Διεθνή
Το πλήρωμα του Artemis II επέστρεψε στη Γη
Η κάψουλα Orion προσθαλασσώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, με τους αστροναύτες να εντάσσονται στη μικρή ομάδα ανθρώπων που επέστρεψαν ζωντανοί μετά από ταξίδι στη Σελήνη.
Πήγαν στο διάστημα, έγραψαν ιστορία, επέστρεψαν: Οι αστροναύτες της αποστολής Artemis II γύρισαν στη Γη σώοι το βράδυ της Παρασκευής (10/4, ξημερώματα Σαββάτου Ελλάδας), μετά από τη 10ήμερη αποστολή που έφερε νέα δεδομένα και επιστημονική γνώση για το διάστημα.
Η κάψουλα Orion προσθαλασσώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό και σήμανε το τέλος της διαστημικής αποστολής, αλλά μόνο την αρχή όσων έρχονται και όσων η NASA προαναγγέλλει πως θα κάνει με όσα αποκόμισε από την ιστορική «βόλτα» στο φεγγάρι.
«Πριν από 53 χρόνια, η ανθρωπότητα εγκατέλειψε τη Σελήνη. Αυτή τη φορά επιστρέφουμε για να μείνουμε. Ας ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκίνησαν. Ας επικεντρωθούμε σε ό,τι έμεινε ανολοκλήρωτο. Ας μην πάμε για να φυτέψουμε σημαίες και να φύγουμε, αλλά για να μείνουμε με σταθερότητα στον σκοπό μας, με ευγνωμοσύνη για τα χέρια που κατασκεύασαν τα μηχανήματα και με αγάπη για όσους κουβαλάμε μαζί μας», δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της NASA, Αμίτ Ξατρίγια, στη νυχτερινή συνέντευξη Τύπου μετά την προσγείωση.
Παρότι μόλις ξεπέρασε την ένατη ημέρα, η αποστολή θα καταγραφεί επισήμως ως 10ήμερη, καθώς η ημέρα εκτόξευσης θεωρήθηκε «ημέρα πτήσης ένα».
Ο διοικητής Ριντ Γουάισμαν, ο πιλότος Βίκτορ Γκλόβερ και η ειδικός αποστολής Κριστίνα Κοχ της NASA, μαζί με τον Τζέρεμι Χάνσεν της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας, έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που ταξίδεψαν στη Σελήνη και επέστρεψαν με ασφάλεια στη Γη μετά το πλήρωμα του Apollo 17 τον Δεκέμβριο του 1970.
Εντάσσονται έτσι σε μια αποκλειστική ομάδα μόλις 24 ανθρώπων που έχουν ταξιδέψει στη Σελήνη και επέστρεψαν ζωντανοί.
«Οι πρεσβευτές της ανθρωπότητας στα άστρα»
Καθώς η κάψουλα Orion κατέβαινε κάτω από τα 17.000 μίλια από την επιφάνεια της Γης, ο Γουάισμαν περιέγραψε τον πλανήτη καθώς εμφανιζόταν: «Έχει μια υπέροχη μπλε απόχρωση. Είναι πανέμορφη».
Ο Σον Κουίν, υπεύθυνος των επίγειων συστημάτων εξερεύνησης της NASA, δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γουάισμαν πριν από την ενημέρωση: «Ήταν υπέροχο να ακούσουμε τη φωνή του και να μας πει ότι όλο το πλήρωμα είναι καλά και ότι πετύχαμε την αποστολή μας».
Μετά την προσθαλάσσωση, ομάδα ανάκτησης από το USS John P. Murtha ανέλαβε να περισυλλέξει το πλήρωμα, προσεγγίζοντας με βάρκες μια φουσκωτή πλατφόρμα συνδεδεμένη με την κάψουλα. Οι αστροναύτες εξετάστηκαν από προσωπικό του ναυτικού και μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στο πλοίο, σύμφωνα με τον Guardian.
Ο διοικητής της NASA Τζάρεντ Άισακμαν δήλωσε: «Τα μέλη του πληρώματος που παρακολουθήσαμε αυτές τις 10 ημέρες είναι απόλυτα επαγγελματίες αστροναύτες, εξαιρετικάί επικοινωνιακοί, σχεδόν ποιητές. Ήταν οι πρεσβευτές της ανθρωπότητας προς τα άστρα».
«Αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει μία φορά στη ζωή. Είναι μόνο η αρχή. Θα συνεχίσουμε συχνά τέτοιες αποστολές, μέχρι να επιστρέψουμε στη Σελήνη το 2028 και να αρχίσουμε να χτίζουμε βάση εκεί».
Η NASA απέδειξε ότι μπορεί ξανά να στέλνει ανθρώπους με ασφάλεια στο διάστημα μεταξύ Γης και Σελήνης και να τους επιστρέφει, ανοίγοντας τον δρόμο για επανδρωμένη προσελήνωση το 2028, 56 χρόνια μετά την τελευταία.
Η ανθρωπότητα, εν τω μεταξύ, φάνηκε να ενώνεται για λίγο, παρακολουθώντας εντυπωσιακά βίντεο και εικόνες υψηλής ανάλυσης της σεληνιακής επιφάνειας και της Γης από μακριά.
«Ένιωσα ένα έντονο συναίσθημα βλέποντας τη Σελήνη», είπε η Κριστίνα Κοχ, η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο φεγγάρι. «Κράτησε μόνο ένα-δύο δευτερόλεπτα, αλλά ξαφνικά το σεληνιακό τοπίο έγινε πραγματικό».
Το πλήρωμα ταξίδεψε πιο μακριά από τη Γη από κάθε άλλον άνθρωπο, φτάνοντας τα 252.756 μίλια -πάνω από 4.000 περισσότερα από το προηγούμενο ρεκόρ του Apollo 13 το 1970.
Πηγή: ROSA