφασμα και ποια η εφαρμογή του, γιατί η θερμότητα δεν προέρχεται μόνο από τον ήλιο - προέρχεται και από το σώμα μας. Όταν αυτή η θερμότητα από το σώμα μας «χτυπάει» το λευκό ρούχο, αντανακλάται πίσω σε εμάς.

Το 1980, μια μελέτη σχετικά με το γιατί οι Βεδουΐνοι - ένας αυτόχθων, ημινομαδικός λαός που κατοικεί σε περιοχές της ερήμου στην αραβική χερσόνησο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική - φορούν μαύρα ρούχα στην έρημο, διαπίστωσε ότι η έκθεση στη θερμότητα ήταν η ίδια είτε τα μέλη της φυλής φορούσαν μαύρα είτε λευκά ρούχα.

Πώς είναι αυτό δυνατόν;

Τα υφάσματα μαύρου χρώματος ακτινοβολούν καλύτερα τη θερμότητα - που σημαίνει ότι απορροφούν τη θερμότητα που εκπέμπεται από το σώμα - οπότε αυτό μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην ψύξη του σώματός σας. Το μυστικό των Βεδουίνων είναι να φορούν χαλαρά μαύρα ρούχα, ειδικά αν φυσάει. Τα φαρδιά μαύρα ρούχα θερμαίνουν το χώρο μεταξύ του υφάσματος και του δέρματος, προωθώντας ένα ανοδικό ρεύμα αέρα - σαν καμινάδα - και παρέχοντας δροσερή ανακούφιση. «Η ποσότητα θερμότητας που κερδίζει ένας Βεδουίνος που εκτίθεται στην καυτή έρημο είναι η ίδια είτε φοράει μαύρο είτε λευκό ένδυμα», σημειώνει η μελέτη. «Η πρόσθετη θερμότητα που απορροφάται από τη μαύρη ρόμπα χάνεται πριν φτάσει στο δέρμα», εξηγεί.

Έτσι, στην πραγματικότητα και παρά τα όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα, το πιο σημαντικό –σημαντικότερο κι από το χρώμα του ρούχου- είναι η εφαρμογή του. Ωστόσο, αν πρόκειται να φορέσετε στενά ρούχα, τότε μείνετε στο λευκό. Τα υφάσματα με υφή - όπως το seersucker ή το pique, ένα ύφασμα που χρησιμοποιείται συχνά στα αθλητικά μπλουζάκια πόλο - βοηθούν επίσης στο να μην κολλάει το ύφασμα στο δέρμα σας, κάτι που κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.

Το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το ύφασμα παίζει ρόλο;

«Η επιλογή του υφάσματος είναι ζωτικής σημασίας», λέει η στιλίστρια και συγγραφέας μόδας Heather Newberger. «Αν φοράτε μια oversized τζιν ολόσωμη φόρμα, ενδεχομένως θα ζεσταθείτε περισσότερο από τη φίλη σας που επέλεξε ένα ρούχο από σιφόν ή γάζα, όσο στενό κι αν είναι αυτό», εξηγεί.

Όσον αφορά την εφαρμογή, τα ελαφριά υφαντά υφάσματα, όπως το βαμβάκι και το μετάξι, συνήθως εφαρμόζουν πιο χαλαρά από τα πλεκτά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν έχει υγρασία - σε ξηρή ζέστη, η απορροφητικότητα από μόνη της μπορεί να είναι αρκετή, επειδή ο ιδρώτας θα απορροφηθεί από το σώμα σας και θα εξατμιστεί στη ζέστη. Όταν έχει υγρασία και ζέστη, ο αέρας γύρω σας είναι ήδη κορεσμένος με υδρατμούς, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιδρώτας που μόλις απορρόφησαν τα ρούχα σας δεν έχει πού να πάει.

«Όσον αφορά τα ρούχα, είναι προτιμότερο να έχετε ένα υλικό που επιτρέπει στους υδρατμούς να περνούν, ώστε να μην εμποδίζει την εξάτμιση του ιδρώτα», λέει ο Rhett Allain, αναπληρωτής καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Southeastern Louisiana. «Ορισμένα από τα πιο σύγχρονα υλικά, που παράχθηκαν με βάση τις ανάγκες των αθλητών το κάνουν αυτό. Το βαμβάκι δεν τα καταφέρνει τόσο καλά με τον ιδρώτα». Αναφέρει.

Όλα τα υφάσματα παγιδεύουν σε κάποιο βαθμό την υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπεται από το σώμα, γεγονός που βοηθάει να μας κρατάει ζεστούς στο κρύο - αλλά δεν είναι ιδανικό σε μια ζεστή μέρα και γι' αυτό είναι σημαντικό να φοράμε ρούχα που αναπνέουν. Το βαμβάκι χωρίς άλλες προσθήκες (ελαστάνη ή άλλο υλικό), το λινό, το νάιλον και ο πολυεστέρας χαρακτηρίζονται ως αναπνέοντα υφάσματα σε κάποιο βαθμό, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι επιτρέπουν στον ιδρώτα και τη θερμότητα να διαφεύγουν μέσω του υλικού. Διαφέρουν όμως από τα υφάσματα που απορροφούν τον ιδρώτα από το σώμα σας.

Το νάιλον και ο πολυεστέρας χρησιμοποιούνται στα περισσότερα ρούχα, καθώς απορροφούν την υγρασία και στεγνώνουν γρήγορα, όμως εδώ εντοπίζεται ένα σοβαρό μειονέκτημα: αυτά είναι υφάσματα που εγκλωβίζουν και διατηρούν τις τυχόν δυσάρεστες οσμές ενός σώματος που ιδρώνει.

Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι το νάιλον έχει μεγαλύτερη απορρόφηση υγρασίας και καλύτερες ικανότητες απορρόφησης από τον πολυεστέρα, αλλά στεγνώνει πιο αργά. Όμως (και εδώ υπάρχει ένα «όμως») οι συνθετικές ίνες όπως το νάιλον και ο πολυεστέρας, σύμφωνα με μελέτη (αλλά και βάσει της εμπειρίας μας από τέτοια ρούχα) δεν είναι καθόλου βολικά μόλις ιδρώσετε. Η ίδια μελέτη προτείνει ως εναλλακτική ρούχα από μπαμπού, το οποίο θεωρείται κακός αγωγός θερμότητας και επίσης παραμένει άνετο ως υφή και εφαρμογή ακόμα κι αν έχουμε... πλαντάξει κάτω από τον ζεστό καλοκαιρινό ήλιο.

Πηγή: LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ