Τι συμβαίνει με τον Κόννο;

Μια φωτογραφία που κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα δείχνει ότι το βουνό πίσω από την παραλία του Κόννου έχει αποκοπεί κάπως άτσαλα…

 


Article featured image
Article featured image

Ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η φωτογραφία συνοδεύεται και από -θυμωμένα ενίοτε- posts, όπως για παράδειγμα το πιο κάτω:

«Πρώτα ξεκίνησαν με την παραλία του Serena Bay, έπειτα συνέχισαν με το Green Bay* και τώρα διαλύουν την παραλία του Κόννου. Τί μανία εν τούτη να τα καταστρέψετε ούλλα;».

Μια φωτογραφία λοιπόν, από μια δημοφιλή παραλία της ελ. περιοχής Αμμοχώστου, ξεσήκωσε (και πάλι) συζητήσεις κατά πόσο πρέπει να επιτρέπονται οι παρεμβάσεις σε προστατευμένες περιοχές και σε ποιο βαθμό πρέπει να γίνονται αυτές.

 

Διαβάστε επίσης: Μήπως να κάναμε ένα υφυπουργείο Αισθητικής στην Κύπρο;


Φαίνεται ξεκάθαρα από τη φωτογραφία, πόσο άτσαλα και απρόσεχτα έγινε η αποκοπή του βουνού.


Η πρώτη ενημέρωση που είχαμε όταν μιλήσαμε με το Τμήμα Δασών, ήταν ότι η παρέμβαση του Τμήματος, το οποίο είναι αρμόδιο για την προστασία της περιοχής, αφορούσε το βουνό πίσω από την παραλία και καμία επέμβαση δεν έγινε στη θαλάσσια ζώνη και στην έκταση της παραλίας.

 


Το γεγονός ότι έπρεπε να γίνει επέμβαση για λόγους ασφαλείας, δεν αναιρεί το γεγονός ότι προηγουμένως έπρεπε να υπάρξουν περιβαλλοντικές μελέτες και εκτιμήσεις.


Η επέμβαση όπως μας ξεκαθάρισε λειτουργός του Τμήματος, έγινε έπειτα από μελέτη του Τμήματος Γεωλογικών Μελετών, το οποίο έκρινε το σημείο επικίνδυνο λόγω έντονης διάβρωσης, ενώ ήδη είχε δημιουργηθεί ρήγμα βάθους 6 μέτρων, το οποίο αν παρέμενε έτσι, μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό ατύχημα κάποια στιγμή στο μέλλον.

Αυτή ήταν η θέση του Τμήματος Δασών, την οποία και δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε, όπως δεν την αμφισβητεί και ο Εκπρόσωπος Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών, Περιβαλλοντικός Κοινωνιολόγος, Κλείτος Παπαστυλιανού, με τον οποίο επικοινωνήσαμε στη συνέχεια για να μας ενημερώσει  επακριβώς για το συμβάν.

«Η Πρωτοβουλία είχε λάβει εδώ και μερικές ημέρες δύο επώνυμες καταγγελίες με φωτογραφίες, σχετικά με περίεργες παρεμβάσεις σε προστατευόμενες περιοχές. Η μια εξ αυτών αφορούσε την παραλία του Κόννου, η οποία όμως δεν είχε να κάνει με την παραλία, αλλά με το ύψωμα – βουνό που εκτείνεται πίσω από αυτήν».

Οι καταγγελίες όπως μας ενημέρωσε ο κος Παπαστυλιανού, αφορούσαν εκχέρσωση της έκτασης και αποψίλωση της βλάστησης. «Ψάχναμε για δύο ημέρες ποιος προχώρησε σε αυτές τις ενέργειες, μέχρι που τελικά μας ενημέρωσαν, πως οι παρεμβάσεις έγιναν από το Τμήμα Δασών, για λόγους ασφαλείας».


Οι εργασίες που εκτελέστηκαν έγιναν για το σωστό λόγο, αλλά με πολύ λάθος τρόπο και αυτό είναι πρόβλημα.


Συγκεκριμένα έγινε κατακράτηση μεγάλης ποσότητας χώματος, η οποία παρουσίασε κίνδυνο πτώσης λόγω διάβρωσης του εδάφους. «Δεν αμφισβητούμε ότι ο λόγος αυτός ισχύει, ούτε και το γεγονός ότι έπρεπε να προβούν σε ενέργειες ούτως ώστε να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του βουνού και να αποκλείσουν κάθε πιθανότητα κατολίσθησης, το πρόβλημα όμως που υπάρχει είναι άλλο και είναι εξίσου σοβαρό».

Όπως διευκρινίζει ο κος Παπαστυλιανού, το γεγονός ότι έπρεπε να γίνει επέμβαση για λόγους ασφαλείας, δεν αναιρεί το γεγονός ότι προηγουμένως έπρεπε να υπάρξουν περιβαλλοντικές μελέτες και εκτιμήσεις, οι δέουσες όπως συνηθίζουν να λένε, οι οποίες και θα καθόριζαν το σωστό τρόπο παρέμβασης στο σημείο.

 



 

«Ειδικά σε προστατευόμενες περιοχές που εντάσσονται στο σχέδιο Natura, όπως η ευρύτερη περιοχή του Κάβο Γκρέκο, πρέπει όλα τα αρμόδια τμήματα να συντονίζονται και να δημιουργούν ένα διαχειριστικό σχέδιο, όχι να προχωρούν αυτοβούλως σε άτσαλες παρεμβάσεις, που στην ουσία κάνουν περισσότερο κακό, αντί καλό στην περιοχή».

«Στη περίπτωση του βουνού του Κόννου δεν έγινε εκπόνηση μελέτης, ή αναφορά σε διαχειριστικό σχέδιο και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από τη φωτογραφία, το πόσο άτσαλα και απρόσεχτα έγινε η αποκοπή του βουνού. Η τοποθεσία εκεί εμπίπτει σε πολεοδομική ζώνη προστασίας Δα2 και ανήκει σε κρατική δασική γη που βρίσκεται εντός του εθνικού δασικού πάρκου. Ενώ θεωρείται παράλληλα ζώνη ειδικής προστασίας για τα άγρια πτηνά και τόπος κοινοτικής σημασίας, για τους οικοτόπους της χλωρίδας και της πανίδας του Κάβο Γκρέκο. Οι εργασίες που εκτελέστηκαν έγιναν για το σωστό λόγο, αλλά με πολύ λάθος τρόπο και αυτό είναι πρόβλημα».


Η επιπολαιότητα δεν είναι ο καταλληλότερος σύμμαχος στη διατήρηση των περιβαλλοντολογικών μας χώρων. 


Όπως αναφέρει ο κος Παπαστυλιανού, στη συγκεκριμένη τοποθεσία είχαν γίνει παράνομες παρεμβάσεις και στο παρελθόν, αφού για πολλά χρόνια αποτελούσε πάρκο ψυχαγωγίας για παρακείμενη επιχείρηση, κάτι που όπως αναφέρει είναι πιθανόν να ενίσχυσε το πρόβλημα της διάβρωσης του βουνού.

«Ελπίζω αυτή τη φορά το πάθημα να μας γίνει μάθημα, και να μάθουμε επιτέλους πώς πρέπει να προλαβαίνουμε τις καταστάσεις και όχι να τρέχουμε εκ των υστέρων να κάνουμε βεβιασμένες κινήσεις επιδιόρθωσης».

«Μια παρόμοια συζήτηση για την περιοχή του Κόννου έγινε και πριν δύο χρόνια, έπειτα από καταγγελίες πολιτών για αποκοπή δέντρων και βλάστησης από το Τμήμα Δασών, με σκοπό τη διαπλάτυνση του δρόμου και τη δημιουργία χώρων στάθμευσης που επίσης δεν είχαν γίνει μελέτες και διαχειριστικό σχέδιο. Η επιπολαιότητα δεν είναι ο καταλληλότερος σύμμαχος στη διατήρηση των περιβαλλοντολογικών μας χώρων. 

Και να για να είμαι ξεκάθαρος, δεν λέω ότι φταίει το Τμήμα Δασών, αντίθετα διατηρούμε μια πολύ στενή επαφή, ο τρόπος όμως που γίνονται αυτές οι ενέργειες είναι προβληματικός και πρέπει άμεσα να αλλάξει».

 





 

Πλέον μπορούν να γίνουν ενέργειες για βελτίωση του σημείου;

Ναι υπάρχει αυτή η δυνατότητα και προς τιμήν του το ίδιο το Τμήμα στηρίζει την άποψη πώς πρέπει να προχωρήσουν σε βελτιωτικά έργα στο σημείο. Δύο πράγματα πρέπει να γίνουν τώρα για να σωθεί η κατάσταση. Να γίνουν αναβαθμίδες, κοινώς δόμες, αλλά όχι -και το τονίζω αυτό- με ογκόλιθους. Πρέπει να γίνουν με τον παραδοσιακό τρόπο. Έπειτα να προχωρήσουν σε δενδροφυτεύσεις ενδημικών φυτών όπως ο αόρατος που ευδοκιμεί στην περιοχή, για την όσο το δυνατόν καλύτερη αποκατάσταση του φυσικού τοπίου.

 

Διαβάστε κι αυτό: Μήπως να κάναμε ένα υφυπουργείο Αισθητικής στην Κύπρο;



 

*Φωτογραφίες, κυκλοφορούν και από την παραλία Green Bay στον Πρωταρά (δεξιά της παραλίας του Cavo Maris, όπως βλέπεις τη θάλασσα), όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι και εκεί έχει γίνει παρέμβαση. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ