Επιστήμη
Περίπου 100 γαλαξίες περιτριγυρίζουν τον δικό μας και ακόμη δεν έχουν ανακαλυφθεί
Τι ισχυρίζονται επιστήμονες.


Ο γαλαξίας μας μπορεί να περιβάλλεται από δεκάδες δορυφόρους γαλαξίες που δεν έχουν ακόμη ανιχνευθεί, ισχυρίζονται επιστήμονες.
Χρησιμοποιώντας την υψηλότερης ανάλυσης προσομοίωση της σκοτεινής ύλης του γαλαξία μας – μιας αόρατης οντότητας που διαμορφώνει τη δομή του σύμπαντος – και νέα μαθηματικά μοντέλα, οι κοσμολόγοι προβλέπουν ότι περισσότεροι από 100 επιπλέον δορυφόροι γαλαξίες πέρα από αυτούς που έχουν ήδη καταγραφεί μπορεί να περιστρέφονται γύρω από τον δικό μας.
Εάν αυτοί οι γαλαξίες εντοπιστούν από τηλεσκόπια, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν το καθιερωμένο μοντέλο της κοσμολογίας, δηλαδή το κυρίαρχο μοντέλο του σύμπαντός μας που εξηγεί πώς σχηματίζονται οι γαλαξίες. Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματά τους στις 11 Ιουλίου στο Εθνικό Συνέδριο Αστρονομίας της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Ντάραμ της Αγγλίας, αναφέρει το LiveScience.
«Γνωρίζουμε ότι ο γαλαξίας μας έχει περίπου 60 επιβεβαιωμένους δορυφόρους γαλαξίες, αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν δεκάδες ακόμη από αυτούς τους αμυδρούς γαλαξίες που περιστρέφονται γύρω από τον δικό μας σε κοντινές αποστάσεις», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Isabel Santos-Santos, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ.
«Σύντομα, ίσως μπορέσουμε να δούμε αυτούς τους “χαμένους” γαλαξίες, κάτι που θα ήταν εξαιρετικά συναρπαστικό και θα μπορούσε να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για το πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν όπως το βλέπουμε σήμερα», συμπλήρωσε.
Η σκοτεινή ύλη και οι γαλαξίες
Σύμφωνα με το καθιερωμένο μοντέλο της κοσμολογίας, γνωστό ως μοντέλο ΛCDM (Lambda Cold Dark Matter), τόσο οι νάνοι γαλαξίες όσο και οι μεγάλοι γαλαξίες, όπως ο δικός μας, σχηματίζονται μέσα σε συσσωματώματα που ονομάζονται γαλαξιακά φωτοστέφανα. Αυτές οι τεράστιες σφαίρες από αστέρια «επιπλέουν» μέσα στη σκοτεινή ύλη, τη μυστηριώδη ουσία που πιστεύεται ότι αποτελεί το 85% της ύλης του σύμπαντος.
Η σκοτεινή ύλη δεν αντανακλά το φως, επομένως δεν έχει παρατηρηθεί άμεσα. Ωστόσο, οι επιστήμονες βλέπουν ενδείξεις για την ύπαρξή της στο σχήμα των γαλαξιών, στη διαστρέβλωση του φωτός των αστεριών καθώς περνά μέσα από αυτούς και στην επιτάχυνση των αστεριών σε ταχύτητες που δεν μπορούν να εξηγηθούν με άλλο τρόπο καθώς περιστρέφονται γύρω από τα κέντρα των γαλαξιών.
Γιατί «ξεφεύγουν» οι δορυφόροι γαλαξίες
Η σκοτεινή ύλη δίνει στον γαλαξία μας μια βαρυτική έλξη τόσο ισχυρή, που κατά τη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών έχει συλλάβει έναν αριθμό νάνων γαλαξιών ως δορυφόρους. Παρά το γεγονός ότι το ΛCDM προβλέπει την ύπαρξή τους σε αφθονία, οι δορυφόροι γαλαξίες είναι αμυδροί και επομένως δύσκολο να ανιχνευθούν. Πρέπει να υπάρχουν πολλοί περισσότεροι από όσους έχουν παρατηρήσει ή ακόμη και προσομοιώσει οι αστρονόμοι.
Οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από τη νέα έρευνα προτείνουν έναν λόγο για αυτή την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων: οι προσομοιώσεις δεν είναι αρκετά ακριβείς για να μοντελοποιήσουν την εξέλιξη των γαλαξιών, με αποτέλεσμα τα προσομοιωμένα γαλαξιακά φωτοστέφανα να διαταράσσονται, οδηγώντας στην απώλεια των δορυφόρων γαλαξιών.
Η προσομοίωση Aquarius
Για να προσομοιώσουν καλύτερα τους πιθανούς κρυμμένους γαλαξίες, οι αστρονόμοι στράφηκαν στην προσομοίωση Aquarius, την υψηλότερης ανάλυσης ανακατασκευή ενός γαλαξιακού φωτοστέφανου σε υπερυπολογιστή. Σύμφωνα με αυτήν, οι νάνοι γαλαξίες περιστρέφονται γύρω από τον γαλαξία μας για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σύμπαντος. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των επαναλαμβανόμενων διελεύσεών τους, η σκοτεινή ύλη και τα αστέρια τους αποσπάστηκαν σταδιακά από το τεράστιο γαλαξιακό φωτοστέφανο του γαλαξία μας, με αποτέλεσμα να φαίνονται εξαιρετικά αμυδροί σήμερα.
Αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να υπάρχουν από 80 έως και πάνω από 100 νάνοι γαλαξίες στα περίχωρα του δικού μας. Αν αυτοί οι γαλαξίες υπάρχουν πραγματικά, μπορεί να μην αργήσουν να ανιχνευθούν. Το νέο Παρατηρητήριο Vera C. Rubin, το οποίο είναι εξοπλισμένο με την μεγαλύτερη ψηφιακή κάμερα που έχει κατασκευαστεί ποτέ, θα μπορούσε να ανιχνεύσει μερικούς από αυτούς τους κρυμμένους γαλαξίες.
Με πληροφορίες από CNN