Το έθιμο με τους 7 Επιταφίους [στη Λευκωσία]

Κάθε Μεγάλη Παρασκευή, στην Κύπρο αλλά και σε άλλες χριστιανικές χώρες, οι πιστοί «τρέχουν» από το πρωί για να προσκυνήσουν τους στολισμένους Επιταφίους.

 


Article featured image
Article featured image

Αρχικά, προσκυνούν τον Επιτάφιο, έπειτα περνούν κάτω από αυτόν, ενώ φεύγοντας ενίοτε παίρνουν και ένα λουλούδι μαζί τους.

Μάλιστα, πολλοί λένε πως ο αριθμός των Επιταφίων που θα προσκυνήσουμε πρέπει να είναι περιττός (μονός). Συγκεκριμένα, συνηθίζουμε να προσκυνούμε 1 επιτάφιο, είτε 3, είτε 7.

Το έχουμε ως έθιμο και οι περισσότεροι το τιμούμε σχεδόν κάθε χρόνο, προσκυνώντας μονό αριθμό Επιταφείων!

Για να μάθουμε περισσότερα αναφορικά με το γιατί επικρατεί το συγκεκριμένο έθιμο ανάμεσα στους χριστιανικούς λαούς, επικοινωνήσαμε με τον θεολόγο Θεόδωρο Κυριακού.

Ο ίδιος πάντως μας διαβεβαίωσε πως η εκκλησία δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο και πως πρόκειται για μια απόλυτα λαϊκή παράδοση.

«Αλίμονο η εκκλησία μας να υποστήριζε τέτοιες προλήψεις» μας είπε χαρακτηριστικά. 

«Το έθιμο ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, καθώς οι πιστοί είχαν περιέργεια να δουν πως στόλισαν οι υπόλοιπες ενορίες τον Επιτάφιό τους. Έτσι ξεκίνησαν να επισκέπτονται διάφορες εκκλησίες για να θαυμάσουν από κοντά τους στολισμένους Επιταφίους.

Ο αριθμός 3 προέκυψε από την Αγία Τριάδα και ο αριθμός 7 από τα 7 μυστήρια της ορθοδοξίας».



Για όσους θέλουν πάντως να τηρήσουν το έθιμο και να προσκυνήσουν φέτος είτε 1, είτε 3, είτε 7 Επιτάφιους, παρουσιάζουμε πιο κάτω μερικές από τις παλιές-γνωστές εκκλησίες στη Λευκωσία, όπου διαχρονικά συνηθίζεται να εφαρμόζεται από τους πιστούς το έθιμο αυτό.

 

Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης

 

Άγιος Ελευθέριος

 

Άγιος Σάββας

 

Εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Τρυπιώτη

 

Εκκλησία Αγίου Αντωνίου

 

Καθεδρικός Ναός Αγίου Ιωάννη

 

Εκκλησία Παναγίας Χρυσαλινιώτισσας

 

Ιερός Ναός Αγίου Κασσιανού

 

 

Συνεύρεση Επιταφίων στην Πάφο

Όσοι θα βρίσκονται στην Πάφο τη Μεγάλη Παρασκευή μπορούν να επισκεφτούν την Πλατεία 28ης Οκτωβρίου, όπου γίνεται η παραδοσιακή συνεύρεση 2 Επιταφίων.

Πρόκειται για ένα όμορφο έθιμο που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στην πόλη.

Συγκεκριμένα, ο Επιτάφιος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Θεοδώρου, θα συναντηθεί με τον Επιτάφιο του Ναού Αγίου Κενδέα.

 



Η περιφορά του Επιταφίου του Καθεδρικού Ναού Αγίου Θεοδώρου θα αρχίσει γύρω στις 21.30  και θα ακολουθήσει την εξής διαδρομή:

Οδός Αγίου Θεοδώρου – Πλατεία Κωστή Παλαμά – Οδός 25ης Μαρτίου – Πλατεία Διονυσίου Σολωμού – Λεωφόρος Γρίβα Διγενή – Πλατεία 28ης Οκτωβρίου.

Για την περιφορά θα σχηματιστεί η καθιερωμένη πομπή, με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και των επισήμων. Θα προηγείται η Φιλαρμονική του Δήμου Πάφου και θα συνοδεύουν άγημα της Εθνικής Φρουράς και ομάδα προσκόπων με πυρσούς.

Στην Πλατεία 28ης Οκτωβρίου, ο Επιτάφιος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Θεοδώρου θα συναντηθεί με τον Επιτάφιο του Ναού Αγίου Κενδέα και θα ψαλεί δέηση από εξέδρα, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πάφου Γεωργίου. Ξεχωριστό τόνο στην όλη τελετή θα δώσει η Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Πάφου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ