Στο Pafos Aphrodite Festival θα γίνουν πολλά

Ένα μοναδικό οπτικοακουστικό υπερθέαμα που αναμένεται να καθηλώσει το κοινό επιφυλάσσει στους λάτρεις της όπερας το 19o Pafos Aphrodite Festival, το οποίο παρουσιάζει φέτος τη δημοφιλή όπερα του W. A. Mozart, Die Entführung aus dem Serail - Η Απαγωγή από το Σεράι.

 


Article featured image
Article featured image

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 1, 2 και 3 Σεπτεμβρίου στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου με την υπογραφή σπουδαίων καλλιτεχνών της λυρικής σκηνής, σε μια συμπαραγωγή του ιταλικού οργανισμού Parma Opera Organization C.E.F.A.C. και του Θεάτρου της Πίζας, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

Η καταξιωμένη σκηνοθέτιδα στους τομείς της Όπερας και του Μουσικού Θεάτρου Leigh Holman που σκηνοθετεί τις παραστάσεις του 19ου Pafos Aphrodite Festival χαρακτηρίζει την όπερα Die Entführung aus dem Serail - Η Απαγωγή από το Σεράι ως μια υπέροχη κωμική όπερα με την οποία ο Mozart μας ανεβάζει το ηθικό, μας υπενθυμίζει να γελάμε, να νιώθουμε έντονα, να τηρούμε τους όρκους μας και να εκτιμούμε την ανεκτικότητα.

Στο πλαίσιο αυτής της όπερας, μέσα από μια πράξη συμπόνιας από τον Τούρκο Πασά Selim, η εξύψωση της ανατολίτικης τέχνης και το «πάντρεμα» της δυτικής και Τουρκικής μουσικής από τον Mozart (παρόλο που πρόκειται για τη δική του φανταστική εκδοχή της Τουρκικής μουσικής), βιώνουμε τον Διαφωτισμό που διακήρυττε ο Αυτοκράτορας Ιωσήφ Β' όταν του ανάθεσε την σύνθεση του έργου αυτού, τονίζει η Leigh Holman.

Η όπερα Die Entführung aus dem Serail - Η Απαγωγή από το Σεράι, έκανε πρεμιέρα στη Βιέννη το 1782 και ο Mozart τότε ήταν μόλις 25 ετών.

Το ακροατήριο είχε κατενθουσιαστεί και η όπερα έλαβε εξαίσιες κριτικές για τη μουσική, το κωμικό στοιχείο και τις φωνητικές απαιτήσεις.

Τα ακροατήρια στην Ευρώπη σημειώνει η σκηνοθέτιδα Leigh Holman, είχαν σαγηνευτεί από τον «Οριενταλισμό», ο οποίος εισήχθη στην Ευρώπη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και η επήρεια του ήταν εμφανής στην αρχιτεκτονική, την τέχνη, το σχέδιο και τη μουσική σε όλη την Δυτική Ευρώπη.

Ο Mozart ήταν ένας από τους πολλούς καλλιτέχνες της εποχής του, που γοητεύτηκε από την τάση του Οριενταλισμού.

Την γοητεία αυτή, καθώς και τις αξίες της Εποχής του Διαφωτισμού, τη λογική και την αδελφοσύνη, εκφράζει στην όπερα Die Entführung aus dem Serail, επισημαίνει η Αμερικανίδα σκηνοθέτιδα.

Σε σύμπνοια με την παράδοση της κωμικής όπερας, που επηρέασε έντονα το ύφος του Αμερικάνικου Μουσικού Θεάτρου, μέσα από το διάλογο και τα μουσικά μέρη ο Mozart αφηγείται στην όπερα Η Απαγωγή από το Σεράι ξεκάθαρα την υπόθεση και την ανάπτυξη των χαρακτήρων.

Παρόλο που πρόκειται για μια από τις πιο ξεκαρδιστικές του όπερες, οι χαρακτήρες είναι καλά ανεπτυγμένοι, ιδιαίτερα η Konstanze.

Έχει βαθιά συναισθηματική αντίληψη, όπως διαφαίνεται στην μουσική του Mozart και ενώ είναι βαθιά ερωτευμένη με τον Belmonte, δεν είναι υποχείριο κανενός άνδρα. Είναι μια δυνατή Ισπανίδα γυναίκα, στην ανεξάρτητή της φύση εντελώς μοντέρνα και δεν εγκαταλείπει τα ιδανικά της. Είναι επίσης τρυφερή και συμπονετική.

Στην παραγωγή της αγαπημένης κωμικής όπερας που θα ανέβει στο 19o Pafos Aphrodite Festival, η σπουδαία σκηνοθέτιδα Leigh Holman τονίζει, ότι ευελπιστούν να επιφέρουν αυτό που θα ήθελε ο συνθέτης και αυτό που θα λατρέψουν οι θεατές: ομορφιά, χιούμορ, χρώμα και κίνηση. Με ένα καινούριο σχεδιασμό σκηνικών από τον ταλαντούχο Franco Armieri, σχεδιασμό φωτισμού από τον Paolo Casati και σχεδιασμό κοστουμιών από την Mirela Ranzani, η παραγωγή αυτή εξυψώνει την πολύχρωμη φαντασία του Mozart για την Τουρκία, τη ζωντανή και έντονη μουσική, καθώς και την ελαφρότητα και συναισθηματική εμβέλεια της ιστορίας και των χαρακτήρων.

Ελπίζουμε, καταλήγει η Leigh Holman, ότι με αυτή την παραγωγή, θα καταφέρουμε να φωτίσουμε την επιθυμία του Mozart, αλλά και τη δική μας,  για μια ενωμένη και συμπονετική «αδελφότητα του ανθρώπου».

Για περισσότερες πληροφορίες, το κοινό μπορεί να επικοινωνήσει με τα γραφεία της εταιρείας Pafos Aphrodite Festival Cyprus στην Πάφο στο τηλέφωνο 26822218 και στην ιστοσελίδα www.pafc.com.cy.

Τιμές εισιτηρίων: €25, €40, €50 και €70.

Η μετάφραση θα γίνεται ταυτόχρονα στην ελληνική και αγγλική μέσω υποτίτλων.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ