Ο Taram μάς εξηγεί γιατί φορά τουρμπάνι

Ζει στην Κύπρο τα τελευταία 5 χρόνια, είναι 30 ετών, κατάγεται από την Ινδία, είναι Σιχ και αγαπημένο του ελληνικό τραγούδι είναι το «Έλα μου, είναι ακίνδυνη η τρέλα μου».

 


Article featured image
Article featured image

Επίσης, δεν τρώει βοδινό, δεν καταναλώνει αλκοόλ και από την ημέρα που γεννήθηκε δεν έκοψε ποτέ ούτε τα μούσια ούτε τα μαλλιά του, τα οποία αναγκαστικά κρύβει μέσα στα χρωματιστά τουρμπάνια που φορά στο κεφάλι του.

Τον Ταράμ τον γνωρίσαμε αρχικά μέσα από τη σατιρική εκπομπή του Κώστα Πρίγκιπα, μέσω της προσπάθειας που κάνει να ερμηνεύσει τους στίχους διαφόρων ελληνικών τραγουδιών.

Λίγο πριν την πρεμιέρα του Πρίγκιπα, η CITY τον συνάντησε για να μάθει περισσότερα τόσο για τον ίδιο όσο και για την ιδιαίτερη εμφάνισή του -που αφορά κυρίως στο τουρμπάνι.

 

Φωτογραφίες: Γιώργος Μιχαήλ

 

Ταράμ, πώς βρέθηκες στην Κύπρο;

Βρίσκομαι στην Κύπρο τα τελευταία 5 χρόνια και αποφάσισα να μετοικίσω εδώ λόγω σπουδών. Σπουδάζω MBA στη Λευκωσία. Σκέφτομαι όταν ολοκληρώσω τις σπουδές μου να ψάξω για δουλειά στον τομέα μου, εδώ στην Κύπρο. Αν δεν βρω, όμως, κάτι αξιόλογο, μπορεί και να πάω πίσω στη χώρα μου, την Ινδία.


Οι Κύπριοι συνήθως με ρωτάνε για το τουρμπάνι μου, τι είναι αυτό και γιατί το φοράω. Μερικοί πιστεύουν πως είμαστε μουσουλμάνοι, αλλά αυτό δεν ισχύει.


 

Γιατί επέλεξες την Κύπρο για τις σπουδές σου;

Ο λόγος που επέλεξα συγκεκριμένα την Κύπρο για τις σπουδές μου και όχι κάποια άλλη χώρα, ήταν καθαρά οικονομικός. Συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Κύπρο ήταν πιο χαμηλά τα δίδακτρα των πανεπιστημίων.

 

Σου αρέσει εδώ;

Όταν αφήνεις τη χώρα σου και την οικογένειά σου, γενικότερα είναι πολύ δύσκολο, νιώθεις μοναξιά. Αρχικά ήταν πολύ δύσκολο να προσαρμοστώ στην Κύπρο, αλλά σιγά-σιγά συνήθισα και μου αρέσει. Είναι πολύ όμορφο μέρος, ειδικά το καλοκαίρι.

 

Ζεις μόνος σου;

Ναι, ζω μόνος μου στην Κύπρο. Δεν βρίσκεται εδώ κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας μου. Συγκατοικώ όμως με έναν φίλο μου ο οποίος κατάγεται από το Πακιστάν.

 


Έκανα αίτηση στο Bollywood, αλλά δεν κατάφερα να πάρω την ευκαιρία εκεί. Τα κατάφερα όμως στην Κύπρο.


Πού εργάζεσαι;

Εργάζομαι στο show του Κώστα Πρίγκιπα και ταυτόχρονα έχω μια δική μου επιχείρηση. Πουλώ προϊόντα ομορφιάς μέσω διαδικτύου.

 

Πώς προέκυψε η συνεργασία με την εκπομπή του ΣΙΓΜΑ;

Γνώρισα τυχαία ένα άτομο από το κανάλι, ο οποίος μου πρότεινε τη θέση αυτή. Είναι πολύ ωραία η εμπειρία στο show και μου αρέσει πάρα πολύ αυτή η δουλεία. Απολαμβάνω εκείνα τα λίγα λεπτά που βγαίνω στον αέρα και τραγουδώ. Μερικοί, βλέποντας με, μπορεί να νομίζουν πως είμαι τρελός, αλλά εγώ το απολαμβάνω πολύ.

 

Πώς είναι να βλέπεις τον εαυτό σου στην τηλεόραση;

Μου αρέσει να βλέπω τον εαυτό μου στην τηλεόραση. Είχα προσπαθήσει και όταν ήμουν στην Ινδία να ασχοληθώ με την τηλεόραση, αλλά δεν τα κατάφερα. Έκανα αίτηση στο Bollywood αλλά δεν κατάφερα να πάρω την ευκαιρία εκεί. Τα κατάφερα όμως στην Κύπρο.

 

 

Σε αναγνωρίζει ο κόσμος στο δρόμο μετά τις εμφανίσεις σου στην εκπομπή;

Ναι. Μετά τη συμμετοχή μου στο show αρκετοί τηλεθεατές με αναγνωρίζουν στο δρόμο και μου ζητούν να βγάλουμε selfie. Με βλέπουν τυχαία στο δρόμο ή σε διάφορα εστιατόρια και αρχίζουν να μου φωνάζουν για να πάω κοντά τους και να φωτογραφηθούμε.

 

Η εκπομπή Πρίγκιπας Sataurday Night κάνει πρεμιέρα στο ΣΙΓΜΑ το Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου, στις 23:00

 

Ποια είναι η πιο συχνή ερώτηση που σου κάνει κάποιος Κύπριος;

Συνήθως με ρωτάνε για το τουρμπάνι μου. Με ρωτάνε τι είναι αυτό και γιατί το φοράω. Εγώ τους εξηγώ πως το φοράω λόγω της θρησκείας μου. Μερικοί πιστεύουν πως είμαστε μουσουλμάνοι, αλλά αυτό δεν ισχύει.

 

Ποια είναι η θρησκεία σου;

Είμαι Sikh (Σιχ), αυτή είναι η θρησκεία στην Ινδία. Μαθαίνουμε κυρίως για την ειρήνη και την αγάπη.

 


Υπάρχει ένας χώρος στη Λάρνακα και ένας χώρος κοντά στη Νήσου, όπου μπορούμε να προσευχηθούμε. Πάμε σχεδόν κάθε βδομάδα εκεί για προσευχή.


Έχει αυστηρούς κανόνες η θρησκεία σας;

Δεν μπορώ να πω πως είναι αυστηρή, αλλά κάποια πράγματα δεν επιτρέπονται, όπως σε όλες τις θρησκείες. Δεν επιτρέπεται να τρώμε βοδινό, ούτε να πίνουμε αλκοόλ. Επίσης, τα μαλλιά μας δεν τα κόβουμε ποτέ. Από την ημέρα της γέννησής μας, δεν κόβουμε ποτέ ούτε τα μαλλιά μας ούτε τα μούσια μας.

 

Ποιος ο λόγος που δεν κουρεύεστε;

Θέλουμε να μπορεί ο ένας να αναγνωρίζει τον άλλο όπου και να βρεθούμε. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να καταλάβουμε ποιος είναι Ινδός και ποιος όχι.

 

Στην Κύπρο προσεύχεσαι; Υπάρχει κάποιος ειδικός χώρος για εσάς;

Ναι, προσεύχομαι στην Κύπρο. Υπάρχει ένας χώρος στη Λάρνακα και ένας χώρος κοντά στη Νήσου, όπου μπορούμε να προσευχηθούμε. Πάμε σχεδόν κάθε βδομάδα εκεί για προσευχή.

 

Πόσα τουρμπάνια έχεις και σε ποια χρώματα;

Εδώ στην Κύπρο έχω μόνο 3 με 4 τουρμπάνια μαζί μου. Όταν χρειάζομαι περισσότερα, λέω στους γονείς μου και μου στέλνουν. Έχω μπλε, άσπρο και ένα πολύχρωμο.


Όταν αφήνεις τη χώρα σου και την οικογένειά σου, γενικότερα είναι πολύ δύσκολο, νιώθεις μοναξιά.


 

Υπάρχει λόγος που το τουρμπάνι υπάρχει σε διάφορα χρώματα; Το κάθε χρώμα φοριέται σε διαφορετική περίπτωση;

Όχι, δεν υπάρχει κάποιος λόγος. Απλώς για αλλαγή, για να μην φοράμε συνέχεια τα ίδια.

 

Γιατί τα φοράτε;

Τα φοράμε λόγω της θρησκείας μας και όχι για ομορφιά. Μέσα στο τουρμπάνι κρύβουμε τα μαλλιά μας, τα οποία αντιλαμβάνεστε πως είναι πάρα πολύ μακριά, επειδή δεν τα κόβουμε ποτέ.

 

Σε έκανε ποτέ κάποιος να αισθανθείς αμήχανα στην Κύπρο, λόγω της εμφάνισής σου;

Μερικές φορές, στην Κύπρο, όταν δεν σε γνωρίζουν, σε βλέπουν παράξενα, αλλά όταν σε γνωρίσουν και αντιληφθούν πως μπορεί να έχεις διαφορετική εμφάνιση λόγω της θρησκείας σου, τότε είναι εντάξει απέναντί σου. Στην Κύπρο, νομίζω, πως ο κάθε άνθρωπος μπορεί να εκφράζει τις απόψεις του και το τι πιστεύει χωρίς να τον εμποδίζει κάποιος. Μερικές φορές ίσως να μας βλέπουν κάπως διαφορετικά, αλλά καταλαβαίνουν πως η εμφάνισή μας έχει να κάνει με τη θρησκείας μας, οπότε το σέβονται.

 

 

Ποιο το αγαπημένο σου ελληνικό τραγούδι από αυτά που τραγουδάς στην εκπομπή;

Δεν καταλαβαίνω τι τραγουδάω αλλά μου αρέσει ο ρυθμός των ελληνικών τραγουδιών. Το αγαπημένο μου είναι το «Έλα μου, είναι ακίνδυνη η τρέλα μου».

 

Ελληνικά έμαθες;

Όχι, μόνο μερικές εκφράσεις, όπως είναι το «γειά σου» και το «είσαι καλά;».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ