To φρικτό στρατόπεδο συγκέντρωσης που σχεδιάζει ο Νετανιάχου στη Γάζα, ενδεδυμένο με τον μανδύα μιας «ανθρωπιστικής πόλης»

Ο πρώην Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ κατηγόρησε ευθέως την ισραηλινή κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για ξεκάθαρο σχέδιο εθνοκάθαρσης των Παλαιστινίων.

Article featured image
Article featured image

Νέα πρόταση που φέρεται να παρουσίασε αντιπροσωπεία του Ισραήλ στις έμμεσες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα με σκοπό την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ενισχύει τα απάνθρωπα σχέδια της κυβέρνησης Νετανιάχου για κατασκευή στρατοπέδου συγκέντρωσης στη Ράφα, με σκοπό τη φυλάκιση, τον έλεγχο και την εξόντωση πάνω από μισού εκατομμυρίου Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Times of Israel, που επικαλέστηκε αραβική διπλωματική πηγή, η νέα πρόταση προβλέπει την απόσυρση ισραηλινών στρατευμάτων από τα περισσότερα σημεία του παλαιστινιακού θύλακα.

Ωστόσο, ζήτημα-κλειδί είναι το εύρος της απόσυρσης, ειδικά στον νότο.


Γιατί η απόσυρση στρατευμάτων σηματοδοτεί ένα δυσοίωνο μέλλον για τον λαό της Παλαιστίνης


Η κυβέρνηση Νετανιάχου επέμενε ως τώρα πως ο IDF θα παρέμενε ανεπτυγμένος σε εκτενείς τομείς, ανάμεσά τους σε «ουδέτερη» ζώνη τριών χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο, καθώς και στον λεγόμενο διάδρομο Μόραγκ, που χωρίζει τη Ράφα από τη Χαν Γιούνις.

Με βάση τη νέα πρόταση, η στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ θα περιοριστεί σε «ουδέτερη» ζώνη πλάτους δύο χιλιομέτρων κατά μήκος των νότιων συνόρων, κοντά στη Ράφα. Ωστόσο, σύμφωνα με την αραβική διπλωματική πληγή, είναι αμφίβολο πως η πρόταση θα γίνει δεκτή και θα φέρει πρόοδο.

Κι αυτό καθώς συνδέεται με το απάνθρωπο σχέδιο της κυβέρνησης του Ισραήλ να δημιουργήσει στρατόπεδο συγκέντρωσης -το οποίο βέβαια το ίδιο το Ισραήλ το ονομάζει «ανθρωπιστική πόλη»- στη Ράφα.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι έχει δώσει εντολή στον στρατό να προχωρήσει τα σχέδια για τη ζώνη αυτή, η οποία θα περιλαμβάνει ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας.

Μόλις μπουν μέσα, οι Παλαιστίνιοι δεν θα επιτρέπεται να φύγουν, εκτός αν πάνε σε άλλες χώρες, είπε ο Κατζ.

Βέβαια, το κόστος του έργου, που εκτιμάται μεταξύ 2,7 και 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, έχει προκαλέσει ανησυχίες για την οικονομική βιωσιμότητά του. Τα φρικτά σχέδια του Κατζ για την αποκαλούμενη «ανθρωπιστική πόλη» συζητήθηκαν σε συνάντηση με τον Νετανιάχου την Κυριακή το βράδυ, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα. Η ίδια πηγή είπε ότι ο Νετανιάχου ζήτησε να μειωθεί ο χρόνος και το κόστος κατασκευής.

Η πρόταση έχει προκαλέσει διεθνή καταδίκη, με τη Βρετανία και την Παλαιστινιακή Αρχή να την χαρακτηρίζουν απαράδεκτη. Ο ΟΗΕ και η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) προειδοποίησαν ότι το σχέδιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «δεύτερη Νάκμπα», αναφερόμενοι στην εκδίωξη των Παλαιστινίων το 1948.


Για σχέδιο εθνοκάθαρσης κάνει λόγο ο Ολμέρτ


Ο πρώην Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ να επιβεβαιώνει τις ανησυχίες. «Πρόκειται για στρατόπεδο συγκέντρωσης, λυπάμαι», είπε στον Guardian, προσθέτοντας πως εγγράφεται σε σχέδιο «εθνοκάθαρσης».

Τα σχόλια του Ολμέρτ, ο οποίος υπηρέτησε ως πρωθυπουργός από το 2006 έως το 2009, αποτελούν μια σκληρή κριτική στις προθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, ειδικά αφού οι συγκρίσεις με τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης θεωρούνται σχεδόν απαγορευμένες. Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι αυτή είναι η «αναπόφευκτη ερμηνεία» των σχεδίων.

«Όταν χτίσουν ένα στρατόπεδο όπου σκοπεύουν να "καθαρίσουν" πάνω από τη μισή Γάζα, τότε το αναπόφευκτο συμπέρασμα είναι ότι δεν πρόκειται για προστασία των Παλαιστινίων, αλλά για την εκδίωξή τους, να τους πετάξουν έξω. Δεν βλέπω άλλη εξήγηση», δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Όλμερτ στην Guardian.

Ο Όλμερτ και άλλοι Ισραηλινοί νομικοί έχουν χαρακτηρίσει τη δημιουργία αυτής της «ανθρωπιστικής πόλης» ως πρότυπο εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, προειδοποιώντας πως, «υπό ορισμένες συνθήκες, θα μπορούσε να συνιστά γενοκτονία».

olmert.png
Εχούντ Όλμερτ.



Ο Όλμερτ μίλησε στον Guardian την ημέρα των κηδειών δύο Παλαιστινίων ανδρών στη Δυτική Όχθη – ενός εκ των οποίων Αμερικανού υπηκόου – δολοφονηθέντων από ισραηλινούς εποίκους στο πλαίσιο κύματος βίας που έχει εξαναγκάσει κατοίκους πολλών χωριών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τα τελευταία δύο χρόνια.

Αυτές οι επιθέσεις, είπε, είναι εγκλήματα πολέμου. «Αυτό είναι απαράδεκτο. Αδιανόητο. Πρόκειται για συνεχιζόμενες επιχειρήσεις οργανωμένες με τον πιο βάρβαρο τρόπο από μεγάλα σύνολα», τόνισε.

Οι δράστες αυτοαποκαλούνται «hilltop youth» και θεωρούνται εξτρεμιστές. Ο Όλμερτ προτιμά τον όρο «θηριωδίες από λόφους» για να περιγράψει το κύμα βίας που εξαπλώνεται με σχεδόν πλήρη ατιμωρησία. «Δεν μπορούν να δρουν έτσι χωρίς στήριξη και προστασία από τις ισραηλινές αρχές στα κατεχόμενα», πρόσθεσε.

Κατηγόρησε υπουργούς της ισραηλινής κυβέρνησης για υποστήριξη των επιθέσεων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, που επέκτειναν εποικισμό και έλεγχο επιβολής νόμου – χαρακτηρίζοντάς τους «εχθρό από μέσα», μεγαλύτερο από κάθε εξωτερική απειλή.

Η κατάσταση στη Γάζα και οι επιθέσεις των εποίκων πυροδοτούν οργή κατά του Ισραήλ — όχι κατ’ ανάγκη μόνο εξαιτίας αντισημιτισμού, αλλά ως φυσική αντίδραση σε κατάχρηση εξουσίας. «Είναι μια επώδυνη αλλά φυσιολογική αντίδραση: ‘Έχετε ξεπεράσει κάθε όριο’», είπε.

Η αλλαγή στάσης εντός Ισραήλ θα έρθει όταν γίνουν αισθητές οι διεθνείς πιέσεις, τόνισε, καλώντας για ιερή διεθνή παρέμβαση αφού δεν υπάρχουν επαρκείς πολιτικοί αντίπαλοι στο εσωτερικό. Κατήγγειλε και τα μέσα για τη σιωπή τους απέναντι στη βία κατά των Παλαιστινίων.

Αρχικά υποστήριξε την εκστρατεία κατά της Χαμάς μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023. Όμως αυτή την άνοιξη, όταν η κυβέρνηση εγκατέλειψε συνολικά και ωμά τις διαπραγματεύσεις για ειρήνη, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το κράτος διαπράττει εγκλήματα πολέμου.

Ντροπιασμένος και με καρδιά σπαραγμένη, αποφάσισε να μιλήσει: «Τι μπορώ εγώ να κάνω; Να αναγνωρίσω αυτά τα κακά και να τα επικρίνω, για να δείξω ότι στο Ισραήλ υπάρχουν και άλλες φωνές».

Δεν ισχυρίστηκε ότι υπήρξε «εντολή». Αντίθετα, πιστεύει πως οι στρατιωτικές αρχές έκλειναν τα μάτια, επιτρέποντας πράξεις που οδήγησαν αναπόφευκτα σε θανάτους αμάχων. «Για αυτό κατηγορώ την κυβέρνηση ότι φέρει ευθύνη για εγκλήματα πολέμου», είπε.

Παρά τα δεινά, ελπίζει ακόμα σε λύση δύο κρατών. Συνεργάζεται με τον πρώην παλαιστίνιο υπουργό Νάσερ αλ-Κίντουα και πιστεύει ότι μια ιστορική συμφωνία — τέλος του πολέμου στη Γάζα σε αντάλλαγμα με την κανονικοποίηση σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία — είναι εφικτή, αν μόνο ο Νετανιάχου έχει τη βούληση.

Αντί για αυτό, εξέφρασε την έκπληξή του, καθώς είδε τον Νετανιάχου — ο οποίος διώκεται με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο — να προτείνει τον Ντόναλντ Τραμπ για Νόμπελ Ειρήνης.


Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Times of Israel, ο Νετανιάχου φέρεται να έχει υποσχεθεί στον ακροδεξιό υπουργό Οικονομίας Μπεζαλέλ Σμότριτς πως θα ξαναρχίσει τον πόλεμο μετά το τέλος των 60 ημερών κατάπαυσης του πυρός, στην προσπάθειά του να διατηρήσει στην εξουσία την κυβερνητική συμμαχία του.

Στη Νέα Υόρκη, ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, επέκρινε για άλλη μια φορά τη συνέχιση του πολέμου. «...αυτό που βλέπουμε στη Γάζα είναι επίπεδο θανάτου και καταστροφής που όμοιό του δεν γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια», τόνισε.

Περισσότεροι από 58.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την αρχή του πολέμου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Με πληροφορίες από efsyn, lifo, Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ