Ο Ισραηλινός στρατός κατέλαβε το Handala, το πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα [Βίντεο]

Όπως δηλαδή είχε συμβεί και με το Madleen.

Article featured image
Article featured image

Ο Ισραηλινός στρατός, λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, επιτέθηκε και κατέλαβε το πλοίο Handala που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στον υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας, ο πληθυσμός του οποίου βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού. Το Handala μεταφέρει βρεφικές φόρμουλες, τρόφιμα και φάρμακα.

Οι στιγμές της κατάληψης του πλοίου από τις ισραηλινές δυνάμεις μεταδόθηκαν ζωντανά με τους στρατιώτες να φαίνονται να διατάζουν τους 21 ακτιβιστές να σηκώσουν τα χέρια τους.

Όπως είχε συμβεί και με το Madleen οι ισραηλινές δυνάμεις με ρεσάλτο στο πλοίο ακινητοποίησαν τα μέλη της αποστολής και εμπόδισαν την άφιξη του Handala στην Γάζα. Υπενθυμίζεται ότι οι ακτιβιστές του Madleen είχαν απελαθεί από το Ισραήλ μετά από λίγες μέρες κράτησης.

Επί του παρόντος δεν είναι γνωστό τι θα γίνει με τα μέλη του πληρώματος του Handala.



Νωρίτερα σήμερα ο επίσημος λογαριασμός των διοργανωτών στα social media ανέφερε πως ισραηλινό drone έκανε κύκλους πάνω από το Handala ενώ το πλοίο βρισκόταν 90 ναυτικά μίλια μακριά από την Γάζα.

«Η Freedom Flotilla πλέει — και σας χρειαζόμαστε», ανέφερε νωρίτερα σε μήνυμά του ακτιβιστής από το Handala.

«Είμαστε απλοί άνθρωποι που αντιδρούν εκεί που οι κυβερνήσεις έχουν αποτύχει. Ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ είναι παράνομος, απάνθρωπος και θανάσιμος — μια αργή γενοκτονία, εκτελούμενη με τη σιωπή και τη συνενοχή των παγκόσμιων δυνάμεων. Παιδιά λιμοκτονούν, νοσοκομεία καταρρέουν και η θάλασσα έχει μετατραπεί σε όπλο για να φυλακίσει έναν ολόκληρο λαό.

Πλέουμε για να σπάσουμε αυτόν τον αποκλεισμό. Όχι ως φιλανθρωπία, αλλά ως πράξη αλληλεγγύης. Δεν θα μείνουμε θεατές, ενώ ένας ολόκληρος πληθυσμός λιμοκτονεί και βομβαρδίζεται για να υποταχθεί’, προσθέτει.


Ποιος είναι ο Handala;

Ο Handala είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες και ένα παγκόσμιο σύμβολο της Παλαιστινιακής αντίστασης. Δημιουργήθηκε το 1969 από τον Παλαιστίνιο πολιτικό γελοιογράφο Νάτζι αλ-Αλί, δύο χρόνια μετά τον πόλεμο του 1967 και μέσα σε ένα κλίμα έντασης και διαρκούς εκτοπισμού για τον παλαιστινιακό λαό.

Το καρτούν απεικονίζει ένα παιδί δέκα ετών, ξυπόλυτο, με κουρελιασμένα ρούχα και τα χέρια σταυρωμένα πίσω από την πλάτη. Από το 1973 και έπειτα, ο Handala εμφανίζεται πάντα με γυρισμένη την πλάτη προς τον θεατή. Σύμφωνα με τον δημιουργό του, θα παραμείνει για πάντα δέκα ετών — την ηλικία που ο Αλ-Αλί αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Παλαιστίνη το 1948. Το παιδί δεν θα μεγαλώσει μέχρι να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Το όνομα του χαρακτήρα προέρχεται από την αραβική λέξη για το φυτό κολοκύνθη (Αραβικά: حنظل, λατιν.: ḥanẓal), ένα πολυετές φυτό με πικρό καρπό, που ευδοκιμεί στη Μέση Ανατολή, και έχει την τάση να ξαναφυτρώνει όταν κοπεί, καθώς έχει βαθιές ρίζες. Το φυτό λειτουργεί ως μεταφορά για την επιμονή και την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού.

Ο Handala καθιερώθηκε ως σήμα κατατεθέν των σκίτσων του Αλ-Αλί, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της καριέρας του, δημιούργησε πάνω από 40.000 γελοιογραφίες. Με σαφή πολιτική θέση και έντονη κριτική διάθεση, ο Αλ-Αλί άσκησε πίεση όχι μόνο στο Ισραήλ, αλλά και στις αραβικές κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα. Συχνά, ο Handala εμφανιζόταν να παρατηρεί σιωπηλά τα γεγονότα ή να συμμετέχει σε πράξεις αντίστασης.

Η δολοφονία του Αλ-Αλί το 1987 στο Λονδίνο, έξω από τα γραφεία της εφημερίδας Al-Qabas, όπου εργαζόταν, παραμένει ανεξιχνίαστη. Ωστόσο, η φιγούρα του Handala διατηρεί τη δυναμική της μέχρι σήμερα, αποτελώντας σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα και ευρύτερα, σύμβολο πολιτικής αντίστασης και αλληλεγγύης. Η εικόνα του Handala είναι ευρέως διαδεδομένη σε τοιχογραφίες, αφίσες, γκράφιτι, τατουάζ και κοσμήματα, κυρίως στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, αλλά και διεθνώς.

Ο Handala εξακολουθεί να λειτουργεί ως παγκόσμια υπενθύμιση της προσφυγιάς, της αδικίας και του διαρκούς εκτοπισμού που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι και οι Παλαιστίνιες. Η στάση του — με την πλάτη στραμμένη προς τον κόσμο — δεν δηλώνει αδιαφορία, αλλά μια σαφή απόρριψη των πολιτικών και των “λύσεων” που επιβάλλονται από τρίτους, χωρίς τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερομένων.


Με πληροφορίες από news24/7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ