Ένα παγκοσμίως καινοτόμο κυπριακό app για κωφούς «τρώει πόρτα» στην Κύπρο

«Μια φορά έμεινα στον αυτοκινητόδρομο, γιατί χάλασε το αυτοκίνητο μου και ήμουν μόνη με τα παιδιά μου. Δεν μπορούσα να πάρω κανέναν τηλέφωνο, πώς να του εξηγήσω. Έπρεπε να σταματήσω κάποιον στο highway, για να με βοηθήσει. Αν είχα την εφαρμογή θα με βοηθούσε να ειδοποιήσω την άμεση βοήθεια σε ένα δευτερόλεπτο».

 


Article featured image
Article featured image

«Κάποτε γράφω σε χαρτί, κάποτε με νοήματα. Όμως συνήθως χρειάζεται διερμηνέας για να νοιώθουμε ασφαλείς στις διάφορες υπηρεσίες».

Αυτά που αναφέρουν η Μαρίνα Γεωργίου και η Βασιλική Μικέλλη αντίστοιχα είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα των κωφών στην Κύπρο και η Βάσω Κωνσταντίνου από τη Λευκωσία, της οποίας οι γονείς επίσης είναι άτομα με ακουστικές αναπηρίες, προσπάθησε να κάνει κάτι πολύ απλό, να διορθώσει το πρόβλημα, και τα κατάφερε δημιουργώντας την εφαρμογή «Deaf Emergency».

Ένα application το οποίο έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει –την απρόσκοπτη πρόσβαση στις υπηρεσίες άμεσης ανάγκης σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού- και το σημαντικότερο είναι ότι προσφέρεται δωρεάν στο κράτος, χωρίς όμως, προς το παρόν, να υπάρχει ενδιαφέρον για την υιοθέτησή του.

Η συνάντηση με τη Βάσω, τη Μαρίνα και τη Βασιλική έγινε στον χώρο της Ομοσπονδίας Κωφών Κύπρου, στη Λευκωσία. Ήταν, ίσως, από τις πιο ειλικρινείς συζητήσεις που έκανα ποτέ μου. Τρεις άνθρωποι που βιώνουν το ίδιο πρόβλημα, ο καθένας από τη δική του πλευρά, να ελπίζουν πως για μια φορά η κρατική μηχανή θα δράσει άμεσα, όχι από οίκτο, αλλά από χρέος προς του πολίτες της.

 



Όπως μας ανέφερε η Βάσω, η κυπριακή́ νομοθεσία κατοχυρώνει τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρίες θέτοντας το πλαίσιο λειτουργιάς, στην πράξη η εφαρμογή́ σε θέματα πρόσβασης έχει περιοριστεί́, δίνοντας έμφαση στη φυσική́ πρόσβαση.

Η έννοια όμως της πρόσβασης δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην φυσική́ πρόσβαση, αλλά́ περιλαμβάνει επίσης την πρόσβαση στις υπηρεσίες που δικαιωματικά́ ανήκουν σε όλους τους πολίτες.  

Τον Οκτώβριο το συγκεκριμένο σύστημα παρουσιάστηκε στην Ισπανία, στο Διεθνές συνέδριο Information Systems for Crisis Response and Management in Mediterranean Countries (ISCRAM-med 2016) με ιδιαίτερα καλές κριτικές.

 


Η όλη έρευνα δημοσιεύτηκε ως παγκοσμίως πρωτότυπη στο περιοδικό Universal Access in the Information Society (UAIS).


«Η έρευνα αυτή αποτελεί παγκόσμια πρωτιά για την Κύπρο και θεωρούμε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί πρώτα στο νησί μας. Γι’ αυτό θέλω να προτρέψω την Αστυνομία Κύπρου για την αποδοχή του συστήματος και εφαρμογής του ώστε άτομα με ακουστική αναπηρία να αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας».

 



Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

Σε επικοινωνία που είχαμε με χειριστή σχετικών θεμάτων, στην αρμόδια υπηρεσία της Αστυνομίας Κύπρου, μάθαμε πώς όντως η εφαρμογή παρουσιάστηκε δύο φορές στους υπεύθυνους προς έγκριση, δυστυχώς όμως ήταν λάθος η χρονική στιγμή.

«Την περίοδο που καλέσαμε τη Βάσω για να μας παρουσιάσει την εξαιρετική κατά τα άλλα προσπάθεια της, το Υπουργείο Οικονομικών είχε εγκρίνει ήδη κονδύλι για προσφορά άλλου σχετικού συστήματος, η οποία είχε γίνει νωρίτερα. Ή εταιρεία που είχε κάνει την προσφορά είχε ειδοποιηθεί και είχε ξεκινήσει ήδη, η διαδικασία».

 

Η Βάσω όμως προσφέρει δωρεάν την εφαρμογή της στο κράτος, δεν θα ήταν πιο λογικό να προτιμήσετε ένα προϊόν χωρίς κόστος; 

Όταν ρωτήσαμε τη Βάσω σχετικά με το κόστος, μας ενημέρωσε πώς η λειτουργεία της εφαρμογής, πιθανόν να επιφέρει κάποιο κόστος, παρόλα αυτά όμως αφού είχε εγκριθεί η προσφορά, δεν θα μπορούσαμε να την ακυρώναμε και να υιοθετούσαμε το «Deaf Emergency».

 

Και με την εφαρμογή της Βάσως τι θα γίνει;

Όπως σας είπα η δουλειά που έχει κάνει η Βάσω είναι εξαιρετική και έχουμε στη σκέψη μας να ξανακαλέσουμε τη Βάσω όταν εφαρμοστεί το σύστημα που περιμένουμε, για να μας κάνει ίσως και κάποιες εισηγήσεις, αλλά παράλληλα να συζητήσουμε και το ενδεχόμενο της προσαρμογής του «Deaf Emergency» στο νέο σύστημα για να τρέχουν και τα δύο παράλληλα. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και ιδέες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ