Η βιολογική ηλικία του εγκεφάλου μας αποκαλύπτει πόσο θα ζήσουμε

Οι επιστήμονες ξεχωρίζουν εδώ και καιρό τη χρονολογική ηλικία –τα χρόνια που ζούμε– από τη βιολογική ηλικία.

Article featured image
Article featured image

Έρευνές από τα Πανεπιστήμια Stanford, Duke και Otago, εστίασαν στον τρόπο με τον οποίο «διευκολύνεται όσο ποτέ άλλοτε ο προσδιορισμός του πόσο γρήγορα γερνά ο εγκέφαλός μας».

Η νέα μελέτη, δείχνει ότι ένας «γερασμένος» εγκέφαλος αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 182% μέσα σε περίπου 15 χρόνια σε σύγκριση με όσους έχουν εγκέφαλο που «γερνά φυσιολογικά», σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του National Geographic.

Στην πρώτη από δύο πρόσφατες μελέτες, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Stanford διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με βιολογικά νεότερα όργανα είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών σε σχέση με όσους είχαν βιολογικά γηρασμένα όργανα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον εγκέφαλο: εκτός από την αύξηση του κινδύνου θανάτου, ένας βιολογικά γηρασμένος εγκέφαλος θα τριπλασίαζε τον κίνδυνο άνοιας.

Η ομάδα του Stanford κατέληξε στα ευρήματα αυτά χρησιμοποιώντας μια εξέταση αίματος βασισμένη σε πρωτεϊνικούς βιοδείκτες, οι οποίοι τους βοήθησαν να εκτιμηθεί η βιολογική ηλικία επιμέρους οργάνων του σώματος -δείκτης που, σε αντίθεση με τη χρονολογική ηλικία, αποτυπώνει την πραγματική τους κατάσταση.

Αλλά δεν είναι οι μόνοι που σημειώνουν τέτοιες προόδους.

Σε μια συμπληρωματική μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Duke και το Πανεπιστήμιο Otago στη Νέα Ζηλανδία έδειξαν ότι μια απλή μαγνητική τομογραφία (MRI) –μια τεχνολογία ήδη κοινή στα νοσοκομεία– μπορεί να προβλέψει με εντυπωσιακή ακρίβεια τη βιολογική γήρανση του εγκεφάλου.

«Οι δύο αυτές έρευνες μπορούν να φέρουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί και οι επιστήμονες προβλέπουν και προλαμβάνουν χρόνιες ασθένειες πολύ πριν εκδηλωθούν» σχολιάζει το πρακτορείο.


Βιολογική ηλικία vs. χρονολογική ηλικία


Οι επιστήμονες ξεχωρίζουν εδώ και καιρό τη χρονολογική ηλικία –τα χρόνια που ζούμε– από τη βιολογική ηλικία.

Ένας χρήσιμος τρόπος να καταλάβουμε τη διαφορά είναι να σκεφτούμε το κοντέρ ενός αυτοκινήτου σε σχέση με το έτος κατασκευής του. «Αν και πολλοί μπορεί να οδηγούν αυτοκίνητα κατασκευής 2010, κάποιοι έχουν γράψει πολλά περισσότερα χιλιόμετρα στον κινητήρα τους», εξηγεί ο Ahmad Hariri, καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης στο Duke και βασικός συγγραφέας της μελέτης Duke/Otago.

Και όπως διάφορα μέρη ενός αυτοκινήτου φθείρονται με διαφορετικούς ρυθμούς, έτσι και τα όργανα του σώματος μεγαλώνουν διαφορετικά. «Η βιολογική ηλικία δείχνει την υγεία και την κατάσταση ενός οργάνου, αποτυπώνοντας πόσο καλά λειτουργεί, πόσο έχει επιδεινωθεί και πόσο πιθανό είναι να εμφανίσει ασθένεια», εξηγεί ο Tony Wyss-Coray, καθηγητής νευρολογίας και επικεφαλής της μελέτης του Stanford. Το δέρμα σας, για παράδειγμα, μπορεί να είναι βιολογικά νεότερο από τη χρονολογική σας ηλικία, ενώ η καρδιά σας να γερνά πιο γρήγορα.

ΠΗΓΗ: LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ