Η συγκλονιστική στιγμή της εκταφής αγνοουμένου του ‘74 σε Γερμανικό ντοκιμαντέρ

Όταν παρακολουθούσαμε τις εικόνες από το 30 λεπτών ντοκιμαντέρ του γερμανικού Arte TV, ο μοναδικός χαρακτηρισμός που μας ήρθε στο μυαλό τελειώνοντας, ήταν «συγκλονιστικό».

 


Article featured image
Article featured image

Για μια στιγμή νιώσαμε περίεργα. Συγκλονιστικό –δεν είναι υπερβολή; Άλλωστε έχει φορεθεί τόσες πολλές φορές και για τόσο λάθος λόγους, που ίσως δεν είναι ορθό να δώσουμε αυτό τον χαρακτηρισμό στον τίτλο του συγκεκριμένου κειμένου, γιατί μπορεί να το αδικήσουμε.

Κι όμως αλλάξαμε γνώμη, γιατί παρόλο που οι λέξεις σήμερα έχουν χάσει την αξία τους και χρησιμοποιούμε τα πιο πομπώδη επίθετα, για να χαρακτηρίσουμε τα πιο ανούσια περιστατικά, σε αυτή την περίπτωση ήταν το μόνο επίθετο που μπορούσε να περιγράψει επακριβώς αυτό που νιώσαμε παρακολουθώντας το βίντεο.

Διαβάστε αυτό: H στιγμή του εντοπισμού οστών αγνοουμένων στη Γαλάτεια της Καρπασίας



 

Με τον τίτλο «Διαιρεμένη Κύπρος – Σκάβοντας για την Ειρήνη», δημοσιογράφοι και συνεργείο του γερμανικού καναλιού Arte TV, βρέθηκαν στην Κύπρο στο πλαίσιο της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Re:», η οποία αφηγείται αυθεντικές ανθρώπινες ιστορίες.

 



Όπως αναφέρει η περιγραφή του συγκεκριμένου επεισοδίου:

Σε αυτό το επεισόδιο πάμε στην Κύπρο για να εξετάσουμε το ζήτημα των αγνοουμένων του από την εισβολή, ένα από τα πιο οδυνηρά κεφάλαια στην ιστορία τους νησιού. Η μοίρα χιλιάδων ανθρώπων στην Κύπρο, ακόμη είναι ασαφής. Η «Επιτροπή για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο», εκτάφει μπροστά στην κάμερα του «Re:», οστά αγνοουμένων, από τάφους την περίοδο του πολέμου. Το θέμα των αγνοουμένων και οι τύχες τους, είναι μια από τις πιο οδυνηρές στιγμές, που παραμένει ανοιχτή πληγή για το νησί.





H στιγμή του εντοπισμού οστών αγνοουμένων στη Γαλάτεια της Καρπασίας



 

Οι δημοσιογράφοι της γερμανικής παραγωγής, βρέθηκαν από νωρίς το πρωί μαζί με την δικοινοτική ομάδα που ασχολείται με την εκταφή αγνοουμένων, και κατέγραψαν βήμα – βήμα τις διαδικασίες, μίλησε μαζί με άτομα της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής ομάδας και τέλος κατέγραψε την εκταφή ενός αγνοουμένου, όπως ακριβώς βρέθηκε σε τάφο στη Μόρφου, στον οποίο είχε θαφτεί πιθανότατα λίγο μετά τον πόλεμο.

Δυστυχώς, παρότι προσπαθήσαμε δεν καταφέραμε να βρούμε αγγλική έκδοση του ντοκιμαντέρ, πέραν της αυθεντικής στη γερμανικής γλώσσα. Εντούτοις και να μην γνωρίζεις γερμανικά, οι εικόνες είναι τόσο δυνατές, που δεν είναι απαραίτητο. 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ