Η γιόγκα, το τάι τσι, το τζόγκινγκ και ακόμη και ένας απλός περίπατος μπορεί να είναι οι πιο αποτελεσματικές μορφές άσκησης για την καταπολέμηση της αϋπνίας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν αυτές τις δραστηριότητες, επισημαίνοντας την καταλληλότητά τους για σύσταση σε ασθενείς λόγω του χαμηλού κόστους και των ελάχιστων παρενεργειών τους, αναφέρει ο Independent.
Η αϋπνία, που χαρακτηρίζεται από επίμονη δυσκολία στη βύθιση σε ύπνο ή συχνά ξυπνήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινή ζωή, οδηγώντας σε προβλήματα συγκέντρωσης, κόπωση και ευερεθιστότητα.
Για να διαπιστώσουν την αποτελεσματικότητα διαφόρων σωματικών δραστηριοτήτων στην ποιότητα του ύπνου και την αϋπνία, ερευνητές στην Κίνα πραγματοποίησαν μια ολοκληρωμένη ανάλυση 22 δοκιμών. Η ανασκόπηση περιλάμβανε 1.348 ασθενείς και αξιολόγησε 13 διαφορετικά μέτρα που αποσκοπούσαν στη βελτίωση του ύπνου, συμπεριλαμβανομένων επτά συγκεκριμένων προγραμμάτων άσκησης: γιόγκα, τάι τσι, περπάτημα ή τζόγκινγκ, συνδυασμός αερόβιας άσκησης και ενδυνάμωσης, άσκηση ενδυνάμωσης μόνο, αερόβια άσκηση σε συνδυασμό με θεραπεία και μικτές αερόβιες ασκήσεις.
Οι θετικές επιδράσεις της κάθε άσκησης
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η γιόγκα, ειδικότερα, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του χρόνου ύπνου κατά σχεδόν δύο ώρες και μπορούσε επίσης να μειώσει τον χρόνο που περνούσε κανείς ξύπνιος στη διάρκεια της νύχτας κατά σχεδόν μία ώρα. Η έμφαση της γιόγκα στην συνειδητοποίηση του σώματος και την ελεγχόμενη αναπνοή μειώνει τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης, βοηθώντας τους ανθρώπους να έχουν έναν καλό ύπνο.
Το τάι τσι, μια αρχαία κινεζική πολεμική τέχνη που περιλαμβάνει αργές, ρευστές κινήσεις, «δίνει έμφαση στον έλεγχο της αναπνοής και τη σωματική χαλάρωση», πρόσθεσαν, και μπορεί να ενισχύσει τη ρύθμιση των συναισθημάτων, βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου.
Η μελέτη επίσης υποδηλώνει ότι το περπάτημα ή το τζόγκινγκ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, ενώ αυξάνει τη μελατονίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τους κύκλους του ύπνου.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Evidence Based Medicine, «παρέχει ολοκληρωμένα συγκριτικά στοιχεία που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων άσκησης στη βελτίωση των αποτελεσμάτων του ύπνου σε άτομα με αϋπνία». Ζήτησαν επίσης τη διεξαγωγή δοκιμών μεγάλης κλίμακας και υψηλής ποιότητας για να επιβεβαιώσουν και να επεκτείνουν τα ευρήματά τους.
Πέρα από την άσκηση
Άλλες προσεγγίσεις στις δοκιμές, που δεν βασίζονται στην άσκηση, περιλάμβαναν τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT), τον βελονισμό, το μασάζ και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Αρκετές δοκιμές διαπίστωσαν ότι η CBT είναι «πιο αποτελεσματική και έχει μακροχρόνια επίδραση στην αϋπνία σε σύγκριση με τα φάρμακα», ανέφεραν οι ερευνητές. Ωστόσο, υπογράμμισαν μια σειρά από εμπόδια για την CBT, μεταξύ των οποίων η έλλειψη εκπαιδευμένων επαγγελματιών.
Με πληροφορίες από CNN.gr