Είναι αυτό το πρώτο τραγούδι που ερμήνευσε η Άννα Βίσση;

Με αφορμή την είδηση του θανάτου του Έλληνα κιθαρίστα, ενορχηστρωτή και συνθέτη Βασίλη Τενίδη, ήρθε ξανά στην επιφάνια ένα τραγούδι τη μουσική του οποίου έγραψε ο ίδιος και ερμήνευσε η Άννα Βίσση και το οποίο δεν έχει ηχογραφηθεί ποτέ.

 


Article featured image
Article featured image

Το τραγούδι με τίτλο «Αφήνω γεια» περιλαμβάνεται στο soundtrack του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ του Γιώργου Φιλή «Γρηγόρης Αυξεντίου, ένας ήρωας με το μνημοσκόπιο» (1973), μια δουλειά που περιέχει μεταξύ άλλων αληθινές σκηνές από μάχες του απελευθερωτικού αγώνα.

Πέραν από τον Τενίδη που έγραψε τη μουσική, ανάμεσα στους συντελεστές συναντάμε τον Γιώργο Φιλή που έγραψε το σενάριο και σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ, ενώ έγραψε επίσης και τους στίχους σε 4 τραγούδια που τραγουδούν οι Άννα Βίσση, Μιχάλης Βιολάρης και Λεωνίδας Πιτσιλίδης, μεταξύ των οποίων και το «Αφήνω γεια», το οποίο ακούγεται τη στιγμή που ο ήρωας αποχαιρετά την κοπέλα του.

 



Ενημερωτικά, το τραγούδι είναι μέχρι σήμερα ακυκλοφόρητο, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως το ντοκιμαντέρ συμμετείχε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποσπώντας δύο βραβεία: αρτιότερης παραγωγής και καλύτερης μουσικής (Βασίλης Τενίδης).

 



Πάντως, στη σελίδα των fanatics της Άννας Βίσση, ως πρώτο τραγούδι της αναφέρεται η ερμηνεία της στο 45άρι «Ω! τι κόσμος μπαμπά» του Γιάννη Καλατζή, με το ντουέτο τους «Λέγοντας και κλαίγοντας», ενώ αναφορά γίνεται και στη συνεργασία της με τον Κύπριο συνθέτη Γιώργο Κοτσώνη, στο έργο «Αγία Τηλλυρία» (βλέπε βίντεο πιο πάνω), σε μελοποιημένη ποίηση του Σπύρου Παπαγεωργίου, όπου μαζί με τον Κώστα Καμένο και την ορχήστρα του ΡΙΚ έκαναν περιοδεία σε θέατρα σε όλη την Κύπρο, με τελευταίο σταθμό το αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, τον Αύγουστο του 1973 -ακόμα ένα έργο με τη φωνή της Βίσση που παραμένει μέχρι σήμερα ακυκλοφόρητο.



Δείτε πιο κάτω ένα σπάνιο βίντεο με ολόκληρο το ντοκιμαντέρ «Γρηγόρης Αυξεντίου, ένας ήρωας με το μνημοσκόπιο».

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ