Ο Κυριάκος Λουκά αντιμετωπίζει, όπως λέει με χαμόγελο, μια «αντικειμενική δυσκολία»

Ο πολιτισμός της αναπηρίας και η αναπηρία του πολιτισμού.

 


Article featured image
Article featured image

Ο Κυριάκος Λουκά είναι ένας νέος, ετών 21, ο οποίος ζει στη Λάρνακα της Κύπρου και αντιμετωπίζει, όπως λέει με χαμόγελο, μια «αντικειμενική δυσκολία». Η «αντικειμενική δυσκολία» του Κυριάκου είναι η παντελής απουσία οράσεως. Με απλά λόγια, ο Κυριάκος, συνηθισμένος στις ταμπέλες, είναι τυφλός, άρα ανάπηρος. Είναι ένας γενναίος τυφλός νεαρός άντρας που αγαπάει με πάθος την παραδοσιακή μουσική, που κυκλοφορεί ανάμεσά μας με περηφάνια λεβέντικη, που ετοιμάζεται να ταξιδέψει με την ορχήστρα, της οποίας είναι μέλος, σε διεθνές μουσικό φεστιβάλ στην Ιταλία, που έχει επιλεγεί να βρίσκεται ανάμεσα στους πέντε που εκπροσωπούν την ορχήστρα και το νησί.

Πώς, όμως, ξέρει πως όλοι οι μουσικοί της ορχήστρας είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν; Όλα τα προβλήματα τα έλυσε ο δάσκαλός του. Ένα άλλο μέλος της ορχήστρας, που βλέπει, πατάει με τρόπο το πόδι του Κυριάκου κι έτσι ο Κυριάκος ξεκινάει.

Ο δάσκαλος, που πλήρωσε το εισιτήριο και το ξενοδοχείο του Κυριάκου, δε μπορεί να του δώσει χαρτζιλίκι για τα έξοδα διατροφής και θα αναγκαστούν να ζοριστούν περισσότερο οι βιοπαλαιστές γονείς του που το μόνο που θέλουν είναι ο Κυριάκος να ζει το όνειρό του όπως τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του. Το σημαντικότερο είναι πως δε μπορεί να του αγοράσει καινούριο ακορντεόν. Ένα ιταλικό εργοστάσιο θα δανείσει στην ομάδα τρία ακορντεόν. Ο δάσκαλος, που εργάζεται στα μουσικά σχολεία του νησιού στο πλαίσιο αγοράς υπηρεσιών (!),  υπερήφανος για την ορχήστρα του των ακορντεόν -νομίζω υπάρχει μια άλλη στο Ισραήλ- μου εξήγησε, όταν τον συνάντησα, πως έστειλε επιστολές στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες και πως το αίτημα οκοινομικής υποστήριξης απορρίφθηκε δυο φορές. Ο δάσκαλος αυτός, από τη Βουλγαρία, διαμένει στην Κύπρο και προσπαθεί να βρει μια, έστω τόση δα, μικρή οικονομική υποστήριξη για την ορχήστρα του, η οποία θα μας εκπροσωπήσει στο εξωτερικό και στην οποία ο Κυριάκος θα λάμψει και θα ακούσει το χειροκρότημα του κοινού χωρίς να βλέπει τα πρόσωπα να χαμογελούν ή να κλαίνε.

Ρώτησα τον Κυριάκο για το ακορντεόν το φθαρμένο. Μου εξήγησε πως δε θα μπορεί, εξ αιτίας του, να βρει δουλειά. Μου εξήγησε, επίσης, πως τα εγχώρια εισαγόμενα ακορντεόν μπορεί να είναι φθηνότερα μα είναι χαμηλότερης ποιότητας και αισθητικής από εκείνο που ονειρεύεται να πάρει στα χέρια του, εκείνο το ιταλικό χειροποίητο ακορντεόν που θα έχει μια ζωή και θα είναι περήφανος να το δείχνει στον κόσμο κι ας μη μπορέσει ποτέ ο ίδιος να το δει, θα το νιώθει, θα το ακούει. Το όνειρο, όμως, στοιχίζει γύρω στις 3 χιλιάδες ευρώ...

Εάν δεν κάνω λάθος, τα άτομα της ομάδας που θα ταξιδέψουν, είναι δώδεκα, ανάμεσά τους συνοδός για τον Κυριάκο. Το εισιτήριο και η διαμονή στοιχίζουν 300 ευρώ ανά άτομο. 100 ευρώ είναι τα έξοδα μετακίνησης εκάστου στην Ιταλία. 20 ευρώ το άτομο το κόστος του λεωφορείου που θα πάρει την ομάδα στο αεροδρόμιο Πάφου. Ο δάσκαλος από τη Βουλγαρία, ο Ντάνιελ Σαμποτίμοβ, ανέφερε πως ζήτησε 3000 ευρώ χορηγία για το σύνολο των εξόδων.

Δεν είναι αργά, πάντως, ένας, δύο, τρεις, πέντε, δέκα συμπολίτες μας να κάνουν αυτό που δεν κάνει το κράτος. Να ενισχύσουν τον Κυριάκο, να ενισχύσουν τον πολιτισμό.

 

Όποιος θέλει και μπορεί να βοηθήσει τον Κυριάκο να εκπληρώσει αυτό το απλό πλην όμως σημαντικό για τον ίδιο όνειρο, ας στείλει ένα email στο info@cityfreepress.com.cy και εμείς θα τον φέρουμε σε επαφή με τον δάσκαλο του Κυριάκου.

 

Να πούμε, τέλος, πως το πιο πάνω κείμενο το έγραψε και το έστειλε στη CITY ένας φίλος του Κυριάκου Λουκά, ο οποίος όμως θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, συνοδεύοντάς το μάλιστα με το πιο κάτω σημείωμα:

Ξαναδιάβαζα τις προάλλες ένα παλαιό κείμενο του Joshua Rothman, «Το νόημα του πολιτισμού» (New Yorker, 26 Δεκ., 2014) -η ανάγνωση δεν επαναλήφθηκε τυχαία- και αναρωτιόμουνα ξανά ποιο είναι το πραγματικό περιεχόμενο της πολυδιάστασης έννοιας και πολυχρησιμοποιημένης, έως φθαρμένης, «πολιτισμός». Ο Rothman διακρίνει τρεις όψεις της έννοιας «πολιτισμός»: ο πολιτισμός ως μια διαδικασία προσωπικής πνευματικής ανάπτυξης και ψυχικού εμπλουτισμού, ο πολιτισμός ως ένας συλλογικός τρόπος ζωής, πχ. Ελληνικός πολιτισμός, και ο πολιτισμός ως μια σειρά καλλιτεχνικών δράσεων, π.χ. εκδόσεις βιβλίων, παραγωγή ταινιών, ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων κτλ., οι οποίες δράσεις μπορεί (ή θα μπορούσε) να ενθαρρύνονται από ένα υπουργείο πολιτισμού. Το τελευταίο είναι και ο φορέας πολιτισμού που ενδιαφέρει, τόσο τον γράφοντα, όσο και τον Κυριάκο Λουκά.

 

Μια σχετικά πρόσφατη συνεύρεση στο στούντιο του ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή Πρωτοσέλιδο. Ο Κυριάκος μίλησε με τον Αντρέα Δημητρόπουλο και τις Γαβριέλα Ζάρτιλα και Χαρούλα Αλέξη, ενώ φυσικά δεν έχασε την ευκαιρία να παίξει ακορντεόν!


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ