«Πετσί και κόκαλα»: Γιατροί στη Γάζα προειδοποιούν ότι τα μωρά κινδυνεύουν να πεθάνουν λόγω έλλειψης βρεφικού γάλακτος

Τα αποθέματα βρεφικών τροφών έχουν μειωθεί στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ εμποδίζει την είσοδο βοήθειας στον θύλακα, καταδικάζοντας έναν ολόκληρο πληθυσμό σε λιμοκτονία.

Article featured image
Article featured image

Γιατροί στη Γάζα προειδοποιούν ότι εκατοντάδες βρέφη κινδυνεύουν να πεθάνουν λόγω σοβαρής έλλειψης βρεφικού γάλακτος, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να περιορίζει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη σπαρασσόμενη Λωρίδα.

Ο Δρ.Ahmad al-Farra, επικεφαλής παιδιατρικής στο νοσοκομείο Nasser στο Χαν Γιουνίς, δήλωσε ότι ο θάλαμός του διαθέτει αποθέματα φόρμουλας μόνο για μία εβδομάδα. Έχοντας ήδη εξαντλήσει τα ειδικά σκευάσματα για πρόωρα μωρά, καταφεύγει στην απλή φόρμουλα, την οποία μοιράζει σε όλα τα βρέφη υπό τη φροντίδα του.

«Δεν μπορώ να αρχίσω να περιγράφω πόσο άσχημα είναι τα πράγματα. Αυτήν τη στιγμή, έχουμε αρκετή φόρμουλα για περίπου μία εβδομάδα. Αλλά έχουμε επίσης βρέφη έξω από το νοσοκομείο χωρίς πρόσβαση σε γάλα. Είναι καταστροφικό», ανέφερε τηλεφωνικά στον Guardian.

Η έλλειψη οφείλεται στον σχεδόν πλήρη αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ. Η ελάχιστη ποσότητα που εισέρχεται δεν περιλαμβάνει βρεφικό γάλα, ενώ η επισιτιστική βοήθεια που διοχετεύεται μέσω του αμφιλεγόμενηου Gaza Humanitarian Foundation (GHF) - που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ - δεν καλύπτει τις ανάγκες των βρεφών, σύμφωνα με γιατρούς.


Η Hanaa al-Taweel, 27χρονη μητέρα πέντε παιδιών, που ζει στον καταυλισμό al-Nuseirat, δηλώνει ανίκανη να θηλάσει λόγω υποσιτισμού. Δυσκολεύεται να βρει φόρμουλα για τον 13 μηνών γιο της. «Το πρόβλημα με την προμήθεια γάλακτος ξεκίνησε από τη γέννηση του γιου μου, καθώς λόγω του υποσιτισμού και της γενικής αδυναμίας μου δεν μπόρεσα να θηλάσω το μωρό μου», λέει. Οι γιατροί της διάγνωσαν καχεξία στο παιδί και η ίδια παρατηρεί καθυστέρηση στην ανάπτυξή του. «Προσπαθώ να κρατάω ένα μικρό κομμάτι ψωμί δίπλα μου όταν κοιμάται, επειδή ξυπνάει συχνά ζητώντας φαγητό. Νιώθω θλίψη και φόβο για τα παιδιά μου, φοβάμαι ότι θα πεθάνουν από την πείνα, τη δίψα και τις ασθένειες», δηλώνει.

Σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές, τουλάχιστον 66 παιδιά στη Γάζα έχουν χάσει τη ζωή τους από την πείνα από τον Οκτώβριο του 2023.

limos.png



Η Διεθνής Αμνηστία έχει κατηγορήσει το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο πολέμου, υποστηρίζοντας πως η τακτική αυτή συνιστά «πρόκληση γενοκτονίας εναντίον των Παλαιστινίων».

Γιατροί αναφέρουν ότι αναγκάζονται να μεταφέρουν φόρμουλα στις προσωπικές τους αποσκευές. Σε μία περίπτωση, οι ισραηλινές αρχές κατάσχεσαν 10 κουτιά βρεφικού γάλακτος από Αμερικανό γιατρό που εισερχόταν για ιατρική αποστολή.

«Τελικά, κατάσχεσαν όλα τα κουτιά βρεφικού γάλακτος, το οποίο ήταν ειδικά για πρόωρα μωρά. Τι στο καλό θα κάνει το βρεφικό γάλα ενάντια στην ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ;» δήλωσε η Δρ Νταϊάνα Ναζάλ, Παλαιστινιογερμανίδα οφθαλμίατρος. Η ίδια προσθέτει πως πολλοί συνάδελφοί της γεμίζουν τις αποσκευές τους με θερμιδικά πλούσιες τροφές αντί για φάρμακα.

Η ανάγκη για φόρμουλα γίνεται πιο επιτακτική όσο επιδεινώνεται η κρίση πείνας. Σχεδόν 500.000 άνθρωποι στη Γάζα ζουν σε συνθήκες καταστροφικής πείνας, με τον υπόλοιπο πληθυσμό να αντιμετωπίζει οξεία επισιτιστική ανασφάλεια.

Οι μητέρες που είναι σοβαρά υποσιτισμένες ή έχουν χάσει τη ζωή τους, αδυνατούν να θηλάσουν.
Στη μαύρη αγορά, ένα κουτί φόρμουλας μπορεί να κοστίζει έως 50 δολάρια - δεκαπλάσια τιμή από τη φυσιολογική.

«Μπόρεσα να τη θηλάσω φυσικά για έναν μήνα, αλλά λόγω έλλειψης τροφής δεν μπορούσα πλέον να συνεχίσω», λέει η Nourhan Barakat, 25χρονη μητέρα τριών παιδιών που εκτοπίστηκε στη Χαν Γιουνίς. «Ξέρω ότι ο θηλασμός ενισχύει τον δεσμό μεταξύ μητέρας και παιδιού - αλλά τι μπορώ να κάνω;».


Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 112 παιδιά εισάγονται καθημερινά στα νοσοκομεία της Γάζας για θεραπεία υποσιτισμού. Ο υποσιτισμός πριν από τα τρία χρόνια της ζωής μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπτυξιακές βλάβες.

«Ολόκληρη αυτή η γενιά στοχοποιείται. Θα υποφέρουν από προβλήματα μνήμης, αναπτυξιακές καθυστερήσεις... Και το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και αν η διατροφή γίνει διαθέσιμη αργότερα, η ζημιά είναι μόνιμη», προειδοποιεί ο al-Farraa.

Οι γιατροί χαρακτηρίζουν τους θανάτους βρεφών ως ανησυχητικό προάγγελο λιμού.

«Όταν βλέπεις μωρά να αρχίζουν να πεθαίνουν, πανικοβάλλεσαι... και οι συναγερμοί θα πρέπει να αρχίσουν να ηχούν. Ουσιαστικά, τα παιδιά είναι τα πρώτα που πεθαίνουν σε κρίσεις λιμού», λέει ο Δρ Thaer Ahmad, μέλος της ιατρικής αποστολής της Avaaz.

limos233.png



Κατηγορούν επίσης τον ισραηλινό αποκλεισμό για την τραγική έλλειψη. Η Γάζα χρειάζεται τουλάχιστον 500 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας την ημέρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αλλά τις περισσότερες μέρες εισέρχονται λιγότερα από 50.

Τα φορτηγά συχνά λεηλατούνται από πεινασμένους πολίτες ή ενόπλες ομάδες. Οι Παλαιστίνιοι που επιδιώκουν βοήθεια από το GHF πρέπει να περιμένουν σε ουρές υπό δυσμενείς και απρόβλεπτες συνθήκες. Πάνω από 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ενώ περίμεναν στην ουρά τον τελευταίο μήνα.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταδικάζουν το GHF, κάνοντας λόγο για παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπιστικών αρχών και ενδεχόμενη συνενοχή σε εγκλήματα πολέμου.

Το Ισραήλ από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι η Χαμάς εκμεταλλευόταν το σύστημα διανομής του ΟΗΕ, χωρίς ωστόσο να προσκομίζει αποδείξεις, σύμφωνα με ανθρωπιστικές πηγές.

«Θα πρέπει να δείτε τα παιδιά που έρχονται», λέει ο al-Farra. «Είναι απλώς πετσί και κόκαλο. Είναι τρομακτικό. Η πραγματική λύση είναι να τερματιστεί ο πόλεμος, να ανοίξουν τα περάσματα και να επιτραπεί η είσοδος βρεφικού γάλακτος».


«Άκαρπες» προς το παρόν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με ευθύνη του Ισραήλ


O Iσραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να έχει σήμερα συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Aμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που είπε χθες πως ελπίζει να κλειστεί συμφωνία «αυτήν την εβδομάδα» ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για να κηρυχτεί κατάπαυση του πυρός και να αφεθούν ελεύθεροι όμηροι.

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις άρχισαν χθες βράδυ στην Ντόχα με σκοπό να κλειστεί συμφωνία για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα Παλαιστινίων έγκλειστων σε ισραηλινές φυλακές.

Ωστόσο ο πρώτος γύρος των έμμεσων διαπραγματεύσεων στην πρωτεύουσα του εμιράτου του Κατάρ, ήταν άκαρπος, ανέφεραν δυο παλαιστινιακές πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, προσθέτοντας ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν έχει εντολή που επιτρέπει να κλείσει συμφωνία. Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως εκτίμησε χθες πως υπάρχουν «καλές πιθανότητες» να κλειστεί συμφωνία.

Προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έκρινε πως η συνάντησή του με τον πρόεδρο Τραμπ μπορεί να «συνεισφέρει στην προώθηση του αποτελέσματος που ελπίζουμε όλοι». Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ακόμη πως έδωσε στους διαπραγματευτές του «σαφείς οδηγίες»: να καταλήξουν σε συμφωνία «με τους όρους που αποδεχόμαστε».


Τι προβλέπει η συμφωνία


Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ενήμερες για το περιεχόμενό της, η πρόταση προβλέπει κατάπαυση του πυρός για 60 ημέρες, την απελευθέρωση περίπου των μισών ομήρων -δέκα- που παραμένουν στη ζωή και την παράδοση σορών νεκρών, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που κρατούνται από τις ισραηλινές αρχές.

Οι αλλαγές που ήθελε το παλαιστινιακό κίνημα, κατά τις ίδιες πηγές, αφορούν στην αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον θύλακο, εγγυήσεις πως οι εχθροπραξίες δεν θα ξαναρχίσουν έπειτα από αυτές τις 60 ημέρες, καθώς και να επιτραπεί ξανά στον ΟΗΕ και σε αναγνωρισμένες διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να χειριστούν τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Κατά την πρώτη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, τον Νοέμβριο του 2023, που διήρκεσε μια εβδομάδα, και κατόπιν κατά τη δεύτερη, για δυο μήνες στις αρχές της χρονιάς, αφέθηκαν ελεύθεροι πολλές δεκάδες όμηροι με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.

Τη 18η Μαρτίου, καθώς οι συνομιλίες για τη συνέχεια της διαδικασίας είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο, το Ισραήλ ξανάρχισε τον γενοκτονικό πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Την Παρασκευή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε πως καταμέτρησε τουλάχιστον 613 νεκρούς κατά τη διάρκεια της διανομής βοήθειας στον θύλακο, μεταξύ της 26ης Μαΐου και της 27ης Ιουνίου, ανάμεσά τους 509 κοντά σε κέντρα του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος για τη Γάζα (GHF), μη κερδοσκοπικού οργανισμού υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 57.418 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από Lifo, efsyn

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ