Επιβίωσε για 11 νύχτες μόνη της στην άγρια ενδοχώρα της Αυστραλίας

Βρέθηκε «εξαντλημένη και καταφαγωμένη».

Article featured image
Article featured image

Όταν η Καρολίνα Βίλγκα ξεκινούσε με ένα σακίδιο στην πλάτη της, για να περιηγηθεί στην Αυστραλία δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα ακολουθούσε. Επί έντεκα μέρες και έντεκα νύχτες χρειάστηκε να περιφέρεται στις αχανείς, άδειες εκτάσεις της Δυτικής Αυστραλίας, αφού έχασε το δρόμο της, πεπεισμένη ότι δεν θα την βρουν ποτέ.

Τελικά, από «καθαρή τύχη», η αποπροσανατολισμένη Γερμανίδα πεζοπόρος κατάφερε να βγει σε έναν δρόμο, όπου σταμάτησε μια γυναίκα που περνούσε με το αυτοκίνητό της την Παρασκευή το απόγευμα. Η 26χρονη γυναίκα έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες της πολυήμερης περιπλάνησής της στην αυστραλιανή ενδοχώρα.

Σε γραπτή δήλωσή της, η Βίλγκα ανέφερε πως το ατύχημα με το αυτοκίνητό της και ο τραυματισμός στο κεφάλι την οδήγησαν να εγκαταλείψει το όχημα χωρίς ξεκάθαρο προσανατολισμό.

oxima2.png


Ο λόγος που η Βίλγκα εγκατέλειψε το όχημά της


«Κάποιοι ίσως αναρωτιούνται γιατί έφυγα, παρότι είχα νερό και προμήθειες μαζί μου», σημείωσε. «Η απάντηση είναι ότι έχασα τον έλεγχο του αυτοκινήτου και κύλησα σε μια πλαγιά. Χτύπησα δυνατά στο κεφάλι και, σε κατάσταση σύγχυσης, απομακρύνθηκα και χάθηκα».

Οι έρευνες για τον εντοπισμό της ξεκίνησαν όταν φίλοι και συγγενείς της δήλωσαν την εξαφάνισή της, καθώς δεν είχαν νέα της από τις 29 Ιουνίου. Τελευταία φορά είχε θεαθεί σε κατάστημα στην κωμόπολη Beacon, περίπου 300 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Περθ.

Ακολούθησαν εκτεταμένες επιχειρήσεις εντοπισμού με επίγειες και εναέριες δυνάμεις της αστυνομίας, σε συνεργασία με εθελοντές και την τοπική κοινότητα. Την Πέμπτη, το αυτοκίνητό της βρέθηκε ακινητοποιημένο και εγκαταλελειμμένο στην περιοχή Karroun Hill, περίπου 150 χιλιόμετρα από το Beacon. Την επόμενη μέρα, η Βίλγκα εντοπίστηκε από διερχόμενο πολίτη, περπατώντας σε μονοπάτι, περίπου 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της.

oxima.png



Ήταν εξαντλημένη, αφυδατωμένη, γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια και εμφανώς αποδυναμωμένη. Η θερμοκρασία στην περιοχή είχε πέσει στους 0 °C τη νύχτα και έβρεχε δυνατά. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της Δυτικής Αυστραλίας, είχε παραμείνει κοντά στο αυτοκίνητο για περίπου μία ημέρα πριν αποφασίσει να κινηθεί προς τα δυτικά, καθοδηγούμενη μόνο από τη θέση του ήλιου. Είχε μαζί της ελάχιστο νερό και τροφή, και επιβίωσε πίνοντας νερό από λακκούβες και βροχή. Σε κάποιο σημείο βρήκε καταφύγιο ακόμη και σε σπηλιά.

«Το όχημα είχε κολλήσει σε δύσβατο σημείο και παρουσίασε μηχανική βλάβη», δήλωσε η αναπληρώτρια επιθεωρήτρια Jessica Securo. «Η περιοχή έχει ανάγλυφο έδαφος, χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση, και μπορεί εύκολα να αποπροσανατολίσει κάποιον που δεν την γνωρίζει».


«Η Αυστραλία μού έμαθε τι σημαίνει αληθινή κοινότητα»


Στη δήλωσή της, η Βίλγκα ευχαρίστησε θερμά όσους συμμετείχαν στις έρευνες και εξέφρασε τη συγκίνησή της για τη στήριξη που έλαβε:

«Παλαιότερα δεν ήξερα αν έχω θέση σε έναν πολιτισμό τόσο διαφορετικό από τον δικό μου. Τώρα όμως νιώθω κομμάτι του. Η Δυτική Αυστραλία μου έμαθε τι σημαίνει αληθινή κοινότητα. Αυτό που μετράει πραγματικά είναι η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη και το ενδιαφέρον για τον άλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ευχαρίστησε ιδιαίτερα την αστυνομία, το προξενείο της Γερμανίας και το ιατρικό προσωπικό, ενώ έκανε ειδική μνεία στη γυναίκα που την εντόπισε, την Τάνια, την οποία χαρακτήρισε «σωτήρα και άγγελό» της.

«Δεν ξέρω αν θα τα είχα καταφέρει χωρίς τη σκέψη όλων αυτών που πίστεψαν σε μένα, που συνέχισαν να ελπίζουν. Αυτή η στήριξη ήταν η δύναμή μου τις πιο δύσκολες ώρες», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Δυτικής Αυστραλίας, Ρότζερ Κουκ, χαρακτήρισε «εξαιρετικό επίτευγμα» την επιβίωσή της, τονίζοντας ωστόσο ότι η υπόθεση υπενθυμίζει τους κινδύνους που ενέχει η αυστραλιανή ενδοχώρα.

«Δεν μπορώ να φανταστώ το τι πέρασε, ούτε τη συγκίνηση της οικογένειάς της όταν έμαθαν ότι είναι ζωντανή. Όμως είναι και μια υπενθύμιση ότι η φύση μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη αν δεν είσαι προετοιμασμένος», δήλωσε, παραπέμποντας και στην υπόθεση του Αμερικανού Ρόμπερτ Μπογκούκι, ο οποίος είχε επιβιώσει για 43 ημέρες στην έρημο Great Sandy το 1999.

«Μέσα από τέτοιες δύσκολες περιπτώσεις, αναδεικνύεται η δύναμη της ανθρώπινης αντοχής και θέλησης», κατέληξε.

Με πληροφορίες από Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ