Έρχεται Κύπρο το κρουαζιερόπλοιο με τους Ισραηλινούς τουρίστες που απωθήθηκε από την αλληλέγγυα Σύρο

Το πλοίο βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στα ανοιχτά της Κύπρου.

Article featured image
Article featured image

Άλλαξε ρότα από Σύρο και κατευθύνεται πλέον προς το λιμάνι της Λεμεσού, όπως όλα δείχνουν, το κρουαζιερόπλοιο με τους 1.500 και πλέον Ισραηλινούς τουρίστες, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να αποβιβαστούν στο ελληνικό νησί λόγω φιλοπαλαιστινιακής διαδήλωσης που έλαβε χώρα εκεί.

Το VesselFinder δείχνει αυτήν τη στιγμή το πλοίο στα ανοιχτά της Κύπρου, ωστόσο, στη σελίδα δεν αναφέρεται ο επόμενος προορισμός του.

crowniris.PNG


limani.PNG



Η διαμαρτυρία στη Σύρο



Περίπου 300 αλληλέγγυοι πολίτες συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν δυναμικά στο λιμάνι της Σύρου, διατρανώνοντας την έντονη εναντίωσή τους στη γενοκτονία που συντελείται εδώ και δύο χρόνια από το Ισραήλ. Εν τέλει το πλοίο που είχε δέσει στο λιμάνι, αναγκάστηκε να αποχωρήσει.

Το πλοίο «MS Crown Iris», που ανήκει στην ισραηλινή εταιρεία κρουαζιέρας «Mano Maritime» και φέρει σημαία Παναμά, αναχώρησε από τη Χάιφα την Κυριακή, σταμάτησε στη Ρόδο και έφτασε στη Σύρο την Τρίτη. Οι επιβάτες ήταν προγραμματισμένο να αποβιβαστούν μεταξύ 12:00 μ.μ. και 6:00 μ.μ., αλλά λόγω των διαδηλώσεων αναγκάστηκαν να παραμείνουν στο πλοίο.

Οι δεκάδες διαδηλωτές ανέμιζαν παλαιστινιακές σημαίες και κρατούσαν πανό που έγραφαν συνθήματα όπως «Σταματήστε τη γενοκτονία» και «Δεν υπάρχει AC (Air Conditioning) στην κόλαση». Την ίδια ώρα, ορισμένοι από τους επιβάτες του πλοίου βλέποντας τη διαδήλωση και προσεγγίζοντας το λιμάνι της Ερμούπολης, ανέβηκαν στο κατάστρωμα με ισραηλινές σημαίες τις οποίες ανέμιζαν, φωνάζοντας συνθήματα.



«Οι υποστηρικτές της γενοκτονίας δεν είναι επιθυμητοί στα νησιά μας», ανέφερε επίσης σε διαδικτυακή ανάρτησή του το marchtogaza_greece, όπου επισημαίνεται ότι «η επιμονή του κόσμου και η παραμονή του στο λιμάνι κατάφερε να αποτρέψει την παραμονή του πλοίου στο λιμάνι με αποτέλεσμα το ίδιο τελικά να αποχωρήσει». «Αυτή η κίνηση αποτελεί μια πραγματική νίκη απέναντι στη σταθερή κατεύθυνση που επιχειρείται να γίνει η Ελλάδα τόπος αναψυχής για τους υποστηρικτές της γενοκτονίας για χάρη του τουρισμού», προστίθεται στην σχετική ανάρτηση.


Σε ανακοίνωσή τους, οι διαδηλωτές επέκριναν, επίσης, τη διαρκώς στενότερη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ καθώς και τις απαγορεύσεις στο νησί εξαιτίας της άφιξης ισραηλινών κρουαζιερόπλοιων: «Ως κάτοικοι της Σύρου, αλλά πάνω από όλα ως άνθρωποι δρούμε στον τόπο μας ώστε να συμβάλουμε να σταματήσει αυτή η καταστροφή από τον γενοκτονικό πόλεμο που συντελείται στη γειτονιά μας, η οποία μάλιστα εγκυμονεί κινδύνους και για τον ίδιο μας τον λαό από την άμεση και έμμεση εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν».

Την ίδια ώρα, η Παλαιστινιακή Κοινότητα Ελλάδος με ανάρτησή της στο instagram υποστήριξε ότι η Σύρος στάθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

«Το πλήρωμα του πλοίου αποφάσισε να μην ελλιμενιστεί στη Σύρο και αντ' αυτού εκτράπηκε προς τη Λεμεσό της Κύπρου. Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα της κρουαζιέρας, αναμένεται να επιστρέψει στη Χάιφα την Πέμπτη», ανέφερε από την πλευρά της η Jerusalem Post.



Το ελληνικό υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας από την πλευρά του, ερωτηθέν από το euronews, δήλωσε ότι «το κρουαζιερόπλοιο έδεσε κανονικά στο λιμάνι της Σύρου όπως προβλεπόταν στο πρόγραμμά του», προσθέτοντας ότι «δεν υπήρξε καμία συμπλοκή» ενώ συμπλήρωνε ότι «το δρομολόγιό του συνεχίζεται κανονικά, όπως ήταν προγραμματισμένο, επιστρέφοντας μετά τη Σύρο στη Χάιφα».

Το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας δήλωνε άγνοια για το αν τελικά κατέβηκαν οι Ισραηλινοί επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου στην Σύρο, ενώ δεν υπήρχε επίσης ενημέρωση στην ελληνική πλευρά ότι τελικά το πλοίο θα κατευθυνθεί και θα κάνει στάση στην Κύπρο πριν επιστρέψει στην Χάιφα.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε επίσης ότι υπήρξε επικοινωνία του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Γκιντεόν Σαάρ, με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη, σχετικά με το περιστατικό. Δεν δημοσιοποιήθηκαν λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνομιλίας τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ