Οι CFA «ανακάλυψαν» κρυμμένη εκκλησία μέσα σε μια σπήλια

«Είναι τόσο καλά κρυμμένη που ακόμα και στο σημείο να βρεθείς είναι πολύ πιθανόν να μην καταλάβεις ότι μέσα στη σπηλιά υπάρχει μια εκκλησία, αφού το σημείο είναι γεμάτο θάμνους και άγρια βλάστηση. Ούτε η ίδια η κοινότητα γνώριζε για την ύπαρξη της συγκεκριμένης εκκλησίας», αναφέρει μέλος της Cyprus From Air στη City. 

 


Article featured image
Article featured image

Το σημείο που ανακαλύφθηκε η εκκλησία, βρίσκεται μεταξύ των χωριών Ερήμης και Επισκοπής της επαρχίας Λεμεσού και είναι ιδιωτική γη. «Κατά την έρευνα μας ενημερωθήκαμε ότι η γη είναι ιδιωτική, αλλά δεν υπάρχει ούτε περίφραξη, ούτε κάποιο σημάδι ζωής. Είναι γεμάτο χόρτα και άγρια βλάστηση τα οποία έχουν κρύψει πολύ καλά την είσοδο για τη σπηλιά».  

Η εκκλησία, εκτός από την πιθανή πολιτιστική της αξία, επιτελεί ακόμη ένα σημαντικό έργο αφού παρέχει ασφάλεια και στέγη σε σπάνιες φρουτονύχτερίδες. Οι περισσότερες φρουτοφάγες νυχτερίδες πετούν τη νύχτα και «χτενίζουν» το δάσος αναζητώντας δέντρα που έχουν να προσφέρουν νόστιμα φρούτα ή λουλούδια. Στο πλαίσιο αυτής της εναέριας αναζήτησης τροφής, οι νυχτερίδες μεταβολίζουν φρούτα και αποβάλλουν τον πολτό που δεν έχουν χωνέψει καθώς και τους σπόρους των φρούτων. Λόγω του ότι οι νυχτερίδες ενίοτε καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις στη διάρκεια της νύχτας, διασκορπίζουν σπόρους σε μεγάλη έκταση.

Επικοινωνήσαμε με το Τμήμα Αρχαιοτήτων για να τους ενημερώσουμε για το συγκεκριμένο εύρημα, το οποίο αναφέρεται ως αρχαιολογικής σημασίας και ήδη βρίσκονται σε διαδικασία διερεύνησης του. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ