Η θεραπεία φάνηκε πιο αποτελεσματική στα μικρότερα παιδιά. Μία επτάχρονη ανέκτησε σχεδόν πλήρως την ακοή της και τέσσερις μήνες μετά μπορούσε να συνομιλεί καθημερινά με τη μητέρα της, χωρίς βοηθητικές συσκευές.
«Μικρότερες μελέτες είχαν δείξει βελτίωση σε παιδιά, αλλά είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται και σε εφήβους και ενήλικες», δήλωσε ο Δρ Ντουάν. «Η βελτίωση της ακοής επηρεάζει βαθιά την ποιότητα ζωής. Θα παρακολουθήσουμε τους ασθενείς για να δούμε πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα».
Καμία σοβαρή παρενέργεια δεν καταγράφηκε κατά την παρακολούθηση των έξι έως δώδεκα μηνών. Η πιο συχνή ήπια επίπτωση ήταν μια πτώση στον αριθμό των ουδετερόφιλων, είδος λευκών αιμοσφαιρίων.
Ο Δρ Ντουάν σημείωσε πως το γονίδιο OTOF είναι μόνο η αρχή: «Επεκτείνουμε τη δουλειά μας σε άλλα, πιο συχνά γονίδια που προκαλούν κώφωση, όπως τα GJB2 και TMC1. Είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, αλλά τα πειράματα σε ζώα έχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Πιστεύουμε πως σύντομα ασθενείς με διαφορετικές μορφές κώφωσης θα μπορούν να λαμβάνουν θεραπεία».
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Νοσοκομείου Zhongda και άλλων κινεζικών ιδρυμάτων, ενώ χρηματοδοτήθηκε από κινεζικά ερευνητικά προγράμματα και την εταιρεία Otovia Therapeutics, που ανέπτυξε τη θεραπεία και απασχολεί αρκετούς από τους ερευνητές.
ΠΗΓΗ: LIFO